Τα επικριτικά σχόλια για την οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου και οι επιλογές που εκτόξευσαν τον πληθωρισμό Σε μια περίοδο καμπής για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας να έχει προκαλέσει ισχυρές δονήσεις στο οικοδόμημα εξουσίας που επί χρόνια χτίζει και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο Τούρκος ηγέτης έχει χάσει της εικόνας της παντοδυναμίας, ο Economist επιλέγει, την πρώτη μέρα του χρόνου, εν μέσω πληθώρας φημών, να μιλήσει για την εικόνα στην Τουρκία.
«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να αψηφά για καιρό την πραγματικότηα», ο τίτλος του αφιερώματος, στο οποίο επισημαίνεται με κριτική ματιά ο τρόπος που επιλέγει ο πρόεδρος της Τουρκίας να σώσει τη χώρα με μείωση των επιτοκίων.
Ειδικότερα σημειώνεται ότι το «σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σώσει το νόμισμα της Τουρκίας απλώς αυξάνει τους κινδύνους».
Αναφέρεται, ακόμη, οι άνδρες με τα χρόνια τείνουν να γίνονται πεισματάρες και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνδεν είναι εύπλαστος.
«Κατά τη διάρκεια 19 ετών στην εξουσία της Τουρκίας, πρώτα ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος,ο Ερντογάν έχει φυλακίσει χιλιάδες αντιφρονούντες και επικριτές: κοσμικούς στρατιωτικούς, διαδηλωτές, Κούρδους ακτιβιστές, μέλη του κινήματος Γκιουλέν. Έχει φιμώσει ή εκκαθαρίσει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και το δικαστικό σώμα. Με κάθε πρόκληση από την οποία επιζεί, όπως οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί το 2013 και η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, το ''εγώ'' του μεγαλώνει.», προστίθεται στο αφιέρωμα.
«Οι πιο ευαίσθητοι σύμβουλοι έχουν παραιτηθεί, αφήνοντάς τον να περιβάλλεται από συγγενείς και άντρες. Ένας ηγέτης τόσο ισχυρός όσο ο Ερντογάν μπορεί να φιμώσει φωνές που δεν θέλει να ακουστούν», επισημαίνεται, δε, από τον Economist.
Ωστόσο το βρετανικό περιοδικό τονίζει ότι από τον Σεπτέμβριο ο Ερντογάνπροσπαθεί να αψηφήσει τους νόμους της οικονομίας, για τους οποίους δεν μπορεί να επιβάλει βέτο. «Καθώς ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες αύξησαν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, η Τουρκία πήγε προς την άλλη κατεύθυνση. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 21% τον Νοέμβριο, ο πρόεδρός της πίεσε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 14%, σύμφωνα με την πεποίθησήη ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό αντί να τον καταπολεμούν. Σε απάντηση, οι Τούρκοι μετέτρεψαν περισσότερες καταθέσεις λιρών σε δολάρια και ευρώ. Αυτό προκάλεσε μια νομισματική κρίση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου