Ποικίλης φύσεως προκλήσεις με το «καλημέρα» έχει να αντιμετωπίσει η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, με τον «μήνα του μέλιτος» να αποδεικνύεται ταραχώδης. Τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα και το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε πριν από λίγες ώρες η λίρα φαίνεται να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ουέστμινστερ.
Όπως γράφει το Bloomberg, οι βρετανικές αγορές έχουν χάσει τουλάχιστον 500 δισ. λίρες, από τότε που την πρωθυπουργία ανέλαβε η Τρας.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι η αναστάτωση έχει μεταφερθεί στις χρηματιστηριακές αγορές λόγω προβλέψεων για υψηλό πληθωρισμό κάτι που οδήγησε την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια ενώ πριν από λίγες ημέρες η Τρας ανακοίνωσε το πιο ριζοσπαστικό πακέτο φοροελαφρύνσεων από το 1972.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ επανέλαβε σήμερα τη δέσμευση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική σταθερότητα σε συνάντηση με εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και ασφαλιστικούς ομίλους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
«Τον επόμενο μήνα, θα παρουσιάσει ένα πακέτο ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων για τον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και κίνητρα για επενδύσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτηση στο Twitter, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην αγορά αναφορικά με τον μίνι προϋπολογισμό που ανακοίνωσε ο Κουάρτενγκ.
Πώς ο «μίνι προϋπολογισμός» προκάλεσε αναταραχή στις αγορές
Η λίρα κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου, τη Δευτέρα, ενώ οι επενδυτές σφυροκόπησαν τις βρετανικές αγορές σχετικά με το δημοσιονομικό πλάνο της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, ακούστηκαν φωνές που καλούσαν την Τράπεζα της Αγγλίας να αναλάβει δράση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η λίρα υποχώρησε τη Δευτέρα έως και 5% έναντι του δολαρίου κάποια στιγμή κατά τη διαπραγμάτευση στην Ασία, αγγίζοντας το 1,0327 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν καθιερώθηκε το δεκαδικό σύστημα για τις υποδιαιρέσεις του νομίσματος.
Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των διετών βρετανικών ομολόγων, που επηρεάζονται περισσότερο από τις προοπτικές για τα επιτόκια και τον κρατικό δανεισμό, αυξήθηκαν έως και κατά 54 μονάδες βάσης στο υψηλό επίπεδο του 4,53%. Η απόδοση έχει αυξηθεί σχεδόν κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, γεγονός που αποτυπώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε.
Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου