Ο κορυφαίος Αυστριακός λοιμωξιολόγος Πέτερ Κρέμσνερ εξηγεί στη γερμανική εφημερίδα Bild τους λόγους για τους οποίους κολλάει πολύ εύκολα Σε «αναμμένα κάρβουνα» είναι η επιστημονική κοινότητα για τη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού αφού οι προσπάθειές της να φρενάρει την ταχύτατη εξάπλωσή της δεν αποδίδουν μέχρι στιγμής καρπούς.
Η λεγόμενη ινδική μετάλλαξη ανησυχεί έντονα τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, μολύνοντας ακόμα και όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Η μετάλλαξη B.1.617.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020.
Σήμερα είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη του κορωνοϊού σε όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη.
Στη Γερμανία το 84% των κρουσμάτων έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη «Δέλτα».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», o κορυφαίος Αυστριακός επιστήμονας, Πέτερ Κρέμσνερ, πρόεδρος του τμήματος Τροπικής Ιατρικής του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις του ιού».
«Από την άνοιξη οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι η μετάλλαξη "Δέλτα" θα μπορούσε να είναι δύο φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με τις προυπάρχουσες μεταλλάξεις του κορωνοϊού», ανέφερε.
Για τον κορυφαίο επιστήμονα, το ιικό φορτίο στην περίπτωση της μετάλλαξης «Δέλτα» -δηλαδή ο αριθμός των ιών στο σώμα των μολυσμένων ατόμων- θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις.
Εξάλλου, μία κινεζική μελέτη κατέληξε στο αποτέλεσμα ότι «το ιικό φορτίο του πρώτου θετικού τεστ Covid της μετάλλαξης "Δέλτα", ήταν περίπου 1000 φορές υψηλότερο από (...) εκείνο των κρουσμάτων του πρώτου πανδημικού κύματος του 2020».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή είναι μια προ-δημοσίευση και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από διεθνείς εμπειρογνώμονες.
Ωστόσο, για τον καθηγητή Κρέμσνερ: «Πράγματι, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι η μετάλλαξη "Δέλτα" έχει... εκτοπίσει τις άλλες μεταλλάξεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κι έχει γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη του κορωνοϊού, υποδηλώνει ότι είναι πιο μεταδοτική. Δεν χρειάζεται καμία απόδειξη μελέτης, μόνο κοινή λογική. Η "Δέλτα" είναι απλά η πιο ευέλικτη μετάλλαξη».
Μικρότερος ο χρόνος επώασης του ιού
Στην περίπτωση της μετάλλαξης «Δέλτα», ο χρόνος επώασης του ιού, δηλαδή αυτός που μεσολαβεί από τη μόλυνση μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου, θα μπορούσε να είναι σημαντικά μικρότερος απ' ότι ισχύει με τις άλλες μεταλλάξεις.
Δηλαδή, ο χρόνος από τη μόλυνση μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου, θα μπορούσε επομένως να μειωθεί από έξι σε τέσσερις ημέρες.
«Πιθανότατα μπορεί να υπάρχει σχέση με το υψηλότερο ιικό φορτίο που παρατηρείται στην αρχή της λοίμωξης. Γιατί μόνο όταν ο ιός έχει καταφέρει να πολλαπλασιαστεί κατάλληλα, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα της νόσου», διευκρινίζει ο Αυστριακός επιστήμονας.
Ασαφή συμπτώματα
Τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε όσους νοσούν από τη μετάλλαξη «Δέλτα» μοιάζουν περισσότερο με ένα ακίνδυνο κρυολόγημα που περιλαμβάνει καταρροή ή κεφαλαλγία.
«Για τον λόγο αυτό», επισημαίνει ο Κρέμσνερ, «πολλοί από τους νοσούντες δεν υποβάλλονται σε τεστ Covid, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το παίρνει κανείς είδηση κανείς.
Επίσης, ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κορωνοιού είναι η ανοσμία, κάτι όμως που δεν παρατηρείται συχνά στη μετάλλαξη Β.1.617.2.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου