Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

RAYCAP: Το «άγνωστο» success story της εταιρείας από τη Δράμα που κατέκτησε τον κόσμο (pics)


Ήταν τέτοιες μέρες πριν από 36 χρόνια, στα τέλη Ιουνίου του 1987, όταν γινόταν η σύσταση μιας νέας εταιρείας με έδρα στη Δράμα. Στις αποσκευές του ο θεμελιωτής αυτής της προσπάθειας, ο κ. Κώστας Αποστολίδης, είχε την πολυετή εμπειρία του στο εξωτερικό, αρκετές φρέσκες και καινοτόμες ιδέες, αλλά και ένα ισχυρό όραμα. Αυτό που τον έκανε να επιστρέψει στον γενέθλιο τόπο και να ξεκινήσει το χτίσιμο της Raycap, μόλις με τρεις εργάτες. Στην πορεία εξελίχθηκε σε μία από τις λίγες εταιρείες που κρατώντας τα πόδια τους στην Ελλάδα κατάφεραν να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Ο κ. Κώστας Αποστολίδης

Ένα από τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά είναι ότι ο κ. Αποστολίδης από την αφετηρία μέχρι τώρα δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του επενδύοντας σταθερά στην έρευνα, στην καινοτομία και την υψηλή ποιότητα.

Έτσι, αυτή η άγνωστη τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα εταιρεία έγινε δημοφιλής πρώτα εκτός συνόρων με τα made in Greece προϊόντα της. Ακολουθώντας σταθερά μια τακτική χαμηλών τόνων, σε επικοινωνιακό επίπεδο, η διοίκησή της έριξε το βάρος στην ουσία, δηλαδή την εξεύρεση λύσεων σε δύσκολα τεχνικά προβλήματα, την κατοχύρωση δεκάδων πατεντών και την αναγνώρισή της στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού. Και εκεί κοίταξε στα μάτια ξένους πολυεθνικούς κολοσσούς και αφού κατέκτησε την αποδοχή τους κατάφερε να χτίσει ένα από τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως στον τομέα της ηλεκτρικής προστασίας.
ΗΠΑ

H πρώτη μεγάλη πατέντα ήταν το Strikesorb για τη θωράκιση ηλεκτρικού εξοπλισμού από κρουστικές υπερτάσεις. Aκολούθησε ολόκληρη σειρά τέτοιων προϊόντων που άνοιξαν ακριβοθώρητες πόρτες, όπως της FAA για τη θωράκιση των ραντάρ όλων των αμερικανικών αεροδρομίων, της Vestas για όλες τις ανεμογεννήτριές της, του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα AT&T για τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας και δεκάδων άλλων πανίσχυρων ομίλων, μεταξύ των οποίων η General Electric, η Alstom, η Bell Canada, η Raytheon, η Iberdrola, αλλά και στην Ελλάδα η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ κ.ά. ΤΣΑΡΛΕΣΤΟΝ, ΗΠΑ

Ένα άλλο στοιχείο που έκανε διαφορά είναι ότι ο κ. Αποστολίδης επιστράτευσε στη Δράμα λαμπρά μυαλά τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ επεκτάθηκε με νέα εργοστάσια κρατώντας πάντα τον ίδιο ποιοτικό κώδικα.

Η διεθνής επέκταση

Ετσι ήρθε το πέρασμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μετά από δύο εξαγορές που πραγματοποίησε εκεί, με τη Raycap να διαθέτει πλέον τρεις μονάδες, σε Αϊντάχο, Νότια Καρολίνα και Νιου Τζέρσι, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή εξοπλισμού για ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Παρότι αθόρυβη, ανήκει μαζί με τις Sunlight και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντική παρουσία στην αμερικανική αγορά. Παράλληλα, ήρθαν το εργοστάσιο στη Σλοβενία και η μονάδα στο Μόναχο, ενώ μαζί με τις μονάδες στη Δράμα και την Αττική έχει φτάσει αισίως στους επτά παραγωγικούς πυλώνες. Ταυτόχρονα, όμως, έχει παρουσία με γραφεία στη Γαλλία, στην Κύπρο, στη Ρουμανία, αλλά και στην Κίνα.

ΜΟΝΑΧΟ

Μιλάμε δηλαδή για έναν ελληνικό όμιλο με πολυεθνική εμβέλεια και με τα προϊόντα του να εξάγονται σε 50 χώρες, ο οποίος συνεχίζει σε αναπτυξιακή τροχιά, με την ίδια συνταγή της διαρκούς έρευνας και των επενδύσεων.
Ανάμεσα στους πολλούς σταθμούς της εταιρείας ξεχωρίζει το 2018, όταν προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις σε μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό με στόχο την παραγωγή προϊόντων εφαρμογών 5G. Λίγο αργότερα παρουσίασε τη νέα πατέντα με την προϊοντική κατηγορία Stealth που απευθύνεται ακριβώς στον «κόσμο των δικτύων 5G».
Το σημερινό «παρών»

Η Raycap σήμερα είναι μια παγκόσμια κατασκευάστρια προϊόντων ηλεκτρικής προστασίας και συνδεσιμότητας, με ηγετική θέση στην αγορά, που παρέχει λύσεις βιομηχανικής προστασίας από υπερτάσεις, συνδεσιμότητας και διαχείρισης ενέργειας για τηλεπικοινωνίες, ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά), μεταφορές και άλλους βιομηχανικούς τομείς.

Τα προϊόντα βιομηχανικής προστασίας από υπερτάσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα συστήματα των πελατών να λειτουργούν με αυξημένη αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Παράλληλα, οι εξατομικευμένες λύσεις απόκρυψης και τα περιβλήματα τηλεπικοινωνιών επιτρέπουν την ανάπτυξη δικτύων τηλεπικοινωνιών 5G επόμενης γενιάς, «κρυμμένων» από την κοινή θέα, κάτι που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.


Το τελευταίο τέτοιο προϊόν είναι το RaycapSTAX, μια νέα σειρά αρθρωτών επιφανειών που διατίθενται για μερικώς και πλήρως κρυμμένους πόλους μικρών κυψελών, παρέχοντας ευέλικτες επιλογές για τη διαρκώς αυξανόμενη δημιουργία δικτύων 5G επόμενης γενιάς.

Σχετική έρευνα δείχνει ότι η αγορά υποδομής 5G αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 47,78 δισ. δολάρια έως το 2027 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 67,1%.
Οι επενδύσεις και οι επιδόσεις

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης η εταιρεία προχωρά σε διαρκείς νέες επενδύσεις, όπως αυτή που εντάχθηκε στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο ύψους 11,36 εκατ. ευρώ και αφορά την επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, και συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός νέου βιομηχανικού κτιρίου και την αγορά νέου υπερσύγχρονου βιομηχανικού εξοπλισμού.
ΔΡΑΜΑ

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, απόδειξη της επιτυχίας της Raycap είναι οι αυξανόμενες οικονομικές επιδόσεις της και η αξιοπρόσεκτη αντοχή της απέναντι σε κάθε είδους κρίσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών της εκτοξεύτηκε σε 123,76 εκατ. ευρώ, έναντι 78,81 εκατ. ευρώ το 2020. Αντίστοιχα, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν σε 13,71 εκατ. ευρώ έναντι 5,31 εκατ. ευρώ και τα καθαρά (μετά φόρων) κέρδη σε 11,4 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ το 2020.


Σημειώνεται πως το μεικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 29,54% έναντι 28,67%, ενώ το καθαρό προ φόρων περιθώριο σε 11,08% έναντι 6,74% το 2020.



Οι εξαγωγές το 2021 ανήλθαν σε 108,1 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 87,37% του κύκλου εργασιών. Ειδικότερα, οι πωλήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 15,63 εκατ. ευρώ (έναντι 13,81 εκατ. ευρώ το 2020), στην Ε.Ε. σε 27 εκατ. ευρώ (έναντι 18,75 εκατ. ευρώ) και σε τρίτες χώρες (με βασικό πυλώνα τις ΗΠΑ) σε 81 εκατ. ευρώ (έναντι 46,3 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη εις νέον ανέρχονται σε 42,3 εκατ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό η Γενική Συνέλευση των μετόχων που έγινε τον φετινό Ιανουάριο αποφάσισε τη διανομή μερίσματος από τα συσσωρευμένα κέρδη της χρήσης του 2021, ύψους 659.880 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μέσος αριθμός απασχολούμενου προσωπικού της εταιρείας το 2021 έφτασε στα 632 άτομα, από 494 το 2020.

Επιπλέον, στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις τονίζεται ότι η εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 και το lockdown που επιβλήθηκε στις χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας έχουν επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος Raycap.


Ωστόσο, όπως αναφέρεται, παρότι οι ΚΑΔ της εταιρείας συμπεριλήφθηκαν στις υποστηρικτικές δράσεις του κράτους για τις πληγείσες επιχειρήσεις λόγω COVID-19, η εταιρεία δεν έκανε καμία χρήση αυτών και συνέχισε την απρόσκοπτη λειτουργία της για την εξυπηρέτηση των πελατών της αλλά και την εξόφληση των προμηθευτών και των υποχρεώσεών της γενικότερα. Κάτι που από μόνο του είναι εξαιρετικά σπάνιο…

Οσο για τις προβλέψεις σε σχέση με το 2022, η διοίκηση ανέμενε σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας και του κύκλου εργασιών της εταιρείας, με τον κύριο όγκο των πωλήσεων να κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση επενδυτικού πλάνου για την επέκταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη συνεχιζόμενη αύξηση ζήτησης νέων εφαρμογών και παραγωγής νέων προϊόντων. Επιπρόσθετα, προβλέπεται περαιτέρω άνοδος των εξαγωγών διατάξεων ηλεκτρικής προστασίας (Rayvoss), κυρίως προς τη Βόρεια Αμερική. Σημειώνεται ακόμη ότι και οι υπόλοιποι τομείς προϊόντων παρουσιάζουν θετικές προοπτικές, ενώ παράλληλα προβλέπεται και σημαντική επέκταση του πελατολογίου της εταιρείας.
Τα πρόσωπα

Πίσω από κάθε εταιρικό success story κρύβονται τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν και οι ιστορίες τους. Στην περίπτωση της Raycap ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο κ. Αποστολίδης, που σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα αμερικανικά Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜακΓκιλ και προτού ξεκινήσει τη Raycap εργάστηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Κάθε τέτοια επιτυχία, ωστόσο, βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια όλων των στελεχών και των εργαζομένων της επιχείρησης. Ανάμεσα σε αυτούς κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει ο κ. Κώστας Σαμαράς, που εδρεύει στο Μόναχο. Σήμερα τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κατέχει ο κ. Αποστολίδης, αντιπρόεδρος την τελευταία διετία είναι η κόρη του Καλλίσσα Αποστολίδου και μέλη έχουν οριστεί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κώστας Νεοκλέους.
Αέρας Ελληνικού στην πόλη της Δράμας

Ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, είναι και το κοινωνικό αποτύπωμα της Raycap στην περιοχή της Δράμας. Πέραν των θέσεων εργασίας και διαφόρων δωρεών όπως συστημάτων της για νοσοκομεία και άλλες δομές, η εταιρεία έχει αναλάβει μια ξεχωριστή πρωτοβουλία: τη μεταμόρφωση του κέντρου της Δράμας με βάση το masterplan του διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Foster +Partners, που έχει εκπονήσει και το masterplan για το mega project του Ελληνικού, ενώ έχει βάλει τη σφραγίδα του σε εκατοντάδες εμβληματικά έργα σε όλο τον κόσμο, όπως το Στάδιο Γουέμπλεϊ, το γερμανικό Κοινοβούλιο, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ και τόσα άλλα. Στο εγχείρημα συμμετέχει και το επίσης βραβευμένο ελληνικό γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Παγκάλου & Συνεργάτες.

Η μελέτη την οποία χρηματοδοτεί η Raycap με τίτλο «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης της Δράμας», είναι συνολικής αξίας 480.000 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) και προβλέπει ριζικές αλλαγές στη μορφή τόσο της πλατείας Ελευθερίας όσο και της οδού Εθνικής Αμύνης και του Δημοτικού Κήπου. Μεταξύ αυτών, αύξηση του πρασίνου με δέντρα και φυτεύσεις, μείωση της επιφάνειας του οδοστρώματος χωρίς μείωση του κυκλοφοριακού όγκου, βελτίωση των δημόσιων χώρων στάθμευσης, καθώς και περισσότερη προσβασιμότητα σε όλους, σχεδιασμός για λιγότερη ρύπανση και δημιουργία ενός χαρακτηριστικού θόλου στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία θα επανασυνδεθεί με τον Δημοτικό Κήπο. Θα δημιουργηθεί επίσης και ένα νέο γραμμικό πάρκο στην οδό Χελμού. Στόχος είναι η μετατροπή της Δράμας σε μια πόλη φιλική προς τον πεζό, με ταυτόχρονη διατήρηση της ζωντάνιας στο κέντρο της.

Σημειώνεται ότι η σχετική δωρεά εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση πριν από τις τελευταίες εκλογές. Το masterplan παρουσιάστηκε στις 17 Μαΐου στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Δράμας ενώ αναμένεται η ένταξη και χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Αυτή δεν είναι η μόνη τέτοιου είδους προσφορά της Raycap στην περιοχή της Δράμας. Πρόσφατα η εταιρεία ανέλαβε επίσης τη δωρεά μελετών, ύψους 120.000 ευρώ, για τις γέφυρες χειμάρρου Καλλιφύτου και Αρκαδικού που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω έντονων πλημμυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου