Ανησυχία από το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων - Σκέψεις για μάσκες παντού στις κόκκινες περιοχές και μόνον καθήμενους στα καταστήματα εστίασης - «Πάνω από το σημείο συναγερμού» η Βόρεια Ελλάδα με την πληρότητα στις ΜΕΘ να φτάνει το 95,7% Ρεκόρ έτους κατέγραψε χθες ο κορονοϊός στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκαν 4.696 νέα κρούσματα, σημαίνοντας γενικό συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα. Η έκρηξη των νέων μολύνσεων ξεπέρασε ακόμη και την κορύφωση της πανδημίας μετά την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου (δεδομένου ότι την Τρίτη 24 Αυγούστου τα κρούσματα άγγιζαν τα 4.608), θέτοντας στο τραπέζι εισηγήσεις για νέα μέτρα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των υφιστάμενων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Δυσμενέστερη εικόνα καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν χθες 872 νέα κρούσματα (ενώ στην Αττική 923), αναμοχλεύοντας μνήμες από τον περασμένο, «μαύρο Νοέμβριο», όπου η πόλη βρέθηκε σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης του ΕΣΥ, μετρώντας δεκάδες νεκρούς μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το ενδεχόμενο αναβίωσης των περυσινών εικόνων στη συμπρωτεύουσα ενισχύουν αφενός οι τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης και αφετέρου τα τριψήφια κρούσματα σε όλους τους όμορους νομούς λόγω της εγγύτητας με τη Θεσσαλονίκη, εντείνοντας την ανησυχία για εκτόξευση του αριθμού νοσούντων και πιθανώς διασωληνωμένων στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά, χθες καταγράφηκαν:
· 123 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
· 85 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
· 121 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
· 86 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
· 125 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών και
· 43 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
αποτυπώνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ήδη, «είμαστε πλέον πάνω από το όριο του συναγερμού, πολύ κοντά στις μέγιστες τιμές που καταγράψαμε τον περασμένο Απρίλιο. Για αρκετές εβδομάδες υπήρξε μία σχετικά ήπια αυξητική τάση γύρω από υψηλές τιμές ιικού φορτίου, όμως παρατηρούμε στις πιο πρόσφατες μετρήσεις ότι ο ρυθμός αυτός επιταχύνεται, που σημαίνει ότι ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, με βάση τα ευρήματα που φέρνει στο φως η επεξεργασία των αστικών λυμάτων της πόλης.
«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα»
Αναλύοντας τα ίδια στοιχεία, ο Καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος εξήγησε πως «η συμπεριφορά αυτή στα λύματα κατέδειξε ότι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην πόλη δεν ήταν ικανό να συγκρατήσει τη διασπορά μεταξύ των κατοίκων ούτε να οδηγήσει σε ένα μερικό κορεσμό σε μέτριο επίπεδο ιικού φορτίου» και παρατήρησε πως «αντίθετα, οδηγηθήκαμε σε μια ζώνη μεγάλης διασποράς σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Καραπάντσιο «όταν το ιικό φορτίο στη κοινότητα είναι τόσο υψηλό ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων μπορεί να φτάσει το πενταπλάσιο των συμπτωματικών φορέων», ενώ την εκτεταμένη διασπορά επιτείνει και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που εμφανίζει η Θεσσαλονίκη, προσεγγίζοντας μόλις το 52.28%. Ακόμη χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν οι όμοροι νομοί ως προς το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και παρά τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων:
· Ημαθία: 51.02%
· Κιλκίς: 42.94%
· Πέλλα: 48.32%
· Πιερία: 43.69%
· Σέρρες: 47.68%
· Χαλκιδική: 49.33%
Την ίδια ώρα, «στο κόκκινο» παραμένουν και οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς 326 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χθες στη Λάρισα και 207 στην Μαγνησία αντίστοιχα, ενώ 102 στον Έβρο, 87 στην Ξάνθη και 62 στη Δράμα, θέτοντας σε υψηλή επιτήρηση και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Στα αρνητικά ρεκόρ των τελευταίων ημερών έρχονται να προστεθούν η υπέρβαση του ορίου των 1.000 νεκρών και των 400 διασωληνωμένων μέσα στον μήνα Οκτώβριο, κινητοποιώντας τους ειδικούς στην κατεύθυνση της λήψης επιπρόσθετων μέτρων. Υπό αυτό το πρίσμα, τα βλέμματα όλων είναι συγκεντρωμένα στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών την ερχόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, καθώς αρκετοί επιστήμονες απευθύνουν τις τελευταίες ώρες αυστηρές προειδοποιήσεις αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης το επόμενο διάστημα.
Περιγράφοντας ως οριακή ήδη την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής της ΜΕΘ «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι «για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη», συμπληρώνοντας πως «ή θα εμβολιαστούμε όλοι μαζί ή θα ζήσουμε τραγωδίες», αφού προέβλεψε ότι με τα σημερινά δεδομένα οδηγούμαστε στα βράχια.
95,7% πληρότητα στις ΜΕΘ
Από πλευράς της, η Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη γνωστοποίησε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7%, ενώ στην Αθήνα το 75%, απευθύνοντας έκκληση για την προσέλευση των πολιτών για την τρίτη δόση του εμβολίου.
Η αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ θα φέρει και περισσότερους νεκρούς τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε από πλευράς του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, σχολιάζοντας πως ο κορωνοϊός «σαρώνει» σε περιοχές όπου σημειώνεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Προφανώς η μόνη λύση που έχουμε για τη διαχείριση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Βλέπουμε πως σε όποιες περιφέρειες της Ελλάδας η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη, έχουμε υψηλό αριθμό νοσηλειών. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και το καλό πλύσιμο των χεριών», κατέληξε.
«Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάσουμε τους άνω των 80, ένα 30% αυτών είναι ανεμβολίαστοι» πρότεινε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, συστήνοντας να εμβολιαστούν άμεσα με την τρίτη εμβολιαστική δόση όλοι οι πολίτες άνω των 50, καθώς «μετά από 7-8 μήνες είναι επίνοσοι».
Για απαγόρευση των μεικτών χώρων στην εστίαση, έκανε λόγο μέσω του ΣΚΑΪ και ο Καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Tα μέτρα δεν τηρούνται σχεδόν πουθενά, ο κόσμος έχει αποφασίσει ότι δεν θα τα ακολουθεί», υποστήριξε ο Καθηγητής, ο οποίος μάλιστα υπέστη προπηλακισμό στο Καστράκι Καλαμπάκας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ταβέρνα της περιοχής με συναδέλφους του, όταν ζήτησε να γίνει έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
«Είναι απαράδεκτο μέσα στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο να μην τηρούν τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών αλλά και να προπηλακίζουν λειτουργούς της υγείας που υπηρετούν με συνέπεια το ιατρικό καθήκον, όπως συνέβη σήμερα εις βάρος Καθηγητών Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής», ανέφερε -με αφορμή το περιστατικό- σε ανακοίνωσή της η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, καταλήγοντας πως «η ανευθυνότητα των αρνητών του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία».
Ερωτηματικό για τα νυχτερινά κέντρα
Με αυτά τα δεδομένα, στην συνεδρίαση της Επιτροπή των Ειδικών αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των μικτών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, δηλαδή η εισαγωγή περαιτέρω περιορισμών σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ, αλλά και η πιθανότητα διακοπής της μουσικής στους χώρους αυτούς. Στην ίδια κατεύθυνση, δεν αποκλείεται να ενταθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς, αυξάνοντας τον αριθμό των υποχρεωτικών αυτοδιαγνωστικών τεστ σε 3 την εβδομάδα. Πάντως, στις προθέσεις της κυβέρνησης φέρεται να μην είναι η λήψη μέτρων που θα αποστερεί βαθμούς ελευθερίας από τους εμβολιασμένους πολίτες, μεταφέροντας την πίεση στη δεξαμενή των ανεμβολίαστων, ιδίως σε περιοχές με πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμών, όπως άφησε να εννοηθεί και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Περιορισμοί «στα κόκκινα»
«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις ‘κόκκινες’ περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε σχετικά ο Καθηγητής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.
Απαντώντας αναφορικά με την ατζέντα της συνεδρίασης της Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων».
Το ενδεχόμενο, ωστόσο, ενός νέου lockdown απέκλεισε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας πως «έχει εκλείψει το εθνικό μας δικαίωμα να κλείνουμε τον κόσμο σπίτι του», τη στιγμή που, όπως είπε, έχουμε να κάνουμε με την πανδημία των ανεμβολίαστων.
Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι η υποχρωτική χρήση της μάσκας παντού στις κόκκινες περιοχές, ενώ στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα επιτρέπεται να βρίσκονται μόνον καθήμενοι, παρά το γεγονός ότι σε αυτά εισέρχονται μόνον όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
Καμπάνια sms
Στον αντίποδα, εντείνοντας τις προσπάθειες αύξησης του ρεύματος προς τα εμβολιαστικά κέντρα, η κυβέρνηση προωθεί νέα καμπάνια στα…κινητά τηλέφωνα των ανεμβολίαστων, στα οποία καθημερινά θα λαμβάνουν μηνύματα περίπου 450.000 πολίτες, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, και για κάθε μέρα προβλέπεται ένα διαφορετικό γραπτό μήνυμα ενθάρρυνσης της συμμετοχής τους στον εμβολιασμό. Παράλληλα, μηνύματα έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν και οι πολίτες άνω των 50 ετών, για να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου.
Πινγκ πονγκ ευθυνών
Η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα προκάλεσε χθες την παρέμβαση του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία μιας ολιγομελούς επιστημονικής επιτροπής με πρόσωπα κοινής αποδοχής, ώστε «να σχεδιάσει και να προτείνει μέτρα που όλοι θα αποδεχθούμε, χωρίς τη σκέψη μας στο πολιτικό κόστος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και με την πρόθεση «να αποφύγουμε μια νέα εκατόμβη νεκρών τους επόμενους μήνες».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση περί αδιαφορίας αναφορικά με την επίδοση της χώρας στην αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο εμβολιασμός βάλτωσε γιατί δε θέλουν να τα βάλουν με τους αντιεμβολιαστές ψηφοφόρους τους, ούτε να πείσουν με στοχευμένες καμπάνιες όσους ακόμα διατηρούν επιφυλάξεις». Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, «σήμερα, ένα χρόνο μετά, λες και δεν πέρασε ούτε μια ημέρα, είδαμε στη Θεσσαλονίκη το ίδιο ακριβώς έργο. Με τους ίδιους πρωταγωνιστές» τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπεραίνοντας πως «η αδράνεια και η επανάληψη των ίδιων λαθών από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποτελεί είδηση. Είναι άλλωστε γνωστό ότι έχει πετάξει λευκή πετσέτα».
Στις αιτιάσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ο κ. Τσίπρας επενδύει στην καταστροφή, προσδοκώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Χωρίς προτάσεις, με ψέματα και αφορισμούς» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας παράλληλα πως πάνω από 6.500.000 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί.
«Η κυβέρνηση, υπεύθυνα και με σχέδιο, οργανώνει την άμυνα της χώρας ενάντια στην πανδημία που βρίσκεται ξανά σε έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όσους περισσότερους ανεμβολίαστους έχουμε, τόσο πιο έντονα θα την αντιμετωπίσουμε. Για αυτό και το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζεται και επεκτείνεται με την χορήγηση της 3ης δόσης» περιέγραψε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε: «Πολλαπλασιάζουμε τη δυναμικότητα και την αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ, το οποίο μας παρέδωσαν ανοχύρωτο. Είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε πρόσβαση στα φάρμακα που θα εγκρίνει η επιστήμη. Ο καιροσκοπισμός του κ. Τσίπρα δε μας αφορά γιατί οι πράξεις είναι αυτές που μετρούν και όχι τα παχιά και ανεύθυνα λόγια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου