Την «πληρώνουν διπλά» το 2022 και χάνουν έως 600 ευρώ, επειδή την πλήρωσαν το 2020! - «Η εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι φόρος εισοδήματος» λέει το υπουργείο Οικονομικών Mια ερμηνευτική εγκύκλιος του 2017 «καίει» κόσμο -και ειδικά τη μεσαία τάξη- που περίμενε να πάρει τα 600 ευρώ του Power Pass ή άλλα επιδόματα που έρχονται. Μπορεί η εισφορά αλληλεγγύης να καταργήθηκε ήδη από πέρυσι στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί η κυβέρνηση να υπόσχεται το ίδιο του χρόνου στο δημόσιο και τις συντάξεις, μπορεί και οι υπουργικές αποφάσεις να ορίζουν ότι το εισοδηματικό κριτήριο για παροχή επιδομάτων υπολογίζεται «καθαρό» μετά την αφαίρεση των φόρων, στην πράξη όμως τελικά πολλοί χάνουν το επίδομα με το επιχείρημα ότι η εισφορά αλληλεγγύης που πλήρωσαν το 2020… δεν είναι φόρος!
Αυτό που οι πολίτες γνώριζαν με βάση τις αποφάσεις και ανακοινώσεις, είναι ότι οι νέες οικονομικές ενισχύσεις όπως το Power Pass, παρέχονται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα «μετά την αφαίρεση των φόρων», φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Στην ίδια βάση («μετά την αφαίρεση των φόρων») εξετάζεται και το νέο επίδομα Fuel Pass.
Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ήταν προφανώς να στηρίξει τη μεσαία τάξη, αφού «καθαρά από φόρους» εισοδήματα ύψους έως 45.000 ευρώ, σημαίνει πρακτικά ότι είχαν ακόμα υψηλότερα έσοδα.
Όταν στήθηκε η πλατφόρμα Power Pass όμως, νομικοί «εγκέφαλοι» ανέσυραν μία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το 2017, η οποία ισχύει από το 2018 και ορίζει ότι «η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν αποτελεί φόρο επί του εισοδήματος».
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έλεγε μεν στη γνωμοδότηση το 2017 ότι, μετά και την ενσωμάτωσή της στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος το 2016, η Εισφορά Αλληλεγγύης «συνιστά φόρο, δεν έχει όμως ως αντικείμενο τα εισοδήματα επί των οποίων επιβλήθηκε, τουτέστιν δεν αποτελεί φόρο επί του εισοδήματος». Αλλά είναι ένα… κριτήριο «ώστε να επιβαρυνθούν με την εισφορά οι φορολογούμενοι σύμφωνα με την κατηγορία του εισοδήματος στην οποία ανήκουν».
Δεν είναι φόρος, είναι… «χαράτσι»
Η απόφαση χορήγησης του Power Pass, δεν ορίζει ξεκάθαρα ότι αφαιρούνται μόνο «φόροι εισοδήματος». Προφανώς δεν εννοεί ότι αφαιρούνται άλλοι φόροι, όπως πχ ο ΕΝΦΙΑ. Εν έτει 2022 όμως ο πολίτης χάνει οποιαδήποτε ενίσχυση «τύπου Pass», επειδή η Εισφορά Αλληλεγγύης μονιμοποιήθηκε μεν το 2016, αλλά το 2017 κρίθηκε ότι «δεν αποτελεί φόρο εισοδήματος» ώστε να αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα.
Σε κάθε περίπτωση, για να μη χάνουν το επίδομα, έπρεπε η κυβέρνηση να επιτρέψει ρητά την αφαίρεση της από το εισόδημα, όπως γίνεται με τους φόρους εισοδήματος. Μόνο αν αλλάξει τη διατύπωση και επιβάλλει «αφαίρεση των φόρων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», μπορεί η εισφορά να αφαιρείται αν θέλει να μην χάνει ο κόσμος το επίδομα.
Ιδού τι συμβαίνει τελικά στην πράξη:
-Οι πολίτες γνωρίζουν ότι κριτήριο για το Power Pass είναι το οικογενειακό εισόδημα του 2020, όπως δηλώθηκε πέρυσι. Ανατρέχουν στα εκκαθαριστικά του 2021 και βλέπουν ότι το 2020 είχαν εισπράξει οικογενειακώς πάνω από 50.000 ευρώ, αλλά αν αφαιρεθούν όλοι οι φόροι «πέφτουν» κάτω από τα 45.000 που είναι το ανώτατο όριο εισοδήματος (πχ στα 44.300 ευρώ) και δικαιούνται να λάβουν επιδότηση έως 600 ευρώ.
-Η πλατφόρμα Power Pass όμως τους «πετάει έξω» αυτομάτως, αμέσως μόλις βάλουν τους κωδικούς Taxisnet, χωρίς καμία εξήγηση και πριν καν συμπληρώσουν μια αίτηση! Και αυτό συμβαίνει σε πολλούς για τουλάχιστον 4 πιθανούς λόγους, όπως αποκάλυψε με αναλυτικό ρεπορτάζ το Σάββατο το newmoney.gr.
-Σε επικοινωνία με το help desk της Υπηρεσίας Power Pass (στο 210 7000810 από Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00) πολίτες ζητούν εξηγήσεις και πληροφορούνται ότι κόπηκαν λόγω υπέρβασης εισοδήματος, που δεν ήταν τελικά 44.300 αλλά 45.800 ευρώ, γιατί το 2020 είχαν πληρώσει και 1.500 ευρώ σαν εισφορά αλληλεγγύης που δεν έπρεπε να τα αφαιρέσουν από το συνολικό εισόδημα μαζί τους άλλους φόρους εισοδήματος.
-To help desk δίνει απάντηση όμως και στο γιατί δεν έπρεπε να την αφαιρέσουν: επικαλούνται την 130/2017 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με το εάν η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα συνιστά φόρο εισοδήματος, μετά την ενσωμάτωσή της στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που έγινε το 2016.
Τι έλεγε η Γνωμοδότηση εν έτει 2017;
«Το γεγονός ότι οι διέπουσες την εισφορά αλληλεγγύης διατάξεις εντάχθηκαν στο νέο ΚΦΕ δεν παρίσταται ικανό (…) να μεταβάλει τον χαρακτήρα της επίμαχης εισφοράς» και η ενσωμάτωσή της στον ΚΦΕ «έχει προφανώς την έννοια της εντάξεως στον εν λόγω Κώδικα των διατάξεων για την εισφορά, λόγω του ότι βάση υπολογισμού της αποτελεί το εισόδημα, η δε φράση «επί του εισοδήματος» είναι διηγηματική του τρόπου υπολογισμού της και δεν αποσκοπούσε στην πρόσδοση στην εισφορά του χαρακτήρα της ως φόρου επί του εισοδήματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου