Σαν σήμερα το 1963 το κρουαζιερόπλοιο «Λακωνία» άρπαξε φωτιά από το κομμωτήριο και δύο μέρες μετά βυθίστηκε στον Ατλαντικό, προκαλώντας 128 θανάτους.Το όνομα «Λακωνία» προκαλεί τρόμο στους ναυτικούς, καθώς στην Ελλάδα έχουν βυθιστεί τρία πλοία με αυτό το όνομα. Κι αν τα δύο ήταν εν καιρώ πολέμου, το τρίτο ήταν σε εποχή ειρήνης, σε κλίμα ψυχαγωγίας και απόλυτης χαράς. Ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο θα περνούσε από Μαδέρα, Τενερίφη, Λας Πάλμας, Καζαμπλάνκα και θα έφτανε στο Κάντιθ. Κρουαζιέρα όνειρο που εξελίχθηκε σε πραγματικό εφιάλτη, καθώς σαν σήμερα το 1963 έπιασε φωτιά και δύο μέρες μετά βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του 128 ψυχές.
Η πολυδιαφημισμένη 16ημέρη κρουαζιέρα Χριστουγέννων, που κόστιζε τότε 5.544 δραχμές (ή 6.6 λίρες) μετέφερε 1.041 ανθρώπους. Οι περισσότεροι από τους 646 επιβάτες ήταν Βρετανοί μεγαλοαστοί, ενώ η πλειονότητα των 395 μελών του πληρώματος ήταν Έλληνες, καθότι το πλοίο ελληνικό, κατασκευασμένο όμως στην Ολλανδία.
Η φωτιά στο κομμωτήριο
Γύρω στις 11 το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου και ενώ το πλοίο βρισκόταν βόρεια της Μαδέρας, επιβάτες και πλήρωμα παρατήρησαν πυκνό καπνό να βγαίνει από το κλειστό κομμωτήριο. Όταν από το πλήρωμα άνοιξαν τη πόρτα, είδαν να ξεπετάγονται οι φλόγες της φουντωμένης φωτιάς. Η εορταστική ατμόσφαιρα εξελίχθηκε γρήγορα σε ανησυχία, φόβο και εφιάλτη, με τους επιβάτες να ανησυχούν για τη ζωή τους αλλά και για τα δύο βρέφη και τα 30 παιδιά που επέβαιναν στο «Λακωνία».
Τα πλοία δεν πλησίαζαν
«Τελευταία φορά. Δεν μπορώ να μείνω πια στην καμπίνα του ασυρμάτου. Αφήνουμε το πλοίο. Παρακαλώ βοηθήστε άμεσα» ήταν τα λόγια του κυβερνήτη στον ασύρματο, ο οποίος έμεινε τελευταίος στο πλοίο, κοιτώντας να σώσει όσους περισσότερους μπορούσε.
Πλοία έσπευσαν στο «Λακωνία», αλλά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν γιατί φοβόντουσαν εκρήξεις από τις αποθήκες ακάθαρτου πετρελαίου και άλλων υγρών καυσίμων. Περισυνέλεγαν όσους από τους επιβάτες ήταν στη θάλασσα, αλλά δεν πήγαιναν κοντά: «Τα πλοία τα οποία ήλθαν για να βοηθήσουν, περισυνέλεξαν ναυαγούς από τη θάλασσα, χωρίς να πλησιάζουν το πλοίο», ομολόγησε κυβερνήτης του «Λακωνία» κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα.
«Τα πρώτα δύο πλοία που κατέφθασαν στο τόπου του ναυαγίου, για 12 ώρες μας παρακολουθούσαν άπρακτα χωρίς να μας αποστέλλουν λέμβους», δήλωσε ο Ολλανδός εφαρμοστής, μέλος του πληρώματος, Ραλφ Πιου.
«Φωτιά στο κομμωτήριο»
Οι εφημερίδες είχαν γράψει για μια καύτρα από τσιγάρο αποκλείοντας την πιθανότητα δολιοφθοράς, ωστόσο ο τότε Δόκιμος λογιστής Ηλίας Μεταξάς, που επέζησε από την τραγωδία, είχε πει: «Οι φήμες μεταξύ του πληρώματος ήταν ότι η φωτιά ξεκίνησε από το κομμωτήριο, διότι τάχα, το ψαλίδι με το οποίο οι κυρίες κατσαρώνουν τα μαλλιά τους, είχε ξεχαστεί στην πρίζα και πυρακτώθηκε. Με το μπότζι του πλοίου κατρακύλησε από το τραπέζι έπεσε κάτω και πήρε φωτιά το χαλί ή η κουρτίνα. Αυτό ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ, από όσο ξέρω».
Και είχε λόγο που το έλεγε, καθώς το πλήρωμα κατήγγειλε τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς. Ο Κύπριος θαλαμηπόλος Γ. Δημόκριτος αποκάλυψε ότι φωτιά υπήρξε σε τρία διαφορετικά σημεία του πλοίου: Το κουρείο, το μηχανοστάσιο και ένα ακόμη, δημιουργώντας σενάρια για δολιοφθορά και σαμποτάζ, τα οποία ούτε αυτά ξεκαθαρίστηκαν ποτέ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου