Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Λέρος: Η «Μέκκα» των ναυαγίων vid foto


Ναυάγιο γερμανικού αεροσκάφος Heinkel 111/ Photo : lerosisland.gr
Ξέρετε πως η Λέρος κρύβει στη θάλασσα της τα περισσότερα, μετά τη Νορμανδία, πολεμικά ναυάγια στον κόσμο; Δεν είναι τυχαίο πως το έγκυρο γερμανικό τουριστικό περιοδικό «Tauchen Magazin» έχει χαρακτηρίσει το νησί: «Μέκκα των ναυαγίων», το οποίο μάλιστα προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων fun της κατάδυσης.

Τα τελευταία χρόνια η Λέρος εξελίσσεται σε κορυφαίο προορισμό καταδυτικού τουρισμού, με ναυάγια που αποτελούν συναρπαστικούς μάρτυρες της νεότερης ιστορίας, και κουφάρια στο βυθό που έχουν γίνει ένα με το θαλάσσιο περιβάλλον.


Οι ξένοι λάτρεις της κατάδυσης, κυρίως από χώρες με σχετική κουλτούρα (Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο κ.α), αποτελούν βασικούς επισκέπτες στο νησί, που συνήθως συνδυάζουν το αγαπημένο τους χόμπι με τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ωστόσο και οι Έλληνες fan, πληθαίνουν με τον καιρό.

Κατά κοινή ομολογία η κατάδυση αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που προσφέρει αισθήματα χαλάρωσης και ηρεμίας, αλλά και μιας αλλιώτικης επαφής με τη θάλασσα και τις απίστευτες ομορφιές του υποθαλάσσιου κόσμου. Αν βρεθείτε στην όμορφη Λέρο, θα πρέπει να ζήσετε τη μοναδική αυτή εμπειρία και θα σας εξηγήσουμε πώς.





×


 
PLAY FULL VIDEO


«Μέκκα των ναυαγίων»

Πώς όμως βρέθηκαν τόσα πολλά πολεμικά ναυάγια στον βυθό της Λέρου; Την περίοδο της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων (1912-1943), η Ρώμη επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί, τόσο λόγω της γεωγραφικής του θέσης -στην «καρδιά» του Αιγαίου Πελάγους- όσο λόγω του μεγαλύτερου φυσικού λιμανιού -στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου- που διαθέτει (Λακκιού). Ο Μουσολίνι θεωρούσε την Λέρο «κλειδί» στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του, μ’ αποτέλεσμα να την μετατρέψει σε μια μεγάλη υπερσύγχρονη -για την εποχή- αεροναυτική βάση, με στόχο να βάλει τέλος στα σχέδια της Αγγλίας για διείσδυση της στη Μέση Ανατολή.





Ιταλικό Ανθυποβρυχιακό καλώδιο-αλυσίδα για την προστασία του λιμανιού στο Λακκί/Photo : lerosisland.gr

Ναυάγιο αντιτορπιλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ»/Photo : lerosisland.gr



Παραμονές του Β΄ Π΄Π. το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, είχε μετατραπεί σε μία μεγάλη αεροναυτική βάση, με υπόγειες και επίγειες εγκαταστάσεις (διοικητήρια, κοιτώνες στρατιωτών, υπόγειες στοές για φύλαξη πυρομαχικών, δεξαμενές καυσίμων, υπόστεγα για υδροπλάνα, ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα αλλά και πυροβολαρχίες σε στρατηγικής σημασίας θέσεις σε όλο το νησί κ.α.).





Ναυάγιο φορτηγού πλοίου Β.Δ. του ακρωτηρίου Κοραή/Photo : lerosisland.gr
Η μάχη της Λέρου

Κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π., και μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών (1943), οι Γερμανοί, που έχουν ήδη καταλάβει τη Ρόδο και την Κω, στράφηκαν εναντίον της Λέρου, την οποία υπερασπίζονταν Ιταλοί και Άγγλοι. Με μία ειδική επιχείρηση, που περιελάβανε αρχικά συνεχή βομβαρδισμό από αέρα και κορυφώθηκε με απόβαση χερσαίων δυνάμεων, οι Γερμανοί κατέλαβαν στις 16/10/1941 -και μετά από τετραήμερη μάχη- το νησί, με απώλειες και για τα δύο στρατόπεδα.

Από τις γερμανικές επιθέσεις βυθίστηκαν το ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» και το βρετανικό αντιτορπιλικό «Intrepid» που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο λιμάνι του Λακκιού. Ήταν η τελευταία νίκη των δυνάμεων του Άξονα και η τελευταία ήττα των Συμμάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου