«Το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, θα εξαρτηθεί από το ποια μορφή κορωνοϊού θα επικρατήσει στη χώρα μας», τόνισε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στη βρετανική και την ινδική μετάλλαξη - «Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασθέντων στους άνω των 60», προσέθεσε Στο δρόμο για το χτίσιμο τείχους ανοσίας βρίσκονται πολλές χώρες ανά τον κόσμο, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, στον αποχωρισμό από τις μάσκες.
Πριν από λίγο διάστημα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων στις ΗΠΑ όπως και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι, προχώρησαν σε ανανεωμένες συστάσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους, επισημαίνοντας ότι θα μπορούν να αποχωρίζονται τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και να συναντιούνται, χωρίς αυτήν, με οικείους τους σε μικρές συγκεντρώσεις.
«Το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, θα εξαρτηθεί από το ποια μορφή κορωνοϊού θα επικρατήσει στη χώρα μας», τονίζει, από την πλευρά του, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, συμπληρώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα, όσοι εμβολιάζονται τώρα, δε θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση το Φθινώπορο.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε για τις μάσκες και σε ερώτηση για το πότε θα τις βγάλουν οι πολίτες: «Αν μείνουμε με τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή (στην Ελλάδα), τότε θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το 75% περίπου του πληθυσμού ή να έχει ανοσία. Ένας συνδυασμός δηλαδή εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας (όσοι νόσησαν δηλαδή) στο 75% του πληθυσμού. Αν όμως επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 83%».
«Έχουμε ακόμα δρόμο αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ μακριά. Από τα μέσα Ιουνίου οι περισσότεροι θα έχουν μια σχετική προστασία… Τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει. Για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα ποσσοστά και πιστεύω ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασθέντων στους άνω των 60…», προσέθεσε.
Ο καθηγητής, πάντως, δεν πιστεύει ότι στα τέλη Ιουλίου θα βγάλουμε τις μάσκες, τουλάχιστον όχι στους εσωτερικούς χώρους.
Τι θα ισχύσει για την τρίτη δόση
Όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, «η προστασία από τον εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο. Γνωρίζουμε ότι αν κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό, η προστασία υπερβαίνει τον ένα χρόνο… Δε γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί να κάνουμε την τρίτη δόση το Φθινόπωρο. Ιδιαίτερα αυτοί που εμβολιάζονται τώρα, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο δε θα χρειαστεί να κάνουν άλλη δόση τόσο νωρίς…».
Ο ίδιος αποκάλυψε, ότι έχει κάνει και τις 2 δόσεις του AstraZeneca, σε ερώτηση για τις ανησυχίες πολιτών για το εμβόλιο.
Πρότεινε ακόμα, να γίνει κάποια κίνηση από την πολιτεία, για όσους έχασαν τη μάχη με τη νόσο.
«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μην ξεχάσουμε όσους έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Θα μπορούσε αυτό να είναι ημέρα μνήμης; Ένα μνημείο; Για να μην ξεχνάμε τι περάσαμε, να μην ξεχνάμε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας που έχασαν τη μάχη».
Self test: Στα μέσα Ιουνίου σταματούν για τους πλήρως εμβολιασμένους
Σε περίπου 15 ημέρες αναμένεται να σταματήσουν να είναι υποχρεωτικά τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το θέμα έχει ήδη συζητηθεί στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Παιδείας.
Η απόφαση αυτή θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της απαραίτητης ανοσίας στον οργανισμό αλλά και όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
Ήδη τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 στη χώρα μας με βάση το οποίο οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου