▼
Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
Αίγυπτος: Το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών «αποκαλύπτεται» για πρώτη φορά μετά από 3.300 χρόνια
Ο Τουταγχαμών μας κοιτάζει μέσα από χιλιετίες, καθώς οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπό του, αποκαλύπτοντας έναν Φαραώ που μοιάζει περισσότερο με «νεαρό φοιτητή» παρά με βασιλιά. Τα χαρακτηριστικά του ζωντάνεψαν μια διεθνής ομάδα ακαδημαϊκών από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία, χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο του μουμιοποιημένου του κρανίου.
Η ανακατασκευή αποκαλύπτει το νεανικό και «ντελικάτο» πρόσωπο ενός βασιλιά που ήταν ακόμη έφηβος όταν πέθανε πριν από 3.300 χρόνια.
Ο Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά Cicero Moraes, ο οποίος έγραψε τη νέα μελέτη, δήλωσε: «Για μένα μοιάζει με νεαρό άνδρα που έχει λεπτό πρόσωπο. Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό φοιτητή παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, γεγονός που κάνει την ιστορική φιγούρα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα».
Ο διάσημος βασιλιάς ανακαλύφθηκε μαζί με δεκάδες θησαυρούς από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ τον Νοέμβριο του 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου.
Επειδή η ομάδα των επιστημόνων δεν είχε άμεση πρόσβαση στο κρανίο του Φαραώ, η ολοκλήρωση του νέου μοντέλου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Ευτυχώς, προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη καταγράψει τις μετρήσεις του κρανίου και είχαν δημοσιεύσει μερικές εικόνες.
«Ήταν μια δουλειά ντετέκτιβ, όπου ίχνη πληροφοριών συνδέθηκαν μεταξύ τους προκειμένου να μας παράσχουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου του. Με τα δεδομένα των αναλογιών και ορισμένες σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, κατέστη δυνατό να πάρουμε το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να το προσαρμόσουμε έτσι ώστε να γίνει το κρανίο του Τουταγχαμών», είπε ο Moraes.
Μετά από αυτό αναδημιούργησαν «το μέγεθος των χειλιών, τη θέση των βολβών των ματιών, το ύψος των αυτιών και το μέγεθος της μύτης».
«Όλες αυτές οι προβολές βασίζονται σε στατιστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ζωντανών ατόμων από πολλές διαφορετικές καταγωγές», είπε.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στο κρανίο δείκτες που υποδεικνύουν το πάχος των μαλακών ιστών σε διάφορα σημεία, χρησιμοποιώντας ως οδηγό δεδομένα από σύγχρονους Αιγύπτιους.
Με αυτές και άλλες τεχνικές, το πρόσωπο ανακατασκευάστηκε σταδιακά σε μια αντικειμενική αναπαράσταση.
Στη συνέχεια προστέθηκαν υποκειμενικά στοιχεία, όπως το χρώμα των ματιών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακατασκευάσουν το ομοίωμα του νεαρού Φαραώ – καθώς μια παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει το 2005.
Ο Michael Habicht, αιγυπτιολόγος και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, ο οποίος συνέγραψε τη νέα μελέτη, σημείωσε την εκπληκτική ομοιότητα μεταξύ των δύο αναπαραστάσεων.
Ο Moraes είναι βέβαιος ότι δημιούργησαν ένα ικανοποιητικό ομοίωμα του Φαραώ.
«Συγκρίνοντας τις μελέτες που έχουμε αναπτύξει με δεδομένα από ζωντανούς ανθρώπους, συγκρίνοντας τις προβολές με τις πραγματικές μετρήσεις, είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει καλή συμβατότητα με το πραγματικό πρόσωπο στη γενική του δομή. Μπήκα ως επιστήμονας που μελετούσε την αρχαία Αίγυπτο και έφυγα τώρα ως πραγματικός θαυμαστής αυτού του εντυπωσιακού πολιτισμού, γεμάτος αποφασιστικότητα να μελετήσω περισσότερα και να φέρω στο φως και άλλα κομμάτια της φανταστικής της ιστορίας».
Ο Τουταγχαμών, ο οποίος λατρευόταν ως θεός κατά τη διάρκεια της ζωής του, πέθανε το 1323 π.Χ. και τον διαδέχθηκε ο σύμβουλός του, Ay.
«Η δική μας αναπαράσταση μοιάζει εκπληκτικά με εκείνη που είχε κάνει μια γαλλική ομάδα πριν από μερικά χρόνια. Επίσης, αντιστοιχεί με τις αρχαίες απεικονίσεις του Τουταγχαμών, ειδικά με το κεφάλι πάνω στο λουλούδι του λωτού από τον τάφο του», είπε ο Moraes.
Πηγή: dailymail
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου