Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι ανέκτησε και ανέλυσε τα συντρίμμια των μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία το Σάββατο.Σύμφωνα με το υπουργείο, τα αεροσκάφη αυτά ήταν εξοπλισμένα με συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η επίθεση στον κόλπο της Σεβαστούπολης εξαπολύθηκε από την Ουκρανία με τη βοήθεια Βρετανών ειδικών, κάτι που το Λονδίνο διαψεύδει.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου η Ουκρανία πραγματοποίησε επίθεση με drone, ιπτάμενα αλλά και θαλάσσια, κατά σκαφών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι μόνο ένα ναρκαλιευτικό υπέστη ζημιές και ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν. Αντιθέτως πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά αναφέρουν ανεπίσημα ότι στόχος ήταν η φρεγάτα «Ναύαρχος Μακάροφ», η οποία υπέστη ζημιές.
Σε ό,τι αφορά τα τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας που επιτέθηκαν στον στόλο, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εξαπολύθηκε από «πολιτικό πλοίο».
Ορισμένα από αυτά είχαν συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής και ένα ενδέχεται να εξαπολύθηκε «από ένα από τα πολιτικά πλοία που έχει ναυλώσει το Κίεβο ή οι Δυτικοί αφέντες του για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας».
Το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι 16 τηλεχειριζόμενα σκάφη επιτέθηκαν στον στόλο της κοντά στη Σεβαστούπολη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και ότι Βρετανοί «ειδικοί» του Βασιλικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό αυτής της «τρομοκρατικής επίθεσης», όπως την αποκαλεί. Το Λονδίνο διαψεύδει τον ισχυρισμό.
Ουκρανοί αξιωματούχοι υπονόησαν ότι η ίδια η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για τις εκρήξεις και να τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, που επικαλείται τις πληροφορίες οι οποίες ανακτήθηκαν από τη μνήμη των συσκευών αυτών, «καθορίστηκε ότι η εκτόξευσή των θαλάσσιων σκαφών έγινε από την ακτή κοντά στην πόλη της Οδησσού». Τα σκάφη κινήθηκαν κατά μήκος του «διαδρόμου των σιτηρών» και κατόπιν άλλαξαν πορεία για να κατευθυνθούν στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, της μεγαλύτερης πόλης στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε το 2014.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου