Η Εσθονία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει "δεκάδες" αντιαρματικούς πυραύλους Javelin αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης, και έχει λάβει την άδεια των Ηνωμένων Πολιτειών να το κάνει Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να "είναι πολύ προσεκτικές" να μην κάνουν παραχωρήσεις στη Ρωσία, δήλωσε την Παρασκευή η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο, θεωρώντας ότι μόνο η Μόσχα μπορεί να μειώσει τις εντάσεις.
Η Κάγια Κάλας, η χώρα της οποίας φιλοξενεί ένα πολυεθνικό τάγμα του ΝΑΤΟ, τόνισε επίσης ότι διεξάγει συνομιλίες για την ενίσχυση της παρουσίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Εσθονία για λόγους αποτροπής.
Η Εσθονή πρωθυπουργός, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ανήλθε στην εξουσία το 2021, εκτιμά ότι η Ρωσία, που η Δύση θεωρεί ότι θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία, εφαρμόζει μια σοβιετική προσέγγιση που συνίσταται στην έκδοση τελεσιγράφων με την ελπίδα να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις δυτικές χώρες.
"Πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην κάνουμε κανένα βήμα προς τη Ρωσία ή να προσφέρουμε (στους Ρώσους) κάτι που δεν είχαν πριν", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει σχεδόν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, απαιτώντας παράλληλα από το Κίεβο να μην μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία και να αποσυρθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από χώρες όπως η Εσθονία, που εντάχθηκαν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
"Η κύρια ανησυχία μας είναι μήπως η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία και η δεύτερη είναι πώς αυτό επηρεάζει τη γενικότερη κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη", πρόσθεσε.
"Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία κάθονται στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) και συζητούν, αλλά η μόνη που μπορεί να προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση είναι η Ρωσία", σύμφωνα με την Κάλας.
Η Εσθονία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει "δεκάδες" αντιαρματικούς πυραύλους Javelin αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης, και έχει λάβει την άδεια των Ηνωμένων Πολιτειών να το κάνει.
Αυτή η χώρα της Βαλτικής, πρώην σοβιετική δημοκρατία, θέλει επίσης να στείλει στην Ουκρανία ολμοβόλα που ανήκαν αρχικά στην Ανατολική Γερμανία. Όμως αυτό προϋποθέτει την έγκριση της Γερμανίας η οποία αρνείται μέχρι τώρα.
Όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Γερμανίας, που ενίοτε εκλαμβάνεται ως αμφίσημη στην κρίση, η Κάγια Κάλας απάντησε: "Αυτοί θα αποφασίσουν. Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο".
Το ΝΑΤΟ, δήλωσε η Κάλας, έχει γενικά μια "πολύ ενιαία θέση", ακόμη κι αν οι σύμμαχοι "έχουν διαφορετικές ιδέες και τακτικές".
Η Ρωσία θεωρεί επιθετική τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ εντός των χωρών της Βαλτικής στα σύνορά της. Τα μέλη της Συμμαχίας μη έχοντας καμιά πρόθεση να κάνουν παραχωρήσεις, συζητούν "μια ενίσχυση, και όχι μια αποδυνάμωση" των θέσεών τους, σύμφωνα με την Κάλας. "Η ενίσχυση αυτής της άμυνας είναι καλή για την άμυνα και την αποτροπή", υπογράμμισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου