Η λίρα Τουρκίας κινείτο κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σήμερα, μετά τη νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.Το τουρκικό νόμισμα κινείτο στα επίπεδα των 20,05 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20,06 που κατέγραψε την Παρασκευή.
Η λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της κατά την περασμένη δεκαετία.
«Έχουμε μια αρκετά απαισιόδοξη προοπτική για την τουρκική λίρα ως αποτέλεσμα της διατήρησης του Ερντογάν στην εξουσία μετά τις εκλογές», δήλωσε ο οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών και στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Wells Fargo, Μπρένταν ΜακΚέννα στο CNBC.
Ο ΜακΚέννα προβλέπει ότι η τουρική λίρα θα φθάσει σε νέο χαμηλό ρεκόρ 23 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια 25 λίρες/δολάριο από το επόμενο έτος. Ο ίδιος αναμένει ότι η ανορθόδοξη νομισματική και οικονομική πολιτικής της Τουρκίας θα παραμείνουν αμετάβλητη.
«Είναι πολύ ζοφερές οι προοπτικές της οικονομίας και των αγορών για την Τουρκία», πρόσθεσε ο ΜακΚέννα.
Σημείωσε ότι η «μοναδική χρυσή τομή» στο όλο σενάριο θα μπορούσε να είναι η ικανότητα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να εξασφαλίσει γραμμές ανταλλαγής νομισματικών αποθεμάτων με χώρες της Μέσης Ανατολής και την Κίνα.
«Εάν μπορέσουν να συνεχίσουν να αντλούν από αυτές τις γραμμές και ενδεχομένως να επεκτείνουν και να ενισχύσουν αυτές τις γραμμές ανταλλαγής αποθεματικών νομισμάτων, ίσως υπάρξει κάποια στήριξη στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας σε συναλλαγματικές ισοτιμίες», πρόσθεσε.
Ένα οικονομικό μοντέλο που «δεν είναι βιώσιμο»
Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν όσον αφορά τα επιτόκια -πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερο πληθωρισμό- έχει αφήσει τις αγορές έρμαιο ενός απρόβλεπτου μείγματος ad-hoc κανονισμών και παρεμβάσεων, με νέα μέτρα που εισάγονται ανεπίσημα και σχεδόν σε καθημερινή βάση. Επίσης τρέπουν τους επενδυτές σε φυγή, με τις συνολικές ξένες συμμετοχές σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα να μειώνονται κατά περίπου 85%, ή σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2013.
«Είναι προφανές ότι το σημερινό οικονομικό μοντέλο δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Μπουράκ Τσετίντσεκερ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Strateji Portfoy στην Κωνσταντινούπολη. «Ο Ερντογάν πιθανότατα το γνωρίζει επίσης αυτό, και μια μέτρια μετάβαση σε μια ορθόδοξη πολιτική στο εγγύς μέλλον είναι πιθανή, διότι διαφορετικά δεν είναι βιώσιμο. Οποιοδήποτε σήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν ευπρόσδεκτο από την αγορά».
Οι πολιτικές αυτές έχουν επίσης κοστίσει ακριβά, με την κεντρική τράπεζα να δαπανά σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να στηρίξει τη λίρα, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν γίνει αρνητικά και τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται πάνω από το 80% πέρυσι πριν πέσει στο 44% τον Απρίλιο. Ξεκινώντας το Σαββατοκύριακο, οι traders ήταν πιο απαισιόδοξοι από ποτέ για το τουρκικό νόμισμα, στοιχηματίζοντας ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα υπερκεράσουν τελικά τους κυβερνητικούς ελέγχους.
Τα πρώτα σημάδια οποιασδήποτε αναθεώρησης του σημερινού μείγματος πολιτικής είναι πιθανό να έρθουν με τους διορισμούς σε θέσεις-κλειδιά της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και στην κεντρική τράπεζα. Όλοι οι σημερινοί υπουργοί κέρδισαν έδρες στο κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, τις οποίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν εάν πρόκειται να διοριστούν εκ νέου σε θέση στο υπουργικό συμβούλιο.
Η ασθενέστερη του αναμενόμενου προσπάθεια της αντιπολίτευσης στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Μαΐου οδήγησε σε απότομη άνοδο των CDS, σε πτώση άνω του 20% των τραπεζικών μετοχών και σε υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος.
«Πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις για να αποφευχθεί τουλάχιστον η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων», δήλωσε ο Βίκτορ Σάμπο, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn στο Λονδίνο. Θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις για τη νομισματική πολιτική, διότι «οι τρέχουσες πολιτικές δεν είναι βιώσιμες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου