Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Βρετανικό σχολείο έβαλε στη «μαύρη λίστα» τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ

Ένα γυμνάσιο θηλέων στη Μεγάλη Βρετανία, με δίδακτρα 14.337 λιρών ετησίως απέκλεισε, μετά από συζήτηση, τη διάσημη συγγραφέα Τζ.Κ. Ρόουλινγκ από την κατηγορία «άτομα που άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο» και αντικατέστησαν το όνομά της σε ένα από τα «σπίτια» του σχολείου με άλλο.

Το σύστημα του «σπιτιού» είναι ένα παραδοσιακό χαρακτηριστικό των σχολείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις χώρες της Κοινοπολιτείας και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχολείο χωρίζεται σε υπομονάδες που ονομάζονται «σπίτια» και κάθε μαθητής εντάσσεται σε ένα «σπίτι» τη στιγμή της εγγραφής. Τα «σπίτια» μπορεί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στον αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες, εστιάζοντας στην ομαδική δουλειά και την αφοσίωση στην ομάδα. Τα σπίτια παίρνουν το όνομά τους από αγίους, διάσημους αποφοίτους, διασημότητες, πρώην βρετανικούς βασιλικούς οίκους (δυναστείες), χρώματα, ζώα κλπ.





Πώς αποφασίζονται τα ονόματα των επιδραστικών γυναικών

Το King's High στο Γουόργουικ ανακοίνωσε τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ το 2016 ως μία από τα τέσσερα σημαντικά πρόσωπα, που είχαν επιλεγεί να δώσουν το όνομά τους στα «σπίτια» του σχολείου. Τα άλλα τρία πρόσωπα ήταν η Dame Τζούντι Ντεντς (Βρετανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός του κινηματογράφου,του θεάτρου και της τηλεόρασης βραβευμένη με Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 1998 Ερωτευμένος Σαίξπηρ, στην οποία έχει απονεμηθεί τίτλος τιμής από την Βασίλισσα ) η Όντρεϊ Χέπμπουρν και η Έμελιν Πάνχαρστ (Βρετανίδα πολιτική ακτιβίστρια, σουφραζέτα και ηγέτης του βρετανικού κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών στις αρχές του 20ουαιώνα). Το σχολείο δήλωσε με περηφάνεια ότι τα ονόματα για τα «σπίτια» είχαν επιλεγεί από μαθήτριες που επέλεξαν να τα ονομάσουν εμπνεόμενες από εμβληματικές γυναικείες φιγούρες.

Τα ονόματα των επιδραστικών γυναικών αποφασίζονται μέσα από μια διαδικασία του σχολείου, που ονομάζεται «Big Changemaker Conversation». Ζητείται από τις μαθήτριες να κάνουν μια λίστα με γυναίκες, που είχαν αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Όπως είπε ο Διευθυντής του σχολείου για την επιλογή των ονομάτων:




«Οι άνθρωποι που κάνουν αλλαγές έχουν θετικό αντίκτυπο στους άλλους και την κοινότητά τους μέσω της εμπνευσμένης ηγεσίας, των δημιουργικών ιδεών, επιδεικνύοντας καλοσύνη, συμπόνια, συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση. Η δέσμευσή τους στην ηγεσία καθοδηγείται από την αίσθηση των άλλων και όχι από τον εαυτό τους, από μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση για τη σημασία της κοινωνικής ευθύνης και τη θετική συνεισφορά στην κοινότητα».





Γιατί αντικαταστάθηκε το όνομα της Ρόουλινγκ από το «σπίτι»

Ωστόσο, σήμερα αποκαλύφθηκε ότι τον Μάρτιο φέτος, το ίδιο σχολείο απέκλεισε από την ονοματοδοσία των «σπιτιών» και τις τέσσερις αυτές γυναίκες. Τώρα το σχολείο έχει έξι σπίτια, που έχουν πάρει το όνομά τους από την Τζέιν Ώστεν, την Αμέλια Έρχαρτ (Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της με το αεροπλάνο της τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Ρόζαλιντ Φράνκλιν (Αγγλίδα βιοφυσικός και χημικός-κρυσταλλογράφος, με πάρα πολύ σημαντική συμβολή στην κατανόηση των μοριακών δομών του DNA, του RNA, των ιών, του άνθρακα και του γραφίτη). τη Μαίρη Σίκολ (βρετανο-τζαμαϊκανή νοσοκόμα και επιχειρηματίας που έστησε το «British Hotel» πίσω από τις γραμμές κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου), τη Χάριετ Τάμπμαν (Αμερικανίδα πολίτης που ήταν υπέρ της κατάργησης της δουλείας και πολιτική ακτιβίστρια) και τη Μαλάλα Γιουσαφζάι (νεαρή Πακιστανή αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της).





Η Daily Mail επικοινώνησε με το σχολείο ρωτώντας γιατί αντικαταστάθηκε το όνομα της Ρόουλινγκ από το «σπίτι» και αν αυτό συνδέεται με τις απόψεις της σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς, που μάζεψαν πολλές αρνητικές κριτικές αλλά και προσωπικές επιθέσεις, και με τα λόγια αλλά και με έργα, σε βάρος της. Απάντηση μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί.

Τον Ιανουάριο, ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ειδικεύεται στις τέχνες του θεάματος, αντικατέστησε το όνομα της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ από όνομα «σπιτιού» του σχολείου λόγω των «σχολίων και των απόψεών της γύρω από τα τρανς άτομα».

Το Boswells School στο Τσέλμσφορντ του Έσσεξ, είχε τιμήσει την συγγραφέα δίνοντας το όνομά της σε μια από τις ενδοσχολικές του ομάδες, αλλά αποκαλύφθηκε ότι την είχε αντικαταστήσει το καλοκαίρι από την Ολυμπιονίκη Κέλλυ Χολμς (Βρετανίδα αθλήτρια στα 800 και 1.500 μέτρα που κέρδισε χρυσά μετάλλια και στις δύο αποστάσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα).

Το σχολείο είχε ανακοινώσει σχέδια για επανεξέταση της χρήσης του ονόματος της Ρόουλινγκ τον Ιούλιο μετά από «αιτήματα μαθητών και προσωπικού». Ένας γονέας είπε: «Αυτό είναι λογοκρισία - η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ είναι ένα καλό παράδειγμα επιτευγμάτων μέσα από αντιξοότητες. Δεν θεωρούσαν όλοι ότι έπρεπε να αφαιρεθεί το όνομά της , πολλά σχολεία όμως φαίνεται να κάνουν το ίδιο πράγμα αυτή τη στιγμή δυστυχώς».

Τα προβλήματα του σχολείου με τη Ρόουλινγκ, αποκαλύφθηκαν σε ένα ενημερωτικό δελτίο , το οποίο περιείχε μια εικόνα του λογότυπου του σπιτιού με το όνομα του συγγραφέα σβησμένο.

Και δεν είναι μόνο τα σχολεία: ένα πανεπιστήμιο έδωσε επίσης μια «προειδοποίηση περιεχομένου» στους φοιτητές που διαβάζουν το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ εφιστώντας την προσοχή για «δύσκολες συζητήσεις σχετικά με το φύλο, τη φυλή, τη σεξουαλικότητα, την τάξη και την ταυτότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου