Με την αντιπολίτευση που ακόμη δεν κατάφερε να βρει έναν αντίπαλο εναντίον του για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές τα έβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φροντίζει με κάθε ευκαιρία να κάνει επίδειξη ισχύος μέσα και έξω από τη χώρα. Ενώ ο ίδιος θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα (δεύτερη αν υπολογίσουμε μόνο την αλλαγή σε προεδρική δημοκρατία από το 2018), η αντιπολίτευση, όπως λέει ο ίδιος, «έστησε το τραπέζι, αλλά τα έξι κόμματα δεν μπόρεσαν να βρουν υποψήφιο».
«Συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν υποψήφιο, αυτή τη φορά άρχισαν να ρίχνουν λάσπη στην υποψηφιότητά μας», είπε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ντενιζλί και πρόσθεσε: «Όσοι δεν μπόρεσαν να υποδείξουν υποψήφιο έστρεψαν την συζήτηση αλλού για να καλύψουν τη δική τους ανωριμότητα. Είμαι πρόεδρος εδώ και 4,5 χρόνια, υπήρχε και προηγούμενος χρόνος. Γιατί δεν τα είπατε αυτά νωρίτερα;
Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι δεν μπορεί να είναι για τρίτη φορά πρόεδρος, ο Ερντογάν είπε ότι «μετά τις εκλογές του 2018 “μηδένισε το χρονόμετρο”». Είπε ακόμη για το προεδρικό σύστημα ότι « δεν μπόρεσαν να προβάλουν καμία αντίρρηση για το νέο σύστημα». Για την αντιπολίτευση πρόσθεσε: «Στο τραπέζι των έξι είχαν κατά κάποιο τρόπο μια επιφοίτηση ένα χρόνο αργότερα. Τώρα, βλέπω ότι ο φόβος της ήττας έχει κυριεύσει τις καρδιές τους, καθώς προσκολλώνται σε σενάρια χάους για την ημέρα των εκλογών».
«Νικήσαμε όλους τους αντιπάλους μας στην κάλπη, επειδή δεν δεχτήκαμε κανέναν τρόπο ή μέθοδο διαφορετικό από την εθνική βούληση», είπε ακόμη.
Ενώ στο εσωτερικό ο πρόεδρος προβάλει την εικόνα του προέδρου που είναι έτοιμο να κερδίσει τους αντιπάλους του ακόμη και αν κατεβάσουν έναν υποψήφιο, στο εξωτερικό η εικόνα της αδιάλλακτης Τουρκίας κυριαρχεί.
Τις εκλογές στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου, θα περιμένει η Σουηδία για να συνεχιστεί η διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μετά το «πάγωμα» των συνομιλιών με την Τουρκία.
Αυτό επιβεβαίωσε το Σάββατο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, που επισήμανε ότι «η διαδικασία ένταξης έχει προσωρινά σταματήσει», έπειτα από τη δήλωση της Τουρκίας ότι αποσύρεται από τον διάλογο με Σουηδία και Φινλανδία. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου», είπε ακόμη.
Ο Μπίλστρομ πρόσθεσε ότι η τουρκική στάση «δεν έχει διευκολύνει» τη διαδικασία, ωστόσο η σουηδική κυβέρνηση ελπίζει ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους.
Ο Μπίλστρομ στις δηλώσεις του επισήμανε ότι ο ίδιος και το επιτελείο του συναντήθηκε με τους πρεσβευτές όλων των ισλαμικών χωρών στη Σουηδία, ενώ και οι σουηδικές πρεσβείες σε ισλαμικές χώρες έχουν διάλογο με τις εκεί κυβερνήσεις.
Κατά τον Σουηδό υπουργό, η χώρα του είναι πολύ κοντά στην εκπλήρωση όλων των σημείων που αφορούν τη συμφωνία με την Τουρκία και άρα η έγκριση από την τουρκική Βουλή δεν θα πρέπει να απέχει.
Αφορμή για το «πάγωμα» των συνομιλιών ήταν η προκλητική ενέργεια του ακροδεξιού πολιτικού Ράσμους Παλουντάν να κάψει το Κοράνι μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη, το περασμένο Σάββατο, αλλά και ένα περιστατικό με το κρεμασμένο ανάποδα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου