Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

«Δημοσιογράφος προσκείμενος στον Πούτιν» πλήρωσε για το κάψιμο του Κορανίου σε Σουηδία - Δανία


Το πρόσφατο κάψιμο του Κορανίου σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη θα μπορούσε να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η «επιχείρηση» οργανώθηκε από έναν ακροδεξιό δημοσιογράφο ο οποίος έχει διασυνδέσεις με ένα τηλεοπτικό κανάλι το οποίο υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο.

Ο Τσανγκ Φρικ φέρεται να πλήρωσε τον Ράσμους Παλουντάν μόλις 320 σουηδικές κορώνες (28.60 ευρώ) για να πάρει άδεια για τη διαδήλωση κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη.



Ο Φρικ, πρώην συνεργάτης του Russia Today, είναι ιδιοκτήτης ενός λαϊκιστικού ιστότοπου και παρουσιαστής στο τηλεοπτικό κανάλι των Σουηδών Δημοκρατών, ενός εθνικιστικού πολιτικού κόμματος.


Ο δημοσιογράφος Τσανγκ Φρικ (αριστερά) σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φέρεται να πλήρωσε 320 σουηδικές κορώνες για την άδεια διεξαγωγής της διαδήλωσης κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη. Ο Ράσμους Ραμουντάν ισχυρίζεται ότι εκείνος του ζήτησε να κάψει το Κοράνι








Η σουηδική τηλεόραση ανέφερε ότι ο Φρικ ζήτησε από έναν εθνικιστικό ιστότοπο «να τον φέρει σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε να κάψει το Κοράνι».

Ο 39χρονος Φρικ έχει φωτογραφηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φορώντας ένα μπλουζάκι με την εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να οργάνωσε την «επιχείρηση» με το κάψιμο του Κορανίου το περασμένο Σαββάτο με εντολή του Κρεμλίνου. Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Η διαμαρτυρία μπροστά από την πρεσβεία πραγματοποιήθηκε από τον Ράσμους Παλούνταν, έναν δεξιό σουηδο-δανό πολιτικό και εξτρεμιστή κατά του Ισλάμ.






Σε ομιλία του, ο Παλουντάν επιτέθηκε ανοιχτά στο Ισλάμ και τη μετανάστευση στη Σουηδία και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο Κοράνι. «Αν πιστεύετε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να ζήσετε κάπου αλλού», είπε απευθυνόμενος στο πλήθος.


Ο 39χρονος Φρικ έχει φωτογραφηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φορώντας ένα μπλουζάκι με την εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Παλουντάν επιβεβαίωσε αργότερα στα μέσα ενημέρωσης ότι είχε ταξιδέψει στη Στοκχόλμη ειδικά για τη διαμαρτυρία και ότι η ιδέα να κάψει το Κοράνι προτάθηκε από τον Φρικ. Ο Χένρικ Βίνγκε, αναπληρωτής ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το κόμμα δεν συμμετείχε στην ενέργεια του Παλουντάν.







Μετά το περιστατικό, η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψη του Παλ Γιάνσον, του Σουηδού υπουργού Άμυνας, στην Άγκυρα και απείλησε να εμποδίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η οργή του Ερντογάν
«Είναι σαφές ότι εκείνοι που επέτρεψαν να λάβει χώρα μια τέτοια χυδαιότητα μπροστά στην πρεσβεία μας δεν μπορούν πλέον να περιμένουν καμία κίνηση από εμάς όσον αφορά την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, υποστήριξε ότι το να επιτραπεί η διαμαρτυρία ήταν «ενθάρρυνση των εγκλημάτων μίσους και της ισλαμοφοβίας».

«Η επίθεση στις ιερές αξίες δεν είναι ελευθερία αλλά σύγχρονη βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter.

Τον περασμένο Απρίλιο, η ανακοίνωση του Παλουντάν για «περιοδεία» που θα περιελάμβανε το κάψιμο του Κορανίου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είχε προκαλέσει ταραχές σε ολόκληρη τη Σουηδία.



Ο Παλουντάν δήλωσε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Φρικ ήταν αυτός που πλήρωσε για το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη και υποσχέθηκε να τον αποζημιώσει για τυχόν έξοδα.

Ο Φρικ όντως επιβεβαίωσε ότι πλήρωσε για τον Παλουντάν, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν πίστευε ότι η διαμαρτυρία θα έθετε σε κίνδυνο την αίτηση της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ.

«Αν εγώ, πληρώνοντας 320 κορώνες ως διοικητικό τέλος στην αστυνομία, έθετα σε κίνδυνο την αίτηση, τότε αυτή μάλλον βρισκόταν σε πολύ σαθρό έδαφος από την αρχή», δήλωσε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.





Σε συνέντευξή του στους New York Times το 2019 αρνήθηκε ότι εργαζόταν για τη Ρωσία, αλλά έδειξε ένα μάτσο ρούβλια και γέλασε, λέγοντας: «Εδώ είναι το πραγματικό μου αφεντικό! Είναι ο Πούτιν».

Ο Φρικ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο The Insider ότι είχε πληρώσει για την άδεια διεξαγωγής της διαμαρτυρίας, αλλά αρνήθηκε ότι ζήτησε από οποιονδήποτε να κάψει το Κοράνι. «Δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση, δεν ήταν δική μου ιδέα», φέρεται να είπε.

Ερωτηθείς για τους δεσμούς του με το RT και τη Ρωσία, ο Φρικ είπε ότι έχεινα συνεργαστεί με το κανάλι από το 2014 και ότι δεν υποστηρίζει τη θέση της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Φρικ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να θέσει βέτο στην είσοδο της Σουηδίας, προβλέποντας ότι θα προχωρήσει ανεξάρτητα. «Η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα - πληθωρισμό, φτώχεια. Τα χρησιμοποιούν όλα αυτά για να αποσπάσουν την προσοχή», δήλωσε στο The Insider.

Ποιος είναι ο Ράσμους Παλουντάν


Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Δανός δικηγόρος και Σουηδός υπήκοος ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων με τις πράξεις του καθώς εκτός από τις ακραίες τοποθετήσεις του η δημόσια παρουσία του έχει ταυτιστεί σχεδόν αποκλειστικά με την καταστροφή του Κορανίου.

Άλλωστε, βασικός στόχος του κόμματος, που ίδρυσε το 2017 στην Κοπεγχάγη, είναι η απέλαση όλων των μουσουλμάνων από τη Σκανδιναβία με σκοπό τη διατήρηση των εθνοτικών χαρακτηριστικών των χωρών αυτών.

Ήδη, από τις πρώτες ενέργειες του έγινε σαφές ότι ο Ράσμους Παλουντάν ήθελε να προκαλέσει και το κατάφερε υποκινώντας εκτεταμένες ταραχές στην πρωτεύουσα της Δανίας καθώς επέλεξε να εμφανίζεται σε περιοχές της Κοπεγχάγης, όπου ζει μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων, και να καταστρέφει το Κοράνι.




Η ρητορική μίσους, στην οποία επιδόθηκε στον δημόσιο λόγο της Δανίας, ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της χώρας με τον ακροδεξιό δικηγόρο να επεκτείνει την αντι-ισλαμιστική δράση του και στη Σουηδία, χώρα καταγωγής του πατέρα του.

Η δημοσκοπική καταγραφή του κόμματος του άνω του ποσοστού εισόδου στο κοινοβούλιο της Δανίας εκείνη την περίοδο είχε σημάνει συναγερμό στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Τελικά, στις εθνικές εκλογές του 2019 η «Σκληρή Γραμμή» έλαβε 63.000 ψήφους συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,8%, κάτω από το εκλογικό όριο του 2%.

Παρά το γεγονός ότι ο Ράμσους Παλουντάν δεν κατάφερε να κερδίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η θεαματική αύξηση των ποσοστών του μέσα σε διάστημα μόλις 2 ετών κατέδειξε τη δυναμική του στο ακροδεξιό σκανδιναβικό ακροατήριο.


Διαδηλώσεις στον ισλαμικό κόσμο
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε μουσουλμανικές χώρες για να καταγγείλουν την πρόσφατη βεβήλωση του Κορανίου από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στη Σουηδία και τις Κάτω Χώρες.

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τον Λίβανο και έληξαν όλες ειρηνικά. Στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, αστυνομικοί σταμάτησαν ορισμένους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να διαδηλώσουν προς τη σουηδική πρεσβεία.





Στη Βηρυτό, περίπου 200 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για τη Σουηδία και την Ολλανδία έξω από το τζαμί Mohammed Al Amin με τον μπλε θόλο στην κεντρική πλατεία Μαρτύρων της Βηρυτού.


ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία καλούν σε επαγρύπνηση τους πολίτες τους στην Τουρκία
Την ίδια ώρα η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το βράδυ τους πολίτες τους στην Τουρκία να είναι σε «επαγρύπνηση» απέναντι στον κίνδυνο επιθέσεων που μπορεί να γίνουν ως αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία κατά τη διάρκεια αντιτουρκικών διαδηλώσεων.

«Υπό το φως των πρόσφατων συμβάντων με το κάψιμο του Κορανίου, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες της για το ενδεχόμενο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον χώρων λατρείας ως αντίποινα στην Τουρκία», ανακοινώνει η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

«Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να επιτεθούν χωρίς να προειδοποιήσουν και να στοχεύσουν χώρους λατρείας στους οποίους συχνάζουν οι Δυτικοί», εκτιμά η πρεσβεία. Η αμερικανική διπλωματική αποστολή συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να παραμένουν σε «επαγρύπνηση, να αποφεύγουν την πολυκοσμία και να κρατούν χαμηλό προφίλ».

Την ίδια ώρα, η γαλλική διπλωματική αποστολή στην Άγκυρα έστειλε παρόμοιο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους πολίτες της που βρίσκονται στη χώρα αυτή, αναφερόμενη στην προειδοποίηση των ΗΠΑ.

«Ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία παραμένει υψηλός, όπως υπενθυμίζει η προειδοποίηση που εξέδωσε για λόγους ασφαλείας η πρεσβεία των ΗΠΑ την 27η Ιανουαρίου 2023, οι Γάλλοι που διαμένουν ή διέρχονται από την Τουρκία, καλούνται να βρίσκονται σε μέγιστη επαγρύπνηση, ιδιαιτέρως στους χώρους συγκέντρωσης που είναι πιθανό να συχνάζουν ξένοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας».

Η ανακοίνωση αυτή επρόκειτο να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών και σε αυτή της πρεσβείας της Γαλλίας στην Άγκυρα, διευκρίνισε διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γερμανία και η Ιταλία προειδοποίησαν επίσης τους πολίτες τους για τον κίνδυνο επιθέσεων.

Η Άγκυρα μπλοκάρει από τον Μάιο τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την ένταξη της χώρας αυτής, όπως και της Φινλανδίας, απαιτώντας από τη Στοκχόλμη την έκδοση Κούρδων προσφύγων τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες».

Τα περιστατικά αυτά καταγγέλθηκαν και καταδικάστηκαν από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών και από τις δυτικές πρωτεύουσες, κυρίως από την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Σουηδία δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στη «στήριξη» της Τουρκίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν επίσημα.

πηγή: με πληροφορίες από thetimes, indepentent, trtworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου