▼
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022
Απομονώθηκαν τα πρώτα κλινικά δείγματα γρίπης στην Ελλάδα μετά από 16 μήνες
Κατά την περσινή αντιγριπική περίοδο 2020-2021, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 δεν απομονώθηκε ιός γρίπης σε κλινικό δείγμα- Η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας καταγράφηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έπειτα από μια μακρά περίοδο...απουσίας του συγκεκριμένου ιού, προσθέτοντας μια ακόμη αγωνία στους ειδικούς για τον τρόπο που πιθανόν η γρίπη επιδράσει στην πορεία της επιδημίας κορωνοϊού.
Στην Ελλάδα, κατά την περσινή αντιγριπική περίοδο 2020-2021, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 δεν απομονώθηκε ιός γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα - η δραστική μείωση των εργαστηριακώς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης την περίοδο 2020-2021 παρατηρήθηκε διεθνώς και αποδόθηκε στην κυριαρχία του κορωνοϊού και την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας επιδημιολογικής έκθεσης του Οργανισμού, απομονώθηκαν δύο δείγματα θετικά στη γρίπη. Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 17 έως 23 Ιανουαρίου στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Ινστιτούτο Παστέρ και ΑΠΘ) ελέγχθηκαν συνολικά 12 «ύποπτα» κλινικά δείγματα. Τα 7 προέρχονταν από νοσοκομεία και τα 5 από το δίκτυο γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Sentinel).
Τα 2 από τα 12 δείγματα βγήκαν θετικά στον ιό της γρίπης τύπου Α, και η περαιτέρω υποτυποποίηση έδειξε ότι πρόκειται για το στέλεχος Η3Ν2.
Στην έκθεση τονίζεται ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Από τον περασμένο Οκτώβριο που ξεκίνησε τυπικά η περίοδος της εποχικής γρίπης έχουν ελεγχθεί συνολικά 284 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 62 από νοσοκομεία και τα 222 από το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης έναντι της εποχικής γρίπης. Εκτιμάται ότι περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά των ιών της γρίπης – ωστόσο πέρυσι οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί είχαν ξεπεράσει τους 4,1 εκατ., γεγονός που είχε αποδοθεί στην ανάγκη του πληθυσμού να θωρακισθεί και έναντι της λοίμωξης του κορωνοϊού για την οποία δεν είχε διατεθεί ακόμη το εμβόλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου