Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Πούτιν: Τι κρύβουν οι απειλές του σε Φινλανδία και Σουηδία - Συναγερμός στη Βαλτική

Η Ρωσία απείλησε ευθέως τους κοντινούς Αρκτικούς της γείτονες, Σουηδία και Φιλανδία, ότι σε περίπτωση που ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε θα υπάρξουν «στρατιωτικές συνέπειες». Η εξέλιξη αυτή προέκυψε, τη στιγμή που εντείνεται η «πολιορκία» του Κιέβου, μετά από μια νύχτα έντονων συγκρούσεων και με δεδομένο ότι αμφότερες Σουηδία και η Φινλανδία είναι οι δύο πιο κοντινές χώρες στη Ρωσία, στον Αρκτικό Κύκλο.

Προειδοποιήσεις στο twitter

«Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα πρέπει να βασίσουν την ασφάλειά τους στην καταστροφή της ασφάλειας άλλων χωρών και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες και να αντιμετωπίσει ορισμένες στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες», υποστήριξε σχετικά η Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε αργότερα την απειλή προς τις δύο χώρες, αυτή τη φορά στο Twitter.

«Θεωρούμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε μια στρατιωτική πολιτική μη ευθυγράμμισης ως σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη», έγραψε το υπουργείο. «Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις».



Παράλληλα, κοινή πεποίθηση αποτελεί πως ο Ρώσος Προέδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε στην Ουκρανία, αφότου τα δυτικά έθνη ενθάρρυναν την ιδέα της ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, λόγω των φόβων του ότι θα μπορούσε να καταλήξει με αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο κατώφλι της Ρωσίας. Οπότε, μια παρόμοια κίνηση από πλευράς Σουηδίας ή Φινλανδίας, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει παρόμοια οργή.

Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί ηγέτες επιθυμούν την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά η Ρωσία έχει αντιταχθεί σθεναρά στην πρόθεσή τους αυτή. Τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν ξεκαθαρίσει, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν σθεναρά τη Συμμαχία των 30 μελών, σε περίπτωση που το Κρεμλίνο εξαπολύσει επίθεση. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη χθες το πρωί με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας τους ανατολικούς συμμάχους του ότι θα προστατεύονται, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να εισέλθουν στο Κίεβο.



Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίστηκε επικριτικός προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους, λέγοντας πως τους άφησαν να πολεμήσουν μόνοι τους. «Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει δίπλα μας; Δεν βλέπω κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά προχθές το βράδυ και πρόσθεσε: «Ποιος είναι έτοιμος να δώσει στην Ουκρανία εγγύηση ένταξης στο ΝΑΤΟ; Όλοι φοβούνται». «Μόνοι μας υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας. Οι πιο ισχυρές δυνάμεις στον κόσμο το παρακολουθούν από απόσταση», κατέληξε ο Ζελένσκι.

Μετά την τηλεδιάσκεψη των μελών της Συμμαχίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Οργανισμός των 30 εθνών θα στείλει τμήματα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και στοιχεία μιας μονάδας που μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας. Είναι η πρώτη φορά που η δύναμη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται για την υπεράσπιση των συμμάχων του. «Τώρα αναπτύσσουμε για πρώτη φόρα, τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ενταγμένη σε ένα πλαίσιο συλλογικής άμυνας. Μιλάμε για χιλιάδες στρατιώτες. Μιλάμε για αεροπορικές και θαλάσσιες δυνατότητες», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.


Στο ενδιάμεσο, το Κρεμλίνο προσφέρθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, αλλά μόνο υπό σκληρές συνθήκες. Την ίδια στιγμή, όμως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ. Όμως ο Πεσκόφ κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία περίμενε την «απομάκρυνση των ναζί και αποστρατιωτικοποίηση» της χώρας εκ μέρους της Ουκρανίας, που σημαίνει τη συνθηκολόγηση του Κιέβου.

Φόβος στη Λιθουανία

Με αυτά τα δεδομένα, ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ λαμβάνουν ήδη αμυντικά μέτρα καθώς η ρωσική επιθετικότητα αυξάνεται. Η Λιθουανία κήρυξε προχθές κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηύθυνε στρατεύματα στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία συνορεύει με την περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας στα νοτιοδυτικά. Τα μέλη του ΝΑΤΟ, όμως, στην περιοχή βρίσκονται η Λευκορωσία στα ανατολικά, η Λετονία στα βόρεια και η Πολωνία στα νότια.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να γίνουμε κλαμπ συζήτησης», υποστήριξε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκίτανας Ναουσέντα κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε για να επιβληθεί ένα «βαρύ τίμημα» στη Ρωσία, μέσω κυρώσεων. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση», σημείωσε.


Παράλληλα, τα κράτη- μέλη της Βαλτικής υπογράμμισαν ότι η Δύση θα πρέπει «να προμηθεύσει επειγόντως του Ουκρανούς με όπλα, πυρομαχικά και κάθε άλλου είδους στρατιωτική υποστήριξη για να αμυνθεί, καθώς και οικονομική και πολιτική βοήθεια και υποστήριξη, όπως και ανθρωπιστική βοήθεια».

Ήδη, πάντως, το ΝΑΤΟ άρχισε να ενισχύει την άμυνά του στη βορειοανατολική Ευρώπη, μετά από την κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει την Ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Πρόσφατα, ορισμένα μέλη του έστειλαν επίσης στρατεύματα, αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κοντά σε συμμάχους Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία.

Βραχυπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να επιτρέψει στους διοικητές των μονάδων να μετακινούν δυνάμεις πιο γρήγορα. Επιπλέον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει 7.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, επιπλέον των 5.000 ατόμων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου