Στα χέρια της Τουρκίας βρίσκεται η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζει να θέλει να παρατείνει την αγωνία.Με τις συνομιλίες με τη Σουηδία ουσιαστικά παγωμένες για μετά τις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος τώρα λέει ότι θα αντιμετωπίσει τις δύο αιτήσεις για ένταξη με διαφορετικό τρόπος.
«Εάν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα όσον αφορά τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», δήλωσε ο Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης των δύο βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντηση με νέους.
Η Άγκυρα για πρώτη φορά άφησε με αυτή τη δήλωση Ερντογάν ότι είναι έτοιμη να εξετάσει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας χωριστά από αυτήν της Σουηδίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ότι η Σουηδία, που ήδη κατηγορείται από την Τουρκία ότι φιλοξενεί Κούρδους «τρομοκράτες», δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στην υποστήριξη της Άγκυρας, μετά το κάψιμο ενός αντίτυπου του Κορανίου από ακροδεξιό ακτιβιστή στη Στοκχόλμη.
Χωρίς να αναφέρει αυτό το περιστατικό, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ωστόσο τις επικρίσεις του κατά της Σουηδίας σχετικά με τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.
«Τους είπαμε: 'Αν θέλετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ, πρέπει να μας στείλετε πίσω αυτούς τους τρομοκράτες'. Τους δώσαμε ένα κατάλογο 120 προσώπων. Αλλά αυτοί, μας κοροϊδεύουν λέγοντας ότι άλλαξαν το Σύνταγμά τους», δήλωσε.
Χθες, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ δήλωνε ότι «η διαδικασία ένταξης έχει προσωρινά σταματήσει», έπειτα από τη δήλωση της Τουρκίας ότι αποσύρεται από τον διάλογο με Σουηδία και Φινλανδία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου», είπε ακόμη.
Ο Μπίλστρομ πρόσθεσε ότι η τουρκική στάση «δεν έχει διευκολύνει» τη διαδικασία, ωστόσο η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.
Όπως είπε, ο ίδιος και το επιτελείο του συναντήθηκε με τους πρεσβευτές όλων των ισλαμικών χωρών στη Σουηδία, ενώ και οι σουηδικές πρεσβείες σε ισλαμικές χώρες έχουν διάλογο με τις εκεί κυβερνήσεις.
Κατά τον Σουηδό υπουργό, η χώρα του είναι πολύ κοντά στην εκπλήρωση όλων των σημείων που αφορούν τη συμφωνία με την Τουρκία και άρα η έγκριση από την τουρκική Βουλή δεν θα πρέπει να απέχει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου