Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, συγχαίρει τη Σιομάρα Κάστρο για τη διαφαινόμενη νίκη της στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ονδούρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
«Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση της Ονδούρας», διαβεβαιώνει ο κ. Μπλίνκεν στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Συγχαίρουμε τους πολίτες της Ονδούρας για την υψηλή συμμετοχή, την ειρηνική διεξαγωγή και την ενεργή δέσμευση της κοινωνίας των πολιτών που σημάδεψαν αυτές τις εκλογές, σηματοδοτώντας τη διαρκή δέσμευσή τους στη δημοκρατική διαδικασία», προστίθεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Νάσρι Ασφούρα αναγνωρίζει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές
Ο Νάσρι Ασφούρα, ο υποψήφιος του κυβερνώντος δεξιού Εθνικού Κόμματος (PN) στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ονδούρα, παραδέχθηκε την ήττα του από την υποψήφια της αριστεράς, τη Σιομάρα Κάστρο.
Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα, ο 63χρονος δήμαρχος της πρωτεύουσας συνεχάρη την κυρία Κάστρο για την επικράτησή της. Το προβάδισμά της με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα είναι μη ανατρέψιμο.
Νωρίτερα ο Κίλβετ Μπερτράντ, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του PN, είχε επίσης αναγνωρίσει την ήττα της παράταξης του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ευχόμενος «επιτυχία» στην κυρία Κάστρο, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε αυτήν ονομαστικά. Υποσχέθηκε πως το κόμμα του θα διαδραματίσει ρόλο «εποικοδομητικής» αντιπολίτευσης.
Κατά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με το 52,07% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, η κυρία Κάστρο, 62 ετών, η υποψήφια του Κόμματος για την Ελευθερία και την Επανίδρυση (LIBRE), λαμβάνει το 53,49% των ψήφων, αφήνοντας πολύ πίσω τον κ. Ασφούρα (33,98%).
Η σύζυγος του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 2009, οδεύει σε νίκη με διαφορά άνευ προηγουμένου· θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της χώρας 10 εκατ. κατοίκων της κεντρικής Αμερικής, που μαστίζει η βία των συμμοριών, η διαφθορά και η φτώχεια. Αναμένεται να ορκιστεί τον Ιανουάριο.
Η νίκη της κυρίας Κάστρο καταγράφηκε παρά την «άνευ προηγουμένου» πολιτική βία και την «πόλωση» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, για την οποία μίλησε η επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ζελιάνα Ζόβκο, επικρίνοντας ακόμη την «κατάχρηση κρατικών πόρων» από πλευράς του PN, ιδίως την διανομή κουπονιών σε ψηφοφόρους, καθώς και το ότι τα δημόσια μέσα ενημέρωσης «τάχθηκαν εμφανώς υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και του υποψηφίου του».
«Πόλωση»
Στο μικρό κεντροαμερικανικό κράτος περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, που μαστίζεται από τη βία των συμμοριών και τη φτώχεια, η συμμετοχή έφθασε σε «ιστορικό» επίπεδο, ξεπέρασε το 60%, σύμφωνα με τη CNE.
Χθες Τρίτη, σε προκαταρκτική ανακοίνωσή της, η αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ότι η «ημέρα των εκλογών ήταν γενικά ήρεμη και η μετάδοση των αποτελεσμάτων γίνεται χωρίς κανένα επεισόδιο μέχρι στιγμής».
«Ταυτόχρονα, η περίοδος πριν από τις εκλογές σημαδεύτηκε από επίπεδα πολιτικής βίας άνευ προηγουμένου και έντονη πόλωση», πρόσθεσε η αποστολή της ΕΕ.
«Τουλάχιστον έξι δήμαρχοι, υποψήφιοι και ακτιβιστές δολοφονήθηκαν τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές», τόνισε χθες Τρίτη η επικεφαλής της αποστολής, η Ζελιάνα Ζόβκο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Η διαφαινόμενη νίκη της κυρίας Κάστρο θα τερματίσει δώδεκα χρόνια μονοκρατορίας του Εθνικού Κόμματος. Θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, που τερματίζει τη δεύτερη θητεία του με φόντο τις υποψίες σε βάρος του για εμπλοκή στο λαθρεμπόριο των ναρκωτικών.
Το 2013, ο κ. Ερνάντες κέρδισε οριακά τη Σιομάρα Κάστρο, προτού προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2017. Επανεξελέγη εν μέσω καταγγελιών για εκτεταμένη νοθεία, επικρατώντας του διάσημου τηλεοπτικού παρουσιαστή Σαλβαδόρ Νασράλα, με βίαιες διαδηλώσεις να ξεσπούν κατόπιν στη χώρα.
Η κυρία Κάστρο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση μιας χώρας που αιματοκυλίζει η βία των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά και πασχίζει να συνέλθει από το χτύπημα των δύο κυκλώνων που τη χτύπησαν το 2020 και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Το 59% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια.
Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Ονδούρας προσπαθούν να ακολουθήσουν τους κάπου ένα εκατ. συμπατριώτες τους που έχουν μεταναστεύσει, στη μεγάλη πλειονότητά τους στις ΗΠΑ.
Η ανεργία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο, από το 5,7% το 2019 στο 10,9% το 2020, όταν χτύπησε η πανδημία.
Με τον δείκτη των ανθρωποκτονιών στις 37,6 ανά 100.000 κατοίκους το 2020, η Ονδούρα χαρακτηρίζεται εξάλλου μια από τις πιο βίαιες χώρες στον πλανήτη, εξαιρουμένων εμπόλεμων ζωνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου