Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Βγάζει δόντια το γατάκι σας και δαγκώνει; 4 tips να το σταματήσετε

Μόλις υιοθετήσατε ένα πανέμορφο μικρό γατάκι, το οποίο σας έχει ξετρελάνει. Είναι παιχνιδιάρικο, χαδιάρικο και τρελαίνεται όλη την ώρα για αγκαλιές. Όμως συχνά, κυρίως τη νύχτα, μετατρέπεται σε ένα μικρό βαμπίρ που κυνηγάει για να δαγκώσει τα δάχτυλά σας. Και εκεί που κοιμάστε και είναι όλα ωραία και καλά, ξαφνικά νιώθετε το δάγκωμα και πετάγεστε. Ας το παραδεχτούμε. Σε όλους μας έχει συμβεί.


Είναι γνωστό. Όταν τα μικρά γατάκια βγάζουν δόντια, θέλουν να μασούν τα πάντα. Από τα καλώδια του σπιτιού μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Δείτε λοιπόν πώς θα αφήσετε έξω από το μενού τους όχι μόνο τα πολύτιμα δάχτυλά σας αλλά και όλα τα επικίνδυνα καλώδια.

Τα γατάκια αρχίζουν να χάνουν τα βρεφικά τους δόντια γύρω στην ηλικία των 9 εβδομάδων και από εκείνη τη στιγμή έως ότου τα ενήλικα δόντια τους μεγαλώσουν πλήρως, δηλαδή στους 5 έως 6 μήνες, δαγκώνουν τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα. Ο λόγος που το κάνουν; Για να απαλύνουν την ενόχληση που νιώθουν. Και ενώ αυτά κάνουν αυτό που θέλουν και τα προστάζει η φύση, πρέπει να σκεφτούμε και εμείς πώς θα τα αποτρέψουμε. Γιατί δεν είναι μόνο η απώλεια του φορτιστή μας που μπορεί να συμβεί αλλά κυρίως ο κίνδυνος μην πάθουν κάτι κακό, όπως, για παράδειγμα, ηλεκτροπληξία.

1. Δώστε τους ένα ειδικό παιχνίδι

Τα παιχνίδια για μάσημα δεν είναι μόνο για σκύλους. Υπάρχουν και για γάτες, τα οποία είναι και αυτά, όπως των σκύλων, σχεδιασμένα για αυτό το σκοπό. Δώστε τους λοιπόν ένα τέτοιο να ακονίζει τα δοντάκια τους και να αφήνει τα δάχτυλά σας ή το καλώδιο του υπολογιστή σας στην ησυχία του.


2. Δώστε τους ένα λούτρινο ζωάκι

Άλλη μία καλή εναλλακτική είναι το κλασικό λούτρινο ζωάκι που παίζουν τα μικρά παιδιά και όλοι έχουμε λίγο πολύ στα σπίτια μας. Μπορείτε να τους δώσετε ένα τέτοιο ώστε να ακονίζουν εκεί τα δοντάκια τους αλλά και να περνούν την ώρα τους. Μικρά γατάκια είναι. Με κάτι πρέπει να παίζουν και να ασχολούνται. Εδώ βέβαια χρειάζεται προσοχή να μην καταπιούν κάποιο μέρος του, όπως το μάτι, και κινδυνέψουν. Για αυτό πάρτε ένα ακίνδυνο λούτρινο, ένα πάνινο απλό, ας πούμε, που να μην έχει τίποτα άλλο πάνω. Να είναι όμως αρκετά μεγάλα για να μπορεί να τα κρατάει και να παίζει.

3. Μην τα αφήνετε να παίζουν με τα χέρια σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τη συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να την ενθαρρύνετε. Και αυτό γιατί ενώ όταν είναι μικρό δεν μας πονάει, όταν μεγαλώσει τα δαγκωματάκια του θα είναι δυνατά και δεν θα μας αρέσουν καθόλου. Και θα δαγκώνει από συνήθεια τα πάντα. Για αυτό καλό είναι να μην τα αφήνουμε να παίζουν με τα δάχτυλά μας όσο και αν στην αρχή το βλέπουμε ευχάριστο.

4. Μάθετέ τα να μη δαγκώνουν λέγοντας μια συγκεκριμένη λέξη


Πείτε, για παράδειγμα, όχι πολύ δυνατά αλλά σταθερά, «ωωω» την ώρα που πάει να δαγκώσει και να το λέτε κάθε φορά που πάει να κάνει κάτι ανάλογο. Όταν οι γάτες παίζουν μεταξύ τους και το παιχνίδι γίνεται πολύ έντονο, αν το «θύμα» βγάλει μια δυνατή κραυγή, αυτό θα κάνει τον επιτιθέμενο να υποχωρήσει. Έτσι γίνεται και όταν το γατάκι σας παίζει με εσάς. Η συνεπής χρήση αυτής της τεχνικής θα του διδάξει ότι το δάγκωμα απαγορεύεται και οδηγεί σε απουσία παιχνιδιού ή χάιδεμα.

Για το τέλος θα πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια συνέπεια σε όλα αυτά ώστε τα ζώα σας να μάθουν από μικρά τα όριά τους. Και να ξέρουν ότι αν κάνουν κάτι τέτοιο, και το παιχνίδι σταματάει και οι αγκαλιές τελειώνουν. Το να αλλάζετε συμπεριφορά ανάλογα τις διαθέσεις σας είναι κάτι που θα τα μπερδέψει και δεν θα ξέρουν ποια συμπεριφορά είναι επιτρεπτή και ποια όχι. Η συνέπεια στην εκπαίδευση είναι το παν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου