Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Oλλανδή δημοσιογράφος που συνελήφθη για τη φιλοξενία πρόσφυγα: «Θα εξαντλήσω κάθε νομικό μέσο για να δικαιωθώ»

Η γνωριμία της Ολλανδής δημοσιογράφου με τον 23χρονο Αφγανό και η απόφασή της να τον φιλοξενήσει στο σπίτι της στην Ύδρα - Οι καταγγελίες των κατοίκων και η στιγμή της σύλληψης Μουδιασμένη, απορημένη και εξοργισμένη από τις εξελίξεις, η 61χρονη Ολλανδή δημοσιογράφος, Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, περιγράφει με ταραγμένη φωνή τις στιγμές που έζησε στο κρατητήριο της Ύδρας.
Ξαφνιάστηκε όταν στο αστυνομικό τμήμα του νησιού, της ανακοίνωσαν αιφνιδίως ότι συλλαμβάνεται επειδή φιλοξενεί στο σπίτι της πρόσφυγα που δεν έχει άδεια διαμονής στη χώρα.

Η δημοσιογράφος που ζει, εδώ και 40 χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Ύδρα και εργάζεται ως ανταποκρίτρια ολλανδικών ΜΜΕ, στήριζε 23χρονο με καταγωγή από το Αφγανιστάν και τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους. «Θα εξαντλήσω κάθε νομικό μέσο για να δικαιωθώ. Και θα δικαιωθώ, διότι όλο αυτό που μου συνέβη είναι πολύ άδικο».
Αφήνει να εννοηθεί ότι κάτοικοι της Ύδρας κατήγγειλαν τη σχέση της με τον Αφγανό. «Υπάρχει κάτι σάπιο στη λογική των ανθρώπων», επισημαίνει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.

Γνώρισε τον Φ. το 2018 σε δομή της Μαλακάσας, στο πλαίσιο ρεπορτάζ και αμέσως εντυπωσιάστηκε από την καλοσύνη και την ευγένειά του.

Μέχρι και τη στιγμή που βρισκόταν στο κρατητήριο, η Μπέουχελ του κρατούσε το χέρι. Δεν ξεχνά πώς ο Φ. κατέρρευσε ψυχολογικά.

Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα την ώρα που θα κοιμόταν στο κρατητήριο ήθελε να βεβαιωθεί ότι θα μπορούσε να είναι κοντά στον αγαπημένο της Φ.
Από τη μια οι Ταλιμπάν έχουν ξεκληρίσει την οικογένειά του, εκτελώντας συμβόλαια θανάτου με στόχο τα αρσενικά μέλη, στο Αφγανιστάν, και από την άλλη αισθάνεται ανεπιθύμητος στην Ελλάδα.

Μέσα σε ένα κλίμα απογοήτευσης στο τμήμα, η δημοσιογράφος άκουσε τους αστυνομικούς να της λένε ότι εξοργισμένοι νησιώτες κατήγγειλαν τη σχέση της με τον Φ.

Αμέσως εκείνη αισθάνθηκε την αδικία, ενώ αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας επειδή βοηθά κάποιον.

Στη συνέχεια, όταν μαζί με τον Φ. μεταφέρθηκε με χειροπέδες στον Πειραιά, για να παρουσιαστούν στο Πταισματοδικείο, του έλεγε, καθώς εκείνος ντρεπόταν να περπατά δεμένος, πως θα πρέπει να προχωρά με το κεφάλι ψηλά και να αισθάνεται περήφανος γι’αυτό που είναι.

Φτάνοντας στο λιμάνι του Πειραιά σήκωσε ψηλά τα χέρια και φώναξε με το αίσθημα αδικίας να την κυριεύει: «Είμαστε εγκληματίες, τρομοκράτες!».

Η μάχη του Φ. για την απόκτηση ασύλου είναι μακρά, ενώ η διαδικασία έχει προσκρούσει, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της δημοσιογράφου, σε αλλεπάλληλα γραφειοκρατικά εμπόδια και αλλαγή νομοθεσίας.

Το αίτημα ασύλου του νεαρού απορρίφθηκε δύο φορές, τον Νοέμβριο του 2019. Κατά την πρώτη του συνέντευξη, το 2017, στο ελληνικό τμήμα χορήγησης ασύλου, την υπόθεση του, για απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, ανέλαβε μεταφράστρια, η οποία όμως δεν μιλούσε τη γλώσσα του Φ., με αποτέλεσμα να καταγραφεί η ιστορία του λανθασμένα.


Ακόμη, με αλλαγή του νόμου, που συντελέστηκε το 2020, ο αιτών άσυλο υποχρεούται να καλέσει έναν αριθμό στο Skype και με την απάντηση δίνεται ο κωδικός που εξασφαλίζει τη δυνατότητα επίσκεψης στην υπηρεσία ασύλου.

Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται ο πρόσφυγας, καθορίζονται συγκεκριμένες ώρες και μέρες τηλεφωνήματος.

Στην περίπτωση του Φ., οι κλήσεις έπρεπαν να γίνονται κάθε Πέμπτη, από τις 10:00 έως τις 11:00, όμως δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση παρά το γεγονός ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η εκκωφαντική σιγή οφειλόταν στο γεγονός ότι η υπηρεσία ήταν κλειστή εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την Μπέουχελ, τα αναπάντητα τηλεφωνήματα στο Skype, ή αλλιώς οι ψηφιακού τύπου επιστροφές, παγιδεύουν εκατοντάδες πρόσφυγες.

Εκείνο που στηλιτεύει η Μπέουχελ είναι, όπως υπογραμμίζει, η έλλειψη ουμανιστικής οπτικήςαπό την ΕΕ όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η παραμέληση που έχει υποστεί η Ελλάδα.

Στο κάδρο των ευθυνών για τη μεγέθυνση του προβλήματος εντάσσει και την χώρα της, την Ολλανδία, που εξαιτίας της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής δεν δέχεται να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί για να αποσυμφορηθούν Ελλάδα και Ιταλία.

Με φανερή λύπη, δυσαρέσκεια και οργή, η δημοσιογράφος περιγράφει τη μη επαρκή πολιτική της ΕΕ πάνω στη διαχείριση του ακανθώδους ζητήματος του προσφυγικού που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε καυτή πατάτα.

Στο κάδρο των ευθυνών εντάσσει και την Τουρκία, τονίζοντας πως από την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πρόσφυγες να συρρεύσουν στην Ελλάδα, έχει προκληθεί το χάος.

Όσον αφορά στην ποινή της 61χρονης, εάν καταδικαστεί θα φυλακιστεί για έναν χρόνο και θα της επιβληθεί πρόστιμο άνω των 5.000 ευρώ.

Μητέρα δύο παιδιών, περιγράφοντας τη ζωή του Αφγανού, τον οποίο αισθάνεται γιο της, αναφέρεται στις εφιαλτικές στιγμές και τον πόνο που έχουν στιγματίσει την παιδική ηλικία του Φ.

Σε ηλικία μόλις 18 ετών τα κύματα τον ξεβράσαν στη Λέσβο, το πολύπαθο 2015, τότε που οι χιιλιάδες αφίξεις την ημέρα είχαν οδηγήσει σε καθεστώς ασφυξίας, με τις δομές να είναι ανησυχητικά γεμάτες και τα νησιά να εκπέμπουν SOS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου