Ψηλά στη λίστα των ελέγχων έχουν μπει τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα - Κομπίνες με επιδοτήσεις εκατομμυρίων που έπαιρναν επιτήδειοι με εικονικά τιμολόγια για έργα που δεν έγιναν ποτέ Η άνθηση του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια οδήγησε πολλούς και σε κατάχρηση κονδυλίων και προγραμμάτων του επενδυτικού νόμου και του ΕΣΠΑ.
Ακόμα και το 2020, μέσα στην πιο βαθιά κρίση της οικονομίας, την ώρα που το κράτος μοίραζε επιχορηγήσεις και επιδόματα φτώχειας λόγω COVID, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εισέπρατταν παράνομα κρατικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία.
Για κακή τους τύχη όμως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος -παρότι ως υπηρεσία αποδυναμώθηκε το 2015, καθώς 500 ελεγκτές μεταφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ- πέτυχε και έβαλε τέλος στην παράνομη δράση τους.
Την ίδια τύχη είχαν και ιδιοκτήτες ή επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, που απέκρυπταν έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κάτω από τη μύτη της εφορίας.
Ασυδοσία
Ψηλά στη λίστα των ελέγχων έχουν μπει τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν λάβει επιδοτήσεις. Οι στόχοι εντοπίζονται με βάση πληροφορίες και καταγγελίες, σχεδόν πάντα με την επίβλεψη και καθοδήγηση εισαγγελέως.
Το πιο φρέσκο ίσως παράδειγμα: ξενοδοχειακή μονάδα στη δυτική Πελοπόννησο πήρε επιδοτήσεις 3,5 εκατ. ευρώ με τον όρο να επενδύσει και επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ «ίδια κεφάλαια».
Ο έλεγχος δείχνει όμως ότι προσκόμισε εικονικά τιμολόγια για δαπάνες και έργα που δεν έγιναν ποτέ.
Με εισαγγελική εντολή, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, τα στελέχη του ΣΔΟΕ προέβησαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Και η απάτη ήρθε στο φως ύστερα από έλεγχο και ανάλυση των τραπεζικών κινήσεων. Αποκαλύφθηκε ότι μόλις έμπαιναν τα εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν επιχειρήσεις για τα τιμολόγια που εξέδιδαν, την ίδια στιγμή τα λεφτά αποσύρονταν και επέστρεφαν ξανά εκεί από όπου προέρχονταν (ελαφρώς μειωμένα όμως, με το ανάλογο «ρεγάλο» για κάθε εικονικό τιμολόγιο). Οι καταβολές γίνονταν δηλαδή απλώς και μόνο για να φαίνεται τυπικά ότι έγινε πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμού.
Η μεγαλύτερη υπόθεση πάντως που βρίσκεται υπό έρευνα για τη διαπίστωση τήρησης των όρων του αναπτυξιακού νόμου (ν.3299/2004) αφορά ξενοδοχείο σε νησί του νοτίου Αιγαίου. Μεγάλες υποθέσεις εντοπίζονται σε Δυτική Ελλάδα και νησιά του Ιουνίου (π.χ. Κεφαλονιά).
Κόλπα τύπου Airbnb
Παράλληλα με τους ελέγχους στα επενδυτικά προγράμματα, οι επιχειρησιακές μονάδες ΣΔΟΕ Αττικής και Μακεδονίας διεξάγουν και φορολογικούς ελέγχους, με τους οποίους βάζουν στο χέρι και πιο μικρούς «παίκτες», που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών.
Φαντάζει απίστευτο ίσως, αλλά παρά το μικρό μέγεθος τέτοιων επιχειρήσεων αποκαλύπτεται ότι κάποιες διαπράττουν φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ, καταφέρνοντας να ξεγλιστρούν και να μη δίνουν στόχο στις ελεγκτικές αρχές.
Για παράδειγμα: εταιρεία εκμίσθωσης ακινήτων που προορίζονται για κατοικία σε νησί του Αιγαίου, το 2019 δήλωσε κέρδη μόλις 3.500 ευρώ. Για τη χρήση του 2020, όμως, δεν υπέβαλε καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ αποκάλυψε κρυφά έσοδα (φορολογητέα ύλη) συνολικού ποσού 1.446.094,77 ευρώ και αναλογούντα ΦΠΑ 165.436,53 ευρώ, για τον οποίο, επίσης, δεν υπέβαλε σχετική δήλωση η επιχείρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου