Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Υποχρεωτική η χρήση ηλεκτρικών εταιρικών ΙΧ από το 2024!

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι το σύνθημα του νέου κλιματικού νόμου είναι «Ηλεκτροκίνηση παντού». Τις πιθανότητες ενός πιο πράσινου και πιο έξυπνου ενεργειακού δικτύου στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα εξέτασε η πρώτη ενότητα στη σημερινή δεύτερη ημέρα τoυ 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νέου κλιματικού νόμου, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, έκανε λόγο για τις εύθραυστες ισορροπίες τόσο στην ενέργεια όσο και στο περιβάλλον που δημιουργεί η νέα γεωπολιτική κατάσταση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι ο στόχος πλέον είναι η ενεργειακή, «πράσινη», καθαρή αυτονομία της χώρας μας, κάτι που σηματοδοτεί η πορεία προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
 

Σε μια απόπειρα να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις του νέου κλιματικού νόμου, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι το σύνθημά του είναι «Ηλεκτροκίνηση παντού»’, η οποία φέρνει ενίσχυση της πορείας προς τις ΑΠΕ, μέτρα όπως τερματισμό της χρήσης μαζούτ, διακοπή χρήσης καυστήρα θέρμανσης στα κτίρια από το 2030, υποχρέωση από το 2024 για τη χρήση εταιρικών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και απόλυτη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή «πράσινη» συμφωνία, καθώς μέχρι το 2050 θα πρέπει η χώρα να έχει πλήρη ανθρακική ουδετερότητα.

Σε αυτό το σημείο, έκανε λόγο για τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, η οποία, όπως τόνισε, θα γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το Δεκέμβριο του 2028 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, και στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Repower Eu, το οποίο, όπως είπε, παρέχει στα κράτη μέλη 800 δισ. ευρώ για κινήσεις ενεργειακής μετάβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος τόνισε ότι η λύση του προβλήματος της ενέργειας στην Ελλάδα είναι οι ΑΠΕ και σε αυτό βοηθά ο νέος κλιματικός νόμος που μόλις ψηφίστηκε.

Αυτό που επισήμανε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι ότι ενεργειακή μετάβαση χωρίς δίκτυα δεν μπορεί να γίνει και ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει ανεπάρκεια δικτύων και ως η ιδανική λύση θα ήταν η κατασκευή ενός πλήρους δικτύου, αναφέροντας ότι σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η στήριξη της προσπάθειας για τη σύνδεση «Αττική – Αίγυπτος», για την οποία έχει γίνει πρόταση για να ενταχθεί στο Repower Eu και στο πρόγραμμα Projects of Common Energy (PCIs).

Για τον κ. Κρεμλή, εξάλλου, σε σχέση με την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα, εγείρονται θέματα όπως ο συνδυασμός των αναγκών προστασίας των περιοχών Natura με τις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι η ηλεκτροκίνηση είναι πολύ σημαντική για την πράσινη κατεύθυνση στην ενέργεια, αλλά θα πρέπει να γίνεται από ΑΠΕ.

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι για να γίνει η χώρα «πράσινη» θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη, τόσο θεσμική, όσο και δικτυακή, αλλιώς αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Για την πρακτική πλευρά της απολιγνιτοποίησης μίλησε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, τονίζοντας ότι η αρχική απόφαση για την απολιγνιτιποίηση, την οποία χαρακτήρισε «τεράστιο εγχείρημα» δεν βρήκε τη χώρα έτοιμη και η παράταση μέχρι το 2028 είναι μια περίοδος στην οποία θα μπορεί να γίνει σωστή προετοιμασία, όχι μόνο για τις δύο περιοχές οι οποίες θα σηκώσουν το βάρος, δηλαδή η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία, αλλά και από πλευράς όλης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι επείγει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, έτσι ώστε οι νέες εξελίξεις στην ενέργεια να συνδέονται με τις πράσινες τεχνολογίες, αλλά και για να υπάρξει ομαλή μετάβαση και σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, καθώς από την απολιγνιτοποίηση, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, χάνονται 20.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα πρέπει να αναπληρωθούν.

Το σαφές μήνυμα ότι «χωρίς δίκτυα δεν υπάρχει νόημα αναφοράς στην πράσινη μετάβαση» έδωσε από το βήμα του συνεδρίου ο Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι οι ΑΠΕ χρειάζονται τη δημιουργία δικτύων σε όλη τη χώρα για τη διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας.

Σε αυτό το σημείο, τόνισε ότι ο τρέχων ηλεκτρικός χώρος ΑΠΕ στη χώρα είναι 15 GW, στα 9 GW είναι οι ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία, έχει δεσμευθεί 10 GW για νέους χώρους ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, ενώ υπάρχουν αιτήματα προς επεξεργασία της τάξης των 20 GW. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2030, τα 15 GW θα γίνουν 25 GW.

Για τον ίδιο, το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας είναι, επίσης, πολύ σημαντικό και είναι απαραίτητη η κατασκευή τόσο μικρών όσο και μεγαλύτερων μονάδων αποθήκευσης, ένας κλάδος, ο οποίος ολοκληρώνει άμεσα το ρυθμιστικό του πλαίσιο, ενώ υπάρχει και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ερώτηση σε σχέση με την επάρκεια ενέργειας, εν όψει και του καλοκαιριού, τόνισε ότι αναμένεται μια νέα μονάδα ενέργειας να μπει στο σύστημα προς αρωγή της παροχής ενέργειας, ενώ υπάρχει σχεδιασμός, ώστε σε κάθε πιθανό σενάριο, να υπάρχει επάρκεια το καλοκαίρι, αρκεί να υπάρχει συνειδητοποιημένη κατανάλωσης και δημιουργίας μιας γενικότερης καταναλωτικής κουλτούρας στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου