Ο κόσμος της τεχνολογίας, αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος, άλλαξε για πάντα όταν γεννήθηκε το iPhone - Πώς ξεκίνησε και ποιες μεγάλες αλλαγές έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια Στις 29 Ιουνίου του 2007, ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, παρουσίασε το πρώτο iPhone, αποκαλώντας το «ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μία μηχανή με πρόσβαση στο internet, όλα σε ένα». Αν και ο Jobs ήξερε πως το iPhone θα άλλαζε για πάντα τον τρόπο επικοινωνίας μας, πιθανώς να μη γνώριζε πόσο κοσμογονική θα ήταν η αλλαγή αυτή.
Το πρώτο iPhone έθεσε τις βάσεις για το μοντέρνο smartphone, όπου υπερυπολογιστές σε μέγεθος τσέπης εμπεριέχουν την παγκόσμια γνώση που προσφέρει το διαδίκτυο. Δεκαπέντε χρόνια μετά, πάνω από 5 δισεκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν smartphones, σύμφωνα με την GSMA Intelligence. Οι αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του Business Insider περνούν κατά μέσο όρο ένα 4ωρο ημερησίως «κολλημένοι» στις οθόνες των κινητών τους.
Τα πάντα, από τον τρόπο που επικοινωνούμε, διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, μέχρι τη διασκέδαση, τις αγορές και τα ταξίδια, μπορούν να γίνουν μέσω ενός smartphone. Για δεκάδες εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, όλα αυτά γίνονται μέσω ενός iPhone.
Ιδού η εξέλιξη του γκάτζετ από το 2007, μέχρι σήμερα:
Το original (2007)
Είχε οθόνη 3,5 ιντσών και κάμερα 2 megapixel, με 16GB μνήμης. Δεν υποστήριζε καν εφαρμογές εκτός από αυτές της Apple.
Το iPhone 3G (2008)
Με το iPhone 3G, η Apple προσέθεσε σημαντικές αναβαθμίσεις όπως GPS, υποστήριξη 3G δικτύων και καλύτερες ταχύτητες. Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν η προσθήκη του App Store, το οποίο μετέτρεψε το iPhone από ένα γκάτζετ με πρόσβαση στο internet, σε ένα πραγματικό υπολογιστή με ατέλειωτες ικανότητες. Τώρα πια, το App Store φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια εφαρμογές και έχει οδηγήσει στην επανάσταση γνωστών «λύσεων» της καθημερινότητάς μας όπως Uber και Snapchat.
Το iPhone 3GS (2009)
Το iPhone 3GS αναβάθμισε το iPhone 3 με καλύτερη κάμερα 3 megapixel, υπηρεσίες φωνής και μπαταρία μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ το λογισμικό του συμπεριλάμβανε πολλές Quality-of-Life βελτιώσεις όπως copy-paste και MMS.
To iPhone 4 (2010)
To iPhone 4 αποτέλεσε την πρώτη σημαντική αλλαγή στο σχεδιασμό του iPhone. Λεπτότερο και με στιβαρή κατασκευή, συμπεριέλαβε το Retina Display ενώ ήταν το πρώτο iPhone με FaceTime.
To iPhone 4S (2011)
Το iPhone 4S ήταν το πρώτο smartphone στο οποίο συμπεριλήφθηκε η ψηφιακή βοηθός της Apple, Siri.
To iPhone 5 (2012)
To iPhone 5 αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τα iPhone. H Apple μεγάλωσε την οθόνη σε 4 ίντσες, ανταγωνιζόμενο τις -τότε- νέες συσκευές Android της Samsung. Παράλληλα, ήταν το πρώτο το οποίο είχε πρίζα φόρτισης Lightning.
To iPhone 5S (2013)
To iPhone 5S ήταν το πρώτο smartphone της «οικογενείας» με Touch ID σένσορα αποτυπώματος.
Το iPhone 5C (2013)
To iPhone 5C ήταν η «φθηνότερη» επιλογή του 5S, ενώ ο σχεδιασμός του επέτρεπε πολλά και φανταχτερά χρώματα. Παρ’ όλα αυτά, δεν είχε τη στιβαρή κατασκευή και τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά του «μεγάλου αδελφού» του.
Τα iPhone 6 και iPhone 6 Plus (2014)
Tο iPhone 6 Plus με τη μεγάλη οθόνη και το iPhone 6 με την «κανονική», επέτρεπε πια στους καταναλωτές να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει, ενώ αποτέλεσαν την απάντηση της Apple στα smartphones με μεγάλες οθόνες της Samsung.
Tα iPhone 6S και iPhone 6S Plus (2015)
Tα δύο smartphones είχαν την ικανότητα 3D Touch για την εύκολη περιήγηση στο λογισμικό μέσω «δυνατότερου» πατήματος στην οθόνη, κάμερα 12 megapixel και καλύτερο επεξεργαστή.
Το iPhone SE (2016)
To νέο smartphone ήταν η φθηνότερη εναλλακτική για τα iPhone 6 και iPhone 6S, με οθόνη τεσσάρων ιντσών όπως αυτή των 5 και 5S, «φορώντας» τον επεξεργαστή του 6S.
Tα iPhone 7 και iPhone 7 Plus (2016)
Με το λανσάρισμα των iPhone 7 και 7 Plus, η Apple αφαίρεσε την υποδοχή ακουστικών, τα οποία συνδέονταν, πια, μέσω της υποδοχής Lightning, ενώ παράλληλα λάνσαρε και τα wireless AirPods.
Το 7 Plus ήταν το πρώτο iPhone με διπλή κάμερα και Portrait Mode. Τα δύο μοντέλα ήταν ανθεκτικά στο νερό.
Τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus (2017)
Τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus ήταν από τα πρώτα που συμπεριλάμβαναν wireless φόρτιση, ενώ είχαν και νέο σχεδιασμό.
Το iPhone X (2017)
Το iPhone X ήταν σημαντικό προϊόν για την Apple, αφού λανσαρίστηκε δίπλα στα 8 και 8 Plus. Ήταν το πρώτο iPhone με σχεδόν bezel-less οθόνη OLED, αναγνώριση προσώπου, ενώ έλειπε και το κουμπί «Home». Ήταν, επίσης, και το πρώτο iPhone με αρχική τιμή $1.000.
Τα iPhone XS και iPhone XS Max (2018)
Τα iPhone XS και iPhone XS Max ήταν οι διάδοχοι του Χ, με νέο επεξεργαστή, καλύτερη ανθεκτικότητα στο νερό και καλύτερη έκδοση του Portrait Mode.
To iPhone XR (2018)
Λανσαρίστηκε μαζί με τα XS και XS Max και αποτέλεσε την φθηνότερη επιλογή της νέας γκάμας προϊόντων, αν και δεν είχε οθόνη OLED.
To iPhone 11 (2019)
To iPhone 11 με αρχική τιμή τα $700 και μεγάλη γκάμα χρωμάτων συσκευής, ήταν ο διάδοχος του XR, με νέα διπλή κάμερα και ultra-wide φακό, όπως και υποστήριξη night mode, νέο επεξεργαστή και καλύτερης ανάλυσης μπροστινή κάμερα.
Tα iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max (2019)
Tα iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max ήταν τα πρώτα iPhone με τριπλή κάμερα (wide-angle, ultra-wide-angle, telephoto) και προορίζονταν τόσο για φωτογράφους όσο και για καταναλωτές.
Tα iPhone 12 και iPhone 12 Mini (2020)
Mε νέο σχεδιασμό, η Apple προσέθεσε την οθόνη OLED και στο φθηνό μοντέλο, όπως και καλύτερες κάμερες, υποστήριξη 5G, και συμβατότητα με MagSafe.
Tα iPhone 12 Pro και iPhone 12 Pro Max (2020)
Όπως και το στάνταρ iPhone 12, τα μοντέλα Pro είχαν διαφορετικό σχεδιασμό, με μεγαλύτερες οθόνες, καλύτερες κάμερες, δυνατότητα επαυξημένης πραγματικότητας (AR), γρηγορότερο επεξεργαστή και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας.
Τα iPhone 13 και iPhone 13 Mini (2021)
Σε σχέση με τα προϊόντα του 2020, τα νέα προϊόντα προσέφεραν καλύτερης ευκρίνειας οθόνη, νέα modes φωτογραφιών και καλύτερες κάμερες. Παράλληλα, είχαν καλύτερο επεξεργαστή και καλύτερη διάρκεια μπαταρίας.
Τα iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max (2021)
To iPhone 13 Pro είχε ακόμα καλύτερη μπαταρία, με δυνατότητα video streaming για πάνω από 16 ώρες, σύμφωνα με το Insider. Τα 13 Pro και Pro Max προσέφεραν, επίσης, γρηγορότερες επιδόσεις και καλύτερη κάμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου