Άφησε δεύτερους και καταϊδρωμένους τους πολιτικούς αναλυτές και τους δημοσιογράφους στην Μεγάλη Βρετανία, προβλημάτισε τα κομματικά επιτελεία, αφουγκράστηκε τον παλμό των εξελίξεων. Ο λόγος για ένα μαρούλι, που κατάφερε να διαβλέψει το άδοξο τέλος της Πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας, έχοντας καταστεί πλέον πολιτικό τοτέμ στη Γηραιά Αλβιώνα.
Το συμπαθές οπωροκηπευτικό ακούει στο όνομα Lizzy και αποτελεί ιδιοκτησία της ταμπλόιντ εφημερίδας Daily Star, η οποία σέρβιρε στη βρετανική πολιτική κουζίνα σαλάτα, αλλά όχι εποχής, αφού κατάφερε να προβλέψει με καυστικό τρόπο τη βραχύβια Πρωθυπουργία της Λιζ Τρας, διακωμωδώντας την όλη κατάσταση, σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση.
Συγκεκριμένα, όταν η απερχόμενη Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας άρχισε να παραπαίει, οι συντάκτες του ταμπλόιντ εντύπου αναζητούσαν σε μια δημοσιογραφική σύσκεψη, τον τρόπο που θα μεταχειριστούν την αναδυόμενη πολιτική κρίση.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ένας συντάκτης διάβαζε ένα άρθρο του Economist, το οποίο συνέκρινε τη θητεία του πρωθυπουργού με τη διάρκεια ζωής ενός τυπικού μαρουλιού, με σκοπό να καταδείξει την άδοξη κορύφωση μιας πρωθυπουργικής σταδιοδρομίας. Ο ευφάνταστος, αυτός τρόπος δημοσιογραφικής περιγραφής συνεπήρε τον αρχισυντάκτη της Daily Star, ο οποίος έστειλε τα επόμενα λεπτά έναν δημοσιογράφο στο σούπερ μάρκετ, ζητώντας του να γυρίσει πίσω με ένα μαρούλι iceberg, με αναμενόμενη διάρκεια ζωής έως και 10 ημέρες.
Όταν ο δημοσιογράφος επέστρεψε μαζί με το μαρούλι, εκκίνησε μια διαδικτυακή ζωντανή κάλυψη στο Youtube, με σκηνικό το οπωροκηπευτικό, πλάι σε μια φωτογραφία της βρετανίδας Πρωθυπουργού.
Στο παιχνίδι μπήκαν και τα βρετανικά στοιχήματα αναφορικά με το ποιος από τους δύο θα αποδεικνυόταν πιο ανθεκτικός, δηλαδή η Πρωθυπουργός ή το μαρούλι, σημειώνοντας ρεκόρ θεάσεων. Το ατόφιο ενδιαφέρον του κοινού όλων των ηλικιών ώθησε την εφημερίδα να τελειοποιήσει το project της, βελτιώνοντας το ντεκόρ, καθώς επί 10 ημέρες προεξοφλούσε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι τίποτα δεν ήταν ικανό να βελτιώσει τις πολιτικές συνθήκες, υπέρ της Τρας. Εκτός από την εφευρετικότητα των συντακτών της, η Daily Star φημίζεται για την επιθετική κριτική της απέναντι σε δημόσια πρόσωπα, με αποτέλεσμα να διατηρεί σταθερό το αναγνωστικό της κοινό.
Η πολυετής παράδοση, άλλωστε, των βρετανικών ταμπλόιντς, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση άρον άρον της Λιζ Τρας από την Ντάουνιγκ Στριτ, έκαναν γρήγορα την μετάδοση viral, σε βαθμό που ο πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να τουιτάρει: «συγχαρητήρια στο μαρούλι».
Η παγκόσμια προβολή του μαρουλιού, που μεταδόθηκε σε όλες τις ηπείρους, σε αμφότερα παραδοσιακά και νέα μέσα, ερμηνεύεται εν πολλοίς από το κωμικό και το ευφάνταστο του πράγματος, καθώς η θητεία Τρας αποτελεί πλέον μνημείο fast truck διακυβέρνησης, γεγονός που επισήμανε η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών, αλλά και των χρηστών στο Twitter.
Ταυτόχρονα, η παγκόσμια φρενίτιδα για το προφητικό μαρούλι αναβάθμισε το σκηνικό προβολής του, αφού πάνω στο τραπέζι που το φιλοξενούσε προστέθηκαν μια περούκα και χέρια, ώστε να σχηματιστεί ένα πρόσωπο, δύο βρετανικές σημαίες, μια πίτα σε ένα πιάτο και μια κόκκινη κούπα που έφερε το θρυλικό σύνθημα «Keep Calm and Carry On», σύνθημα που είχε χρησιμοποιηθεί για να ανεβάσει το ηθικό των Βρετανών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το μόνο που έμεινε σταθερό στη ζωντανή μετάδοση ήταν το ερώτημα, δηλαδή εάν μπορεί ένα μαρούλι να «επιζήσει» εκτός ψυγείου περισσότερο από τη Λιζ Τρας στην Πρωθυπουργία, γνωρίζοντας χιλιάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ώρα της νίκης
Με εξίσου θριαμβευτικό τρόπο, δηλαδή με περισσότερους από 12.000 χρήστες του Twitter να παρακολουθούν σε απευθείας μετάδοση, υποδέχτηκε το μαρούλι την νίκη του, όταν δηλαδή η Λις Τρας ανακοίνωσε το την παραίτησή της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Καθώς οι ώρες περνούσαν, οι ενεργοί θεατές ξεπέρασαν τους 21.000, ήχησε το «God Save the King» και ένα χέρι απλώθηκε στο τραπέζι ρίχνοντας τη φωτογραφία της Τρας με την λεζάντα να γράφει: «Το μαρούλι ξεπέρασε σε διάρκεια ζωής την Λιζ Τρας».
Ακολούθησαν στιγμές αποθέωσης για το οπωροκηπευτικό, με τη Lidl στη Βρετανία να μπαίνει στο παιχνίδι, διαφημίζοντας την προσφορά της στην μαναβική με ένα λογοπαίγνιο. «Μαρούλι στις 58 πένες – ευκαιρία. Λιζ Τρας στο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ – αντίο», «παίζοντας» με την φωνητική ταύτιση των φράσεων «good bye» και «goodbye».
Παρότι οι συντάκτες της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας αρνήθηκαν οποιαδήποτε παρέμβαση για τη συντήρησή του, ωστόσο, συμβούλεψαν πως ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί αναλλοίωτο είναι η θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και αν αυτή εκτοξευθεί, λόγω πολιτικής έντασης.
Όσο για το ένδοξο μαρούλι, «μετά από μια απίστευτη εκστρατεία, είμαι ενθουσιασμένος που στέφθηκα νικητής σε αυτούς τους καιρούς της τσάρκας. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», τόνισε στην νικητήρια ομιλία του, έχοντας καταστεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής ζωής της χώρας. Παράλληλα, το διάσημο μαρούλι έχει ενταχθεί ακόμη και στο Cameo, όπου οι θαυμαστές μπορούν να λαμβάνουν εξατομικευμένα μηνύματα, με μόλις 13 λίρες.
Στον απόηχο της μετάδοσης, «δεν έχουμε κυβέρνηση, το μαρούλι μπορεί επίσης να διευθύνει τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Εργατικών, Κρις Μπράιαντ. Όσο για τα μαρούλια, η φετινή χρονιά υπήρξε εξαιρετική για το είδος στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς η τιμή του εκτινάχθηκε στα ύψη εν μέσω κρίσης κόστους ζωής και υψηλού πληθωρισμού, ανήκοντας πλέον στην ελίτ των κατά τόπους γεωργών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου