Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Αρπαγή 6χρονου: Ο πατέρας του Ράινερ ξεσπά - «Να μην γίνει η Ελλάδα καταφύγιο για απαγωγείς παιδιών»

 Επικαλείται την Σύμβαση της Χάγης και λέει ότι αντίστοιχες υποθέσεις λύνονται σε μερικές εβδομάδες και όχι σε χρόνια όπως έγινε με τον γιο του - «Ο Ράινερ απήχθη το 2020 και εγώ τον έφερα σπίτι μας» λέει για την επιχείρηση στην Κηφισιά - Δείτε βίντεο του Ράινερ από τη Νορβηγία, είναι χαμογελαστός στις παιδικές χαρές  Ράινερ Πέντερσεν εδώ και λίγα 24ωρα να βρίσκεται στη Νορβηγία μαζί με τον πατέρα του Ρίκι, απολαμβάνοντας το παιχνίδι και τις βόλτες στην παιδική χαρά της πόλης Κρίστιανσεντ, όμως ο 55χρονος άνδρας δεν ξεχνά στιγμή να στέλνει μέσα από δηλώσεις του τη δική του άποψη για όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο σπίτι της μητέρας στην Κηφισιά.



Σύμφωνα με τον ίδιο η «Υπόθεση Ρ» όπως την χαρακτηρίζει είναι ένα καλό μάθημα για το δικαστικό σύστημα της χώρας, που θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν όσα προβλέπονται στη Σύμβαση της Χάγης, που λύνει τέτοιου τύπου υποθέσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες κι όχι χρόνια, όπως έγινε στην περίπτωση του παιδιού του. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να πει πως αν δεν μελετηθούν καλύτερα από τα δικαστήρια οι υποθέσεις αυτές, τότε η χώρα θα μετατραπεί σε «…καταφύγιο για εγκληματίες απαγωγείς παιδιών».



Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του αν το δικαστικό σύστημα της χώρας είχε δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για τον περίπτωση του τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει σ αυτό το σημείο και δεν θα είχε χρειαστεί το παιδί να φύγει με τέτοιο τρόπο από το σπίτι του:

«Είμαι απογοητευμένος για το ελληνικό δικαστικό σύστημα. Η Σύμβαση της Χάγης του 1980 διασφαλίζει την «ταχεία επιστροφή» των απαχθέντων παιδιών στην πατρίδα τους. Το νομικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα δεν είναι προς το συμφέρον οποιονδήποτε απαχθέντων παιδιών» αναφέρει και προσθέτει:

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ενεργήσω προς το συμφέρον του αγοριού μου, που απήχθη το 2020 και να το φέρω στο σπίτι μας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει για την αρχή της επιστροφής η Σύμβαση της Χάγης. Όταν τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του παιδιού μετά από παράνομη απαγωγή, αναγκάστηκα να ενεργήσω με τις εξουσίες που μου έδωσε η πλήρης γονική μέριμνα και η πλήρης επιμέλεια που έχω κερδίσει με απόφαση Νορβηγικού δικαστηρίου».








Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο Ρίκι Πέντερσεν όχι μόνο δεν έχει μετανιώσει στιγμή για την βιαιότητα της αρπαγής του 6χρονου μέσα από το σπίτι της Κηφισιάς, αλλά θεωρεί πως δεν είχε άλλη επιλογή:

«Ελπίζω ότι καμία άλλη μητέρα, πατέρας ή παιδί δεν θα βιώσει την ίδια δοκιμασία που βίωσε το αγόρι μου. Τον απομάκρυναν ξαφνικά από τον κύριο κηδεμόνα του, τα ξαδέρφια, την οικογένεια και τους φίλους του στο νηπιαγωγείο, τον Ιούλιο του 2020 και του στέρησαν τα νόμιμα δικαιώματά του για σχεδόν δύο χρόνια», λέει και προσθέτει:

«Ελπίζω ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα – το υπουργείο και οι αξιότιμοι δικαστές- θα πάρουν ένα μάθημα από την «υπόθεση R», θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα όσα προβλέπει η Χάγη και θα επιταχύνουν τις επιστροφές των παιδιών σε μελλοντικά παρόμοια ζητήματα. Γνωρίζω ότι τα ζητήματα επιστροφής για παιδιά αντιμετωπίζονται εντός εβδομάδων στη Νορβηγία. Προτρέπω τον αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης στην Ελλάδα να εξετάσει τη Σύμβαση της Χάγης του 1980, να αντιμετωπίσει την αρχή της «ταχείας επιστροφής» στο δικαστικό σύστημα, για να αποφύγει η όμορφη χώρα της Ελλάδας να γίνει ελεύθερο καταφύγιο για εγκληματίες απαγωγείς παιδιών».





Στην ανακοίνωση ο δικηγόρος του 55χρονου πατέρα που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση καθώς έχει παραστεί σε όλα τα δικαστήρια που έχουν γίνει τόσο στη Νορβηγία όσο και στην Ελλάδα. Ο Νορβηγός δικηγόρος Sjak R. Haaheim δίνει την δική του εκδοχή, ενώ απαντά και σε όσα υποστηρίζει η μητέρα για τα δικαστήρια που έγιναν στη Νορβηγία χωρίς εκείνη να είναι παρούσα:

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιμέλειας στη Νορβηγία, η μητέρα είχε πρόσβαση σε δωρεάν νομικό σύμβουλο και διερμηνέα στο δικαστήριο, που πληρωνόταν από το κράτος. Είχε την ευκαιρία να καταθέσει και να παρουσιάσει μάρτυρες. Εκείνη επέλεξε να μην το κάνει. Στην Ελλάδα, ο πελάτης μου έπρεπε να πληρώσει νομικό σύμβουλο και δεν υπήρχε διερμηνέας για αυτόν κατά τις δικαστικές ακροάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου