Σε έξαρση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα ασθένειες που είχαμε αφήσει -σχεδόν οριστικά- στο παρελθόν, και κυρίως από την χρονιά που έκανε την εμφάνισή της η νόσος της Covid-19.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του ασυνήθιστου φαινομένου αποτελεί η είδηση ότι εμφανίστηκαν κρούσματα πολιομυελίτιδας και χολέρας στην Βρετανία και το Ισραήλ, καθώς και στην Ισπανία και το Ιράκ αντίστοιχα, μόλις σε μία μέρα.
Οι αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν το πρώτο τοπικά μεταδιδόμενο κρούσμα χολέρας έπειτα από πάνω από τέσσερις δεκαετίες, όπως δήλωσαν οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές, αν και η ασθενής έχει ήδη ανάρρωσε, χωρίς να έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα μέχρι στιγμής.
Η γυναίκα φέρεται να μολύνθηκε αφότου ήπιε νερό σε ένα σπίτι στην πόλη Τολέδο, με αποτέλεσμα το ακίνητο να κλείσει για λόγους ασφαλείας. Νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική μονάδα υγειονομικής περίθαλψης στη Μαδρίτη και αργότερα πήρε εξιτήριο, αφού έλαβε θεραπεία, δήλωσε εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών.
Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) και μπορεί να είναι θανατηφόρα, εάν μείνει χωρίς θεραπεία. Μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Η τελευταία μεγάλη τοπικά μεταδιδόμενη έξαρση χολέρας στην Ισπανία ήταν το 1979, όταν αναφέρθηκαν 267 κρούσματα κυρίως στη Βαρκελώνη και τη Μάλαγα. Έκτοτε, οι υγειονομικές αρχές καταγράφουν μόνο λίγα εισαγόμενα κρούσματα κάθε χρόνο. Τακτικές εξάρσεις της νόσου δεν είναι ασυνήθιστες, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες ή εμπόλεμες ζώνες όπου συχνά δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία.
13 κρούσματα χολέρας και στο Ιράκ
Δεκατρία κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν στο Ιράκ, τα δέκα στη Σουλεϊμανίγια, στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, καθώς σημειώνεται αναζωπύρωση της μολυσματικής ασθένειας που πάντως για την ώρα δεν έχει προκαλέσει κάποιον θάνατο, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι υγειονομικές αρχές.
«Στην επαρχία καταγράφηκαν δέκα κρούσματα χολέρας», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σαμπάχ Χαουράμι, γενικός διευθυντής υγείας στη Σουλεϊμανίγια, η ομώνυμη πρωτεύουσα της οποίας μετράει περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους. Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, άλλα δύο κρούσματα καταγράφηκαν στην αλ Μουτάνα (νότια) και το δέκατο τρίτο στο Κιρκούκ (βόρεια).
Στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, έχουν αναφερθεί ακόμη 56 ύποπτα κρούσματα και δείγματα αναλύονται σε εργαστήριο της Βαγδάτης, το μοναδικό στη χώρα που είναι σε θέση να κάνει διάγνωση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, «περίπου 4.000 περιπτώσεις ασθενών με διάρροια και εμετό καταγράφηκαν σε νοσοκομεία στη Σουλεϊμανίγια», σύμφωνα με τον Δρ. Χαουράμι.
Κρούσματα πολιομυελίτιδας σε Βρετανία και Ισραήλ
Στα λύματα της πρωτεύουσας της Βρετανίας -σε έλεγχο ρουτίνας- ανιχνεύθηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας. Ο ιός είχε να κάνει την εμφανισή του 40 χρόνια στη Γηραιά Αλβιώνα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει εξάπλωση στο βορειοανατολικό Λονδίνο σε άτομα που συνδέονται μεταξύ τους, πιθανότατα ίσως και σε μέλη της ίδιας οικογένειας και φοβούνται τώρα ευρύτερη εξάπλωση στην Βρετανική πρωτεύουσα.
Η πολιομυελίτιδα είναι ιογενής νόσος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη παράλυση. Επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών. Έκθεση της Unicef αναφέρει ότι την περίοδο της πανδημίας αυξήθηκαν τα κρούσματα της πολιομυελίτιδας, λόγω των λιγότερων εμβολίων αλλά και επειδή υπήρξε μετατόπιση οικονομικών πόρων από την καταπολέμηση του ιού, στην Covid 19.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ήδη ξεκίνησε εμβολιαστική εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας ύστερα από το πρώτο κρούσμα της νόσου που εντοπίστηκε μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η συμμετοχή των πολιτών ίσως είναι περιορισμένη λόγω της κόπωσης με την πανδημία της COVID-19.
Το Ισραήλ ξεκίνησε τον εμβολιασμό εναντίον της νόσου το 1957 και το έως τώρα τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό ήταν το 1988.
Τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας προφέρονται συστηματικά στα παιδιά στο Ισραήλ. Λόγω μια αλλαγής στην πολιτική μεταξύ του 2005 και του 2014, κάποια παιδιά έλαβαν μια δόση δια του στόματος αντί εμβολίου δύο δόσεων. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, «αυτή τη φορά είναι πολύ πιο δύσκολο. Ο κόσμος είναι κουρασμένος από τον κορωνοϊό, κουρασμένος από τα εμβόλια (κατά της COVID-19)», αναγνωρίζει το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.
Η πολιομυελίτιδα είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που προκαλείται από έναν πολύ μεταδοτικό ιό που επηρεάζει μόνο ανθρώπους. Το πιο σοβαρό σύμπτωμα είναι η παράλυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία ή θάνατο εάν ο ιός επηρεάσει τους μυς που βοηθούν τους ανθρώπους να αναπνέουν. Ακόμη και τα άτομα που προσβάλλονται από πολιομυελίτιδα ως παιδιά και φαίνεται να αναρρώνουν πλήρως μπορεί να αναπτύξουν νέο μυϊκό πόνο, αδυναμία ή παράλυση ως ενήλικες από το σύνδρομο μετά την πολιομυελίτιδα.
Στην Ελλάδα από το 1970 εμφανίστηκαν μόνο σποραδικά και μεμονωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας που αφορούσαν ανεμβολίαστα παιδιά. Το 1996 σημειώθηκαν κρουσμάτα σε 5 ανεμβολίαστα παιδιά αθιγγάνων. Από το 1997 δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας. Η εξάλειψη αυτή οφείλεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού. Ωστόσο στη χώρα μας υπολείπεται η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως αθίγγανοι, νομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα, αλλά το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους προετοιμάζοντας το σώμα τους να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον ιό. Ο παιδικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και υπήρξε το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την εξάλειψη της νόσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου