Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος: Ό Έλληνας επικεφαλής φαρμακευτικών ερευνών που έγινε δισεκατομμυριούχος

O Ελληνοαμερικανός, υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Regeneron Pharmaceuticals με «ρίζες» που κρατούν από την Καστοριά, «έχτισε» μια περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων Στους 19 πλουσιότερους ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες του πλανήτη συμπεριλαμβάνεται και ένας άνθρωπος ο οποίος κατέχει μια ιδιαίτερη «πρωτιά».

O Ελληνοαμερικανός συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθυντής της Επιστημονικής Ομάδας (R&D) της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Regeneron Pharmaceuticals Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος, με οικογενειακές «ρίζες» που κρατούν από την Καστοριά, δεν «έχτισε» τη σημερινή περιουσία του, των 1,6 δισ. δολαρίων από επενδύσεις σε άλλους κλάδους ή από business πάνω σε άλλα «ξένα» αντικείμενα, πλην της επιστήμης που υπηρετεί από νεαρή ηλικία και διακρίνεται για τις επιδόσεις του σε αυτήν εδώ και 3 ή 4 ολόκληρες δεκαετίες.

Το… ρεκόρ του, όμως, είναι ότι πρόκειται για τον πρώτο επικεφαλής φαρμακευτικής έρευνας ο οποίος κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος!

Στα 62 του χρόνια ο Γιανκόπουλος φιγουράρει στη θέση νο 2.076 της «χρυσής» λίστας του Forbes με net worth 1,4 δισ. δολάρια για το 2022, αλλά ήδη σε real time εμφανιζόταν τις προηγούμενες ημέρες πλουσιότερος κατά 200 εκατ. δολάρια ακόμα, με χαρτοφυλάκιο αξίας 1,6 δισ. δολάρια και αρκετά πιο ψηλά στην κατάταξη…

Ως βασική πηγή του πλούτου του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία και επιστήμονα παρουσιάζεται ο τομέας των pharmaceuticals και ο ίδιος είδε το ύψος της περιουσίας του να εκτινάσσεται στα 1,6 δισ. δολάρια, από 1,1 δισ. δολάρια το 2020 και το 2021 και 1,2 δισ. δολάρια το 2019. Κατά 400 εκατ. δολάρια, δηλαδή, μέσα σε μια 3ετία…

Για την ιστορία: ο Ελληνοαμερικάνος billionaire, έλαβε το πτυχίο του ως γιατρός και το διδακτορικό του, M.D. και Ph.D, από το φημισμένο Columbia University και στα 28 του έγινε καθηγητής βιολογίας.
Ο Γιανκόπουλος ήταν, επίσης, φιναλίστ το 1976 στο Westinghouse Science Talent Search, πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται πια Regeneron Science Talent Search και χρηματοδοτείται από την εταιρεία του.

Στην συνέχεια προσχώρησε στην εισηγμένη φαρμακευτική Regeneron, έναν χρόνο μετά την ίδρυση της (1988) ως start up από τον δισεκατομμυριούχο σήμερα Leonard Schleifer, ηγήθηκε της εφεύρεσης 7 εγκεκριμένων φαρμάκων και μιας τεχνολογικής πλατφόρμας, έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 100 πατέντες και σήμερα διατηρεί στην κατοχή του ένα ποσοστό (το Forbes αναφέρει 2%) επί του μετοχικού κεφαλαίου της.


Η «μάχη» με τον κορωνοϊό και ο Τραμπ

Ως Founding Scientist, President & Chief Scientific Officer της Regeneron Pharmaceuticals (Biotechnology company) o Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος έχει καταγράψει πολλά επιστημονικά επιτεύγματα στο ενεργητικό του.
Από την αρχή σχεδόν της πανδημίας είχε προαναγγείλει την έναρξη των κλινικών μελετών για την διάθεση της θεραπείας αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού (μιλώντας, ουσιαστικά, για ένα κράμα φαρμάκων που θα προφυλάσσει τον άνθρωπο από τον φονικό ιό), ενώ, μέλος της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας του, χαρακτηρισμένη ως από τις πιο καινοτόμες στον κόσμο, είχε βοηθήσει στην ανακάλυψη του φαρμάκου για την καταπολέμηση του ιού της Ebola.

Μερικούς μήνες μετά, η Regeneron ανακοίνωσε ότι το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που ανέπτυξε, μείωσε τα επίπεδα του κορωνοϊού (το ιικό φορτίο) και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια επιβάρυνση.
Φθινόπωρο του 2020 το «κοκτέιλ» της χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό…

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος αποφασίσθηκε να ηγηθεί της αμερικανικής προσπάθειας για την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπευτικής αγωγής κατά του φονικού ιού και ήταν ο κύριος ομιλητής στην πρώτη πανομογενειακή τηλεδιάσκεψη ιατρών που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, την οποία τίμησε με μήνυμά του και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του team του ο Γιανκόπουλος πιστώνεται την ανάπτυξη σημαντικών φαρμάκων όπως Arcalyst, Eylea, Zaltrap κ.α., υπήρξε ο 11ος επιστήμονας με τις πιο πολλές τη δεκαετία του ‘90 και παραμένει στους κορυφαίους και το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Διαθέτει πληθώρα δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών, έχει διακριθεί με το βραβείο NY / NJ CEO Lifetime Achievement Award και αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον κόσμο.

Ιδιαίτερα αγαπητός από τους συμπατριώτες του, το 2017 είχε εκλεγεί Τελετάρχης της παρέλασης της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο και τον Ιούνιο του 2020 υπήρξε κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας…
Τον περασμένο Δεκέμβριο του απονεμήθηκε ένα από τα Βραβεία ΑΡΓΩ 2021 –μεταξύ 8 διακεκριμένων Ελλήνων του εξωτερικού -από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Το τηλεφώνημα που άλλαξε την ζωή του

Η ζωή και η καριέρα του Δρ. Γιώργου Γιανκόπουλου άλλαξε κάποτε με ένα… τηλεφώνημα. Όσα δεν φέρνει ο χρόνος, λέει ο θυμόσοφος λαός, τα φέρνει η στιγμή. Η κλήση που δέχθηκε, τότε, στο ξεκίνημα του προερχόταν από τον Leonard Schleifer, ιδρυτή μιας start up βιοϊατρικής –την μετέπειτα Regeneron– η οποία επιθυμούσε να προσλάβει νεαρούς ταλαντούχους επιστήμονες, με στόχο να βρει τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει πιθανές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον.

Ο παππούς κατείχε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν με τις γούνες και ο πατέρας του –έχοντας μεταναστεύσει στις ΗΠΑ- έκανε διάφορες δουλειές, για να προσφέρει και σε εκείνον μια πιο άνετη ζωή και περισσότερα εφόδια για το μέλλον.
Το όνειρο του για τον γιο του, ήταν να τον καμαρώσει γιατρό και όχι Ακαδημαϊκό ερευνητή, με πιθανόν χαμηλό μισθό. Διαψεύσθηκε, όμως. Η τύχη έφερε στον δρόμο του Γιανκόπουλου ένα δεύτερο πρόσωπο που έμμενε να παίξει κομβικό ρόλο στη εξέλιξη του. Τον Ρόι Βάγγελο, ανερχόμενο στέλεχος του κλάδου της φαρμακευτικής και CEO αργότερα του «κολοσσού» της Merck, ο οποίος τον συμβούλευσε να συνεχίσει αυτό που ήθελε να κάνει από μικρός: να γίνει επιστήμονας στον τομέα που επέλεξε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου