Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού στην Ευρώπη - Επιταχύνονται οι εκστρατείες εμβολιασμού


 Η μετάλλαξη Δέλτα οδηγεί πολλές χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού στο να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα και τοπικά λόκνταουν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μ απειλή, την εξέλιξη της οποίας παρακολουθούμε από απόσταση ασφαλείας. Η διασπορά της είναι τόσο παγκόσμια, όσο και ταχεία. Έχει επεκταθεί σε πάνω από 92 χώρες και προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος έως το τέλος του καλοκαιριού σε παγκόσμια κλίμακα.



Ήδη, διπλασιάζονται τα κρούσματα σε πολλά κράτη που σχετίζονται με αυτή. Είναι απλά θέμα χρόνου να συμβεί το ίδιο στη Γηραιά Ήπειρο και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, σύντομα θα δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων ξανά στη χώρα μας. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουμε περίπου χίλια κρούσματα ημερησίως. Κρούσματα που θα συνδέονται με τη μετάλλαξη. «Μέχρι τέλος Αυγούστου το στέλεχος Δέλτα θα κυριαρχήσει στη χώρα μας», δήλωσε.

Στην Ελλάδα έως σήμερα έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα ήδη εντοπίστηκε σε εργαζόμενη του δήμου Θεσσαλονίκης. Με τη μετάλλαξη Δέλτα μολύνθηκε και μία πενταμελής οικογένεια στη συμπρωτεύουσα. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα, τη στιγμή που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παραδέχεται ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού. Αυτή είναι ήδη εδώ και πλήττει όλες ανεξαιρέτως της χώρες. Το χαρακτηριστικό της, άλλωστε, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα (50% έως και 70% μεγαλύτερη από τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο και είναι ήδη 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν). Επιπλέον, προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρα και ως συνέπεια προκαλεί λοίμωξη. «Μεταδίδεται ακαριαία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.




Η Βρετανία και η Ρωσία βρίσκονται στο έλεος της μετάλλαξης. Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν, η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού αποτελεί πλέον το 20% των κρουσμάτων της Covid-19 και στη Γαλλία. Αυστηρότερα μέτρα επιβάλλονται από σήμερα και στη Μάλτα, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων την είσοδο στους ανεμβολίαστους Βρετανούς επισκέπτες. Η απόφαση αυτή ήρθε, παρότι η χώρα έχει καταγράψει μονάχα ένα κρούσμα της παραλλαγής Δέλτα. Παρόλα αυτά, θεωρήθηκε υποχρεωτικό μέτρο, καθώς η Βρετανία κατέταξε την Μάλτα στην πράσινη λίστα. Και να σκεφτεί κανείς ότι για τη μικρή Μάλτα, η Βρετανία είναι η κυριότερη πηγή τουριστικού εισοδήματος: το 1/3 των αφίξεών της προέρχεται από εκεί. Οι μολύνσεις στην Ευρώπη αρχίζουν να αυξάνονται, με 56.800 νέα κρούσματα ημερησίως αυτή την περίοδο. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 21%.



Η Δέλτα ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού στην Ευρώπη και επιταχύνει τα προγράμματα εμβολιασμού. Η διασπορά της, άλλωστε, θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά, όπως επισήμανε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Η Δανία, Η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Ουγγαρία , η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που είτε έχει ξεκινήσει, είτε σχεδιάζει να επεκτείνει τον εμβολιασμό και στην ηλικιακή ομάδα 12 και πάνω. Η Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα ακολουθεί, σκοπεύοντας να συστήσει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, αλλά και των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Το ζήτημα δεν είναι, λοιπόν, αν θα εξαπλωθεί ή όχι η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτίμησε ότι ως τις αρχές Αυγούστου το 70% των νέων μολύνσεων στην ΕΕ θα οφείλονται στο στέλεχος αυτό. Έως τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό θα φτάσει το 90%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου