▼
Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021
Αττική και Βόρεια Ελλάδα επτά στους δέκα διασωληνωμένους
Ανησυχία από τους διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19 που πλησιάζουν τους 700 - Ενδείξεις για σταθεροποίηση της διασποράς από τον δείκτη μετάδοσης της νόσου που μειώθηκε στο 1,04% και την υποχώρηση της θετικότητας στο 0,94%
Εύθραυστη σταθεροποίηση της πανδημίας αποτυπώνει η σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τους δείκτες της διασποράς του ιού να καταγράφουν μείωση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Το Rt, ο δείκτης μετάδοσης της νόσου, μειώθηκε στο 1,04% από 1,13 και η θετικότητα του συνόλου των τεστ, PCR και Rapid, στο 0,94% από 0,97%.
Στον αντίποδα, η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνει ως συνέπεια της έντονης παρουσίας του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα κατά τον περασμένο μήνα. Όπως άλλωστε έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, μεσολαβεί διάστημα τριών περίπου εβδομάδων ώσπου να αποκρυσταλλωθεί το αποτύπωμα των λοιμώξεων στα νοσοκομεία.
Με το βλέμμα στραμμένο στον Δεκέμβριο και στόχο η σταθεροποίηση της διασποράς να διατηρηθεί ώστε να ανακοπεί η συμφόρηση των νοσοκομείων, οι εμπειρογνώμονες εισηγήθηκαν σειρά στοχευμένων μέτρων για τον έλεγχο και περιορισμό της πανδημίας, τα οποία περιλαμβάνουν:
- την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης μόνο κατόπιν θετικού μοριακού ελέγχου (PCR) ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πλαστών πιστοποιητικών νόσησης για την εργασία, την ψυχαγωγία και τη μετακίνηση
- τη λειτουργία των χριστουγεννιάτικων θεματικών πάρκων με εμβολιασμένο προσωπικό για εμβολιασμένο κοινό αποκλειστικά και επίδειξη αρνητικού self test για παιδιά κάτω των 16 ετών, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
- πραγματοποίηση self test από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους τον μήνα Δεκέμβριο, περίοδο που καταγράφονται αυξημένη κινητικότητα και συνωστισμοί.
Μια ανάσα από τους 700 οι διασωληνωμένοι
Οι μεγάλοι αριθμοί στους διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19 αλλά και όσων καταλήγουν καθημερινά από τη νόσο παραμένουν η βαθιά πληγή της παρούσας επιδημικής φάσης. Άλλοι 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό και στους 690 εκτινάχθηκαν οι διασωληνωμένοι από 664 χθες.
Τελευταία φορά που ο δείκτης καταγράφηκε τόσο υψηλός και σε ανοδική πορεία ήταν στις 24 Μαρτίου 2021 (699). Σε 20 ημέρες είχε σπάσει το φράγμα των 800 (802, 13 Απριλίου) και χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για να βρεθεί ξανά κάτω από τους 700 (683, 13 Μαΐου).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το περασμένο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 507 νέες εισαγωγές ασθενών με σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό στα νοσοκομεία, δεύτερη υψηλότερη επίδοση για το τέταρτο επιδημικό κύμα μετά τις 511 στις 25 Νοεμβρίου.
Αττική και Βόρεια Ελλάδα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, με το 28% και 27% αντίστοιχα των νέων νοσηλειών να αφορά τα νοσοκομεία τους. Επιπλέον, οι δύο μεγάλες περιοχές νοσηλεύουν επτά στους δέκα διασωληνωμένους ή το 69% (35% η Αττική και 34% η Β. Ελλάδα).
Σε ανηφόρα η επιδημία στην Αχαΐα
Στα 6.196 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντόπισε ο ΕΟΔΥ κατόπιν 350.685 ελέγχων, για τους οποίους η θετικότητα ορίζεται στο 1,76%. Κατά το σύνηθες, τα περισσότερα συγκεντρώνει η Αττική (1.845) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (1.030).
Η έκπληξη έρχεται από την Αχαΐα που ξεπερνά πλέον τη Λάρισα σε νέες μολύνσεις, καταγράφοντας 223 έναντι 183 για τη δεύτερη. Από την υπόλοιπη χώρα, υψηλή διασπορά υποδεικνύουν τα 116 στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας, τα 151 στην ΠΕ Έβρου, τα 145 στην ΠΕ Ηρακλείου, τα 101 στην ΠΕ Ιωαννίνων, τα 183 στην ΠΕ Λάρισας, τα 140 στην ΠΕ Μαγνησίας, τα 170 στην ΠΕ Σερρών και 120 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
Αλλαγές σημειώθηκαν και στον επιδημιολογικό χάρτη, με τις ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας να περνούν στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) και τις ΠΕ Πρέβεζας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ηλείας και Ευρυτανίας να περνούν στο κόκκινο (επίπεδο 4).
Εντούτοις, αποτελεί θετικό στοιχείο της σημερινής έκθεσης η θετικότητα των ελέγχων για όλες τις περιοχές της χώρας κατά την εβδομάδα 22 Νοεμβρίου - 28 Νοεμβρίου 2021, η οποία ήταν παντού κάτω από το 2% με υψηλότερο το 1,84% στην ΠΕ Έβρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου