Δεκαετίες ολόκληρες γράφει στο «κοντέρ» της η εταιρεία Δομοτεχνική, δημιούργημα του Απόστολου Αλεξόπουλου. Ενός ανθρώπου ταυτισμένου με τη Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με τον μπασκετικό ΠΑΟΚ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος προ πολλών ετών. Το δυναμικό «παρών» του στον χώρο των κατασκευών άρχισε να γράφεται το 1961 με μια ατομική επιχείρηση η οποία το 1972 μετατράπηκε σε ΕΠΕ και από το 1978 εξελίχθηκε στη Δομοτεχνική Α.Ε.- Τεχνικές, Εμπορικές, Βιομηχανικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, που έκτοτε δραστηριοποιείται στον κλάδο με αυτή την εταιρική μορφή.
Επί σειρά ετών η Δομοτεχνική υπήρξε η μεγαλύτερη μη εισηγμένη τεχνική εταιρεία στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, με πτυχίο 6ης τάξης και με πλούσια δραστηριότητα στην κατασκευή έργων οικοδομικών και οικιστικής ανάπτυξης, ξενοδοχειακών και βιομηχανικών μονάδων, κτιρίων γραφείων, αποθηκών, υπεραγορών τροφίμων, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και έργων υποδομής, από δρόμους μέχρι αεροδρόμια και λιμενικές εγκαταστάσεις.
Την πορεία της εταιρείας έχουν σηματοδοτήσει έργα που αποτελούν εμβληματικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης, όπως ο Πύργος του ΟΤΕ, οι πύλες και τα κτιριακά συγκροτήματα της ΔΕΘ, το Θέατρο Κήπου, το Μητροπολιτικό Μέγαρο και το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και πολλά ακόμη, ενώ παράλληλα έχει αφήσει το αποτύπωμά της και σε διάφορα άλλα πεδία, όπως στον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» το 1997 ή την αναβάθμιση και επέκταση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης το 2014.
Η εμβέλεια της Δομοτεχνικής δεν περιορίστηκε στη Β. Ελλάδα, καθώς συμμετείχε στην πορεία και σε πολλά ακόμη έργα, όπως τμήματα των μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς και αρκετά ξενοδοχειακά projects, μεταξύ των οποίων το «Amanzoe Seascape Hills Resort» στο Κρανίδι Αργολίδας, οι βίλες του «Aman Resort» και το «Nikki Beach Resort & Spa» στο Πόρτο Χέλι.
Ο Πύργος του ΟΤΕ
Το έργο που την έκανε ευρύτερα γνωστή, όμως, ήταν ο Πύργος του ΟΤΕ στον χώρο της ΔΕΘ. Ενα project ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή του, στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Tο 1969 η διοίκηση της ΔΕΘ παραχώρησε στον ΟΤΕ μια έκταση 435 τ.μ κοντά στη σημερινή Νότια Πύλη προκειμένου να κατασκευαστεί ένας χώρος όπου θα παρουσιάζονταν οι νέες τεχνολογίες τηλεπικοινωνίας. Ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Αναστασιάδης συνέλαβε την ιδέα του Πύργου, με περιστρεφόμενο μάλιστα τον 4ο όροφο, τα σχέδια ανέλαβε ο πολιτικός μηχανικός Α. Αγγελίδης, ενώ την υλοποίηση του έργου ο Απόστολος Αλεξόπουλος, με τη μικρή τότε τεχνική εταιρεία του. Ο Πύργος ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, αρχικά το πρώτο μέρος μέσα στο 1969, οπότε και παρουσιάστηκε στα εγκαίνια της 34ης Διεθνούς Εκθέσεως και στη σημερινή μορφή το καλοκαίρι του 1970. Ετσι μέσα σε 18 μήνες η τεχνική εταιρεία, προπομπός της Δομοτεχνικής, παρέδωσε τον Πύργο του ΟΤΕ, αποσπώντας τα εύσημα…
Οι ένδοξες εποχές και τα ξενοδοχεία
Εκτοτε η Δομοτεχνική άρχισε να διεκδικεί και να κερδίζει σημαντικά έργα, ενώ στη συνέχεια, από τη δεκαετία του ’80 και μετά, εισήλθε στην ομάδα των τεχνικών εταιρειών που έκαναν ευρύτερα διακριτή την παρουσία τους, σε μια εποχή όπου ο «χάρτης» του κλάδου άλλαζε.
Στη συνέχεια η εταιρεία μπήκε και στα μεγάλα έργα του Δημοσίου σε κοινοπραξία με άλλους παίκτες, αναλαμβάνοντας παράλληλα συμβάσεις για λογαριασμό της ΔΕΗ (ΔEΔΔHE κ.ά.), αλλά και δεκάδες εργολαβίες για οικιστικά, επαγγελματικά και βιομηχανικά ακίνητα.
Από το 2002 η οικογένεια Αλεξόπουλου έκανε την είσοδό της και στον κλάδο του τουρισμού με την Domotel, που έφτασε να διαχειρίζεται τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία σε Aθήνα, Bόλο, Kαϊμακτσαλάν, Θεσπρωτία, Aράχωβα και Kαρδίτσα, αλλά και το εμβληματικό «Les Lazaristes» στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ υπήρξαν φιλόδοξα σχέδια και για την εκτός συνόρων επέκταση του τουριστικού βραχίονα, με πρώτο σταθμό στην Τουρκία.
Η κρίση και τα βαριά «σύννεφα»
Το οικοδόμημα του Απόστολου Αλεξόπουλου, που διατηρεί πάντα τη θέση του προέδρου του ομίλου, έχοντας στο πλευρό του τους γιους του Χάρη και Ευθύμιο, επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή ακόμη και μετά την έναρξη της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας.
Ετσι, ακόμη και την περίοδο από το 2011 έως και το 2014 η Δομοτεχνική κατέγραφε υψηλούς τζίρους που κυμαίνονταν από 26 μέχρι και 38,8 εκατ. ευρώ, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
Λίγο αργότερα, όμως, ξεκίνησε μια πορεία με «βαριά σύννεφα», καθώς άρχισαν να συσσωρεύονται ζημίες, ενώ οι δανειακές και άλλες υποχρεώσεις αυξάνονταν επικίνδυνα. Η εταιρεία μπήκε σε μια καθοδική τροχιά που την ανάγκασε να εγκαταλείψει σημαντικές εργολαβίες, όπως εκείνη για το οδικό έργο «Σκάρφεια – Λαμία – Pάχες» του ΠAΘE, όπου η ίδια ζήτησε την αντικατάστασή της από άλλο μέλος της κοινοπραξίας, επικαλούμενη ταμειακή δυσχέρεια και αδυναμία να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης του project ή ακόμη και το μεγαλόπνοο και πρωτοποριακό έργο της επί της Bασιλέως Hρακλείου 45 στη Θεσσαλονίκη, λίγα μέτρα από την πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί ετοίμαζε ένα τεράστιο συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων 5.000 τ.μ. με δύο οκταώροφες οικοδομές, ισόγεια καταστήματα και διαμερίσματα, αλλά και υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Το συγκεκριμένο project είχε ονομαστεί μάλιστα «Green 45», λόγω των καινοτομιών και του βιοκλιματικού σχεδιασμού του που περιελάμβανε και χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Ωστόσο η εταιρεία αναγκάστηκε να το αφήσει ημιτελές και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας που άρχισε να το βγάζει στο σφυρί από το 2018 με τιμή εκκίνησης 3,76 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατόπιν ανακοπής, η τιμή αυξήθηκε στα 6,6 εκατ. ευρώ, με την οποία βγήκε και κατακυρώθηκε στις 25 Απριλίου 2018.
Τα διαδοχικά «σφυριά» και η μάχη της εταιρείας
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και άλλα ακίνητα της Δομοτεχνικής, όπως οι ιδιοκτησίες επί των οδών Ολυμπίου Διαμαντή και Δωδεκανήσου 24 στη Θεσσαλονίκη (όπου και η έδρα της για πολλά χρόνια) που βγήκαν στο σφυρί τον Μάρτιο του 2019 με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 895.000 ευρώ. Ακολούθησαν τον Μάιο του 2019 αγροτεμάχια και κτιριακό συγκρότημα αποθηκών και καταστημάτων στον Λαγκαδά και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς οικόπεδο 5 στρεμμάτων με διώροφο βιομηχανικό κτίριο στη Σπάρτη, που βγήκε με τιμή εκκίνησης 600.000 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2021 βγήκαν σε αρχικό πλειστηριασμό κι άλλα καταστήματα με αποθήκη στη Θεσσαλονίκη, που άλλαξαν τελικά χέρια τον Μάρτιο του 2022.
Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε τον ξενοδοχειακό βραχίονα του ομίλου. Ετσι, από τον Mάιο του 2017 η Domotel ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη διαχείριση του «Les Lazaristes» -το οποίο είχε κατασκευάσει η Δομοτεχνική-, που πέρασε στην «ομπρέλα» της Zeus International.
Παρ’ όλα αυτά η Domotel Hotels & Resorts εξακολουθεί να αποτελεί το γερό χαρτί του ομίλου λόγω και του αυξημένου τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης με την πανδημία. Στο χαρτοφυλάκιο της Domotel εμφανίζονται σήμερα το «Domotel Kastri» στην Αθήνα, το «Domotel Olympia» στη Θεσσαλονίκη, το «Domotel Xenia Volos» στον Βόλο, το «Domotel Arni» στην Καρδίτσα, το «Domotel Agios Nikolaos» στα Σύβοτα, το «Domotel Neve» στον Παλαιό Αγιο Αθανάσιο (Καϊμακτσαλάν), καθώς και το «Domotel Anemolia» στην Αράχωβα.
Ωστόσο και σε αυτό τον βραχίονα έχουν υπάρξει μετοχικές αλλαγές, όπως για το «Domotel Xenis Volos», όπου η συμμετοχή της Δομοτεχνικής απομειώθηκε κατά 1,99 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου και πώλησης του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών της.
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα τελευταία χρόνια η Δομοτεχνική δίνει μάχη με τις υπέρογκες υποχρεώσεις που πλέον φτάνουν τα 77,2 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 59,15 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια) και τις συσσωρευμένες ζημίες, ύψους 33,8 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη ραγδαία πτώση του τζίρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών το 2021 ήταν 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ το 2020.
Οπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2021, υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση της εταιρείας από ζημίες «λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης με τις πιστώτριες τράπεζες και της προηγούμενης καταγγελίας των δανειακών της συμβάσεων παρότι έχουν δοθεί στο παρελθόν εμπράγματες εξασφαλίσεις επί περιουσιακών στοιχείων της αλλά και των βασικών μετόχων οι οποίες καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το υπόλοιπο των δανειακών υποχρεώσεων». Τονίζεται ακόμη ότι στις χρήσεις από το 2017 έως και 2021 η εταιρεία στερήθηκε των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την εκτέλεση των έργων της, με συνέπεια την καθυστέρηση στην εκτέλεσή τους και την ταυτόχρονη αδυναμία ανάληψης νέων έργων από τον δημόσιο τομέα, ενώ γίνεται λόγος για «οικονομική ασφυξία που επέβαλαν οι πιστώτριες τράπεζες».
Στο πλαίσιο αυτό, στρατηγική προτεραιότητα της διοίκησης παραμένει η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να αξιοποιήσει συγκεκριμένα περιουσιακά της στοιχεία (με κύριο εξ αυτών την άδεια του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων) που μπορούν να αποφέρουν άμεσα σημαντικές ταμειακές ροές, ικανές να εξυπηρετήσουν τον τραπεζικό δανεισμό της αλλά και να χρηματοδοτήσουν την επαναφορά της εταιρείας σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι «οι προοπτικές για το μέλλον είναι αβέβαιες, υπό την αίρεση της κατάληξης σε κάποιον συμβιβασμό με τις πιστώτριες τράπεζες».
Ο «Νέστορας» και ο νέος πλειστηριασμός
Ο θεμελιωτής της Δομοτεχνικής, Απόστολος Αλεξόπουλος, με καταγωγή από την Καρδίτσα, αλλά ταυτισμένος σε όλη του τη ζωή με τη Θεσσαλονίκη και τον κόσμο της, αποτελεί ένα πρόσωπο που χαίρει σεβασμού και αναγνώρισης από την κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα της συμπρωτεύουσας και ευρύτερα. Εκτός από την επαγγελματική του δραστηριότητα, διετέλεσε πρώτος μεγαλομέτοχος και διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ ΠΑΟΚ την περίοδο από το 1996 μέχρι το1999, χρονιά που η ομάδα κατέκτησε και το τελευταίο Κύπελλο στην ιστορία της.
Τώρα, όμως, βρίσκεται δυστυχώς αντιμέτωπος με την περιπέτεια των πλειστηριασμών για προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς για τις 26 Ιουλίου 2023 έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί -εάν μέχρι τότε δεν γίνουν κινήσεις αναστολής- τρία διαμερίσματά του στα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης.
Επισπεύδουσα είναι η doValue και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 200.000 ευρώ, με το σύνολο της οφειλής να ανέρχεται σε 5,12 εκατ. ευρώ.
Ο πλειστηριασμός αφορά το 50% (μερίδιο συνιδιοκτησίας) του Απόστολου Αλεξόπουλου στα εξής ακίνητα:
– Διαμέρισμα του 6ου ορόφου στην 8ώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Αγ. Σοφίας με τη λεωφόρο Νίκης, μπροστά στην παραλία και με θέα όλο τον Θερμαϊκό. Το διαμέρισμα αποτελείται από τρία κύρια δωμάτια, λίβινγκ ρουμ, κουζίνα, δύο λουτροαποχωρητήρια, WC, αποθήκη και χολ, συνολικού εμβαδού 247,39 τ.μ.
Η πολυκατοικία έχει ανεγερθεί περί το 1990 με τον βαθμό συντήρησης να κρίνεται πολύ καλός, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης. Η αγοραία αξία του διαμερίσματος συνολικά (πλήρης κυριότητα) υπολογίζεται στο 1,99 εκατ. ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς για το 50% έχει οριστεί στις 749.000 ευρώ.
Τα άλλα δύο ακίνητα-διαμερίσματα βρίσκονται στην πολυκατοικία επί της οδού Μητροπόλεως 71.
Το ένα στον 8ο όροφο (ρετιρέ) το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρο τον όροφο και αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, σαλοτραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, δύο αποχωρητήρια, δωμάτιο υπηρεσίας και χολ, ενώ έχει επιφάνεια 190 τ.μ. Η συνολική αγοραία αξία του υπολογίζεται στις 578.000 ευρώ και η τιμή εκκίνησης για το 50% εξ αδιαιρέτου είναι στις 216.750 ευρώ.
Το δεύτερο διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία βρίσκεται στον δεύτερο όροφο και αποτελείται από δύο κύρια δωμάτια, σαλοτραπεζαρία, μαγειρείο, αποχωρητήριο, χολ και διάδρομο, με συνολικό εμβαδόν 84 τ.μ.
Πιθανολογείται ότι σε αυτό στεγάζεται η έδρα της Δομοτεχνικής, η οποία μεταφέρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την οδό Δωδεκανήσου 24 στην οδό Μητροπόλεως 71. Η συνολική αγοραία αξία γι’ αυτό υπολογίζεται σε 224.000 ευρώ και η τιμή εκκίνησης για το 50% εξ αδιαιρέτου έχει οριστεί στις 84.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου