Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Nord Stream – CNN: Πριν τις εκρήξεις εθεάθησαν ρωσικά πλοία στην περιοχή του σαμποτάζ


Την παρουσία πλοίων υποστήριξης του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή που σημειώθηκαν διαρροές στους αγωγούς του Nord Stream, οι οποίες πιθανόν προκλήθηκαν από υποβρύχιες εκρήξεις, παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο CNN δύο αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών από χώρες της Δύσης και άλλη μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Δεν είναι σαφές αν τα πλοία είχαν κάποια σχέση με αυτές τις εκρήξεις, δήλωσαν οι πηγές, ωστόσο είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα εξετάσουν οι ερευνητές.



Ρωσικά υποβρύχια παρατηρήθηκαν επίσης όχι μακριά από αυτές τις περιοχές την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.









Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καμία εμπεριστατωμένη εξήγηση για το τι ακριβώς συνέβη στη Βαλτική, λίγες ημέρες αφότου οι εκρήξεις φάνηκε να προκαλούν τρεις ξεχωριστές διαρροές στους δύο αγωγούς τη Δευτέρα.

Ρωσικά πλοία επιχειρούν συνήθως στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά.

«Τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα», δήλωσε το πρόσωπο αυτό. «Οι ρωσικές δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάζουν αρκετά συχνά τα αντανακλαστικά μας - τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα».



Αλλά η παρουσία τους τις προηγούμενες ημέρες εξακολουθεί να δημιουργεί περαιτέρω υποψίες για τη Ρωσία, η οποία έχει τραβήξει τη μεγαλύτερη προσοχή τόσο από Ευρωπαίους όσο και από Αμερικανούς αξιωματούχους ως ο μόνος παράγοντας στην περιοχή που πιστεύεται ότι έχει τόσο την ικανότητα όσο και το κίνητρο να προκαλέσει σκόπιμη ζημιά στους αγωγούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες για τα πλοία την Τετάρτη.

Σε εξέλιξη οι έρευνες από Σουηδία και Δανία

Τόσο η Δανία όσο και η Σουηδία διεξάγουν έρευνα, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη επιτόπια επιθεώρηση και οι λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις παραμένουν αόριστες. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση από τη δανέζικη κυβέρνηση και ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να ξεκινήσει κανονικά η έρευνα, επειδή η πίεση στους σωλήνες καθιστά δύσκολη την προσέγγιση του σημείου των διαρροών - αν και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Κυριακή.





Οι πρωθυπουργοί τόσο της Δανίας όσο και της Σουηδίας δήλωσαν δημοσίως την Τρίτη ότι οι διαρροές ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα σκόπιμων ενεργειών και όχι ατυχημάτων, και η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη πως δεν μπορεί να αποκλειστεί «ότι μια ξένη δύναμη βρίσκεται πίσω από αυτό». Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν χαρακτήρισε επίσης το βράδυ της Τρίτης τις διαρροές «προφανές σαμποτάζ» σε ένα tweet.

Αλλά ανώτεροι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει να αποδίδουν την επίθεση στη Ρωσία ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Το Κρεμλίνο υποψιάζεται «ανάμειξη ξένου κράτους»

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί δημοσίως ότι χτύπησε τους αγωγούς. Ένας εκπρόσωπός του χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «προβλέψιμα ηλίθιο και παράλογο».

Τα συμβάντα στους δύο μεγάλους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία μοιάζουν με «τρομοκρατική ενέργεια» και απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας σε συνεργασία με αριθμό χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία υποψιάζεται "την ανάμειξη ξένου κράτους", χωρίς ωστόσο να κατονομάσει μια συγκεκριμένη χώρα.

"Είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ανάμειξη ενός κράτους", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ζητώντας εκ νέου "επείγουσα έρευνα".

"Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση", επανέλαβε ο Πεσκόφ, μετά την έναρξη χθες από τη Ρωσία έρευνας για "διεθνή τρομοκρατική ενέργεια".



Ερωτηθείς για την πιθανότητα διεξαγωγής διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή άλλων χωρών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι "τίθενται πολλά θέματα" πάνω σε αυτό, λόγω κυρίως "της έλλειψης επικοινωνίας και της απροθυμίας πολλών χωρών να επικοινωνήσουν" με τη Ρωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου