Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Σουαζιλάνδη: Διαδηλώσεις κατά του τελευταίου απόλυτου μονάρχη της Αφρικής με τις 15 συζύγους και τα 23 παιδιά


Ο 53χρονος βασιλιάς Μσουάτι ο Γ' είναι ο απόλυτος μονάρχης του περίκλειστου αφρικανικού κράτους επί 35 χρόνια - Ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας και απαγόρευση κυκλοφορίας - Φήμες πως ο βασιλιάς κατέφυγε στη Νότιο Αφρική με το ιδιωτικό του τζετ Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλε την Τρίτη η κυβέρνηση στην Σουαζιλάνδη (Εσουατίνι από το 2018) ενώ με σχετική ανακοίνωση αρνήθηκε πως ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της Αφρικής Μσουάτι ο Γ' εγκατέλειψε με το ιδιωτικό του τζετ την χώρα και αναζήτησε καταφύγιο στη γειτονική Νότιο Αφρική. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο SABC News της γειτονικής Νοτίου Αφρικής, ο βασιλιάς εγκατέλειψε τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας, μετά το ξέσπασμα διαδηλώσεων που προκάλεσαν χάος. «Λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε προς το παρόν», μετέδωσε την Τρίτη το SABC News.



Όμως, ο διορισμένος από τον μονάρχη πρωθυπουργός Θέμπα Μασούκου διέψευσε την παραπάνω είδηση και έγραψε στο Twitter: «Ο βασιλιάς Μσουάτι βρίσκεται στη χώρα και εξακολουθεί να εργάζεται με την κυβέρνηση για να προωθήσει τους στόχους του βασιλείου».

Τη Δευτέρα ξέσπασαν ταραχές στην πόλη Ματσάφα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, μετά από διάταγμα του πρωθυπουργού που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές με αίτημα την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας έβαλαν φωτιά σε καταστήματα, δημόσια κτήρια και αυτοκίνητα ενώ η αστυνομία τους επιτέθηκε με δακρυγόνα και κανόνια νερού. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και το BBC χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα Μπαμπάνε, ο στρατός έχει βγει στους δρόμους, κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη ενώ ουρές σχηματίζονται στα βενζινάδικα.







Τα αιτήματα των διαδηλωτών για πολιτικές αλλαγές

Όλα ξεκίνησαν, όταν τον Μάιο βρέθηκε νεκρός ένας φοιτητής της Νομικής έξω από την πόλη Μανζίνι. Σύμφωνα με τις αρχές ο φοιτητής ήταν θύμα τροχαίου αλλά οι συμφοιτητές του υποστήριξαν πως η αστυνομία εμπλέκεται στον θάνατο του νέου άνδρα. Έτσι, ξεκίνησαν διαδηλώσεις στη χώρα με το hashtag #JusticeforThabani και με αρχικό αίτημα να σταματήσει η αστυνομική βία, το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αίτημα για πολιτικές αλλαγές.



Εδώ και αρκετές μέρες διαδηλώσεις κατά του 53χρονου βασιλιά έχουν ξεσπάσει σε 10, τουλάχιστον, διαφορετικές πόλεις της χώρας, στην οποία ο απόλυτος μονάρχης διορίζει τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους δικαστές και όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Από το 1973 στη Σουαζιλάνδη έχει απαγορευτεί η ίδρυση πολιτικών κομμάτων.

Οι διαδηλωτές ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να έχουν το δικαίωμα εκλογής πρωθυπουργού. Άλλο αίτημα των διαδηλωτών είναι να σταματήσει ο πολυέξοδος βίος της βασιλικής οικογένειας ενώ οι περισσότεροι πολίτες στη Σουαζιλάνδη εργάζονται στη γειτονική Νότιο Αφρική και στέλνουν τα χρήματα στις οικογένειές τους.

Στα 35 χρόνια της βασιλείας του ο Μσουάτι έχει κατηγορηθεί για τον πολυτελή βίο που διάγει μαζί με τις 15 συζύγους του και τα 23 παιδιά του αλλά και για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία του πληθυσμού, που ανέρχεται σε 1.172.000, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο Μσουάτι επελέγη ως βασιλιάς της φτωχής Σουαζιλάνδης σε ηλικία 14 ετών και ανέβηκε στο θρόνο όταν έγινε 18 ετών, το 1986. Τον Απρίλιο του 2018 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Βρετανία ο βασιλιάς ανακοίνωσε ότι η Σουαζιλάνδη μετονομάζεται σε «Εσουατίνι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου