Έναν χρόνο πριν, το 1987, οι επενδυτές «μάτωσαν» από τη συντριβή της «Μαύρης Δευτέρας», ο Μπάφετ όμως πήγε κόντρα σε ό,τι θεωρείτο επικίνδυνο... Η Coca-Cola είναι η παλαιότερη θέση του Γουόρεν Μπάφετ στην Berkshire Hathaway. Παρέχει επίσης μερικές από τις καλύτερες αποδόσεις, με τη μετοχή να έχει κάνει άλμα πάνω από 2.000% από τότε που άρχισε να την αγοράζει ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής από την Ομαχα, πριν από 33 χρόνια. Οι σύγχρονοι επενδυτές που θέλουν να μεθοδεύσουν τις κινήσεις τους την επόμενη δεκαετία θα είχαν να κερδίσουν πολλά αν μάθαιναν πώς ο Μπάφετ επέλεξε αυτή την κερδοφόρα επένδυση.
Όπως μεταδίδει το YahooFinance , σε πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο του Yahoo Finance Plus, ο Μπιλ Σμεντ, διευθύνων σύμβουλος της Smead Capital Management, ξεκίνησε το μάθημα εξηγώντας πώς ο Μπάφετ διαχειρίζεται την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Berkshire.
«Για τον Μπάφετ και τον Τσάρλι Μάνγκερ (σσ. αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway και μακροχρόνιος συνεργάτης του Γουόρεν Μπάφετ), όλες οι επενδύσεις είναι επενδυτικές αξίες. Θέλουν να αγοράσουν με τη λογική κάλλιο πέντε και στο χέρι…. Δηλαδή για πολύ λιγότερα από ό, τι πιστεύουν ότι αξίζει. Έτσι το ιδανικό βασίζεται στα μαθηματικά της κοινής επένδυσης σε μετοχές. Εάν αγοράσει κανείς μια μετοχή στα 30 δολάρια και πληρώσει με μετρητά, το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι να πάει στο μηδέν. Αλλά το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι μια εκθετική αύξηση», επισημάινει ο Σμεντ, εξηγώντας το πώς ο Μπάφετ και ο Μάνγκερ διαφέρουν από τον θρυλικό επενδυτή αξίας, Μπέντζμιν Γκράχαμ και γιατί η αξία και η ανάπτυξη δεν αλληλοαποκλείονται.
Ο Γκράχαμ αγόραζε 200 μετοχές στη μισή τιμή και μέσω των κινήσεων της αγοράς γινόταν πλουσιότερος, λέει ο Σμεντ.
Ο Μπάφετ όμως «αγοράζει μια επιχείρηση που αναπτύσσεται μέσα στις δεκαετίες, σε μια εποχή που άλλοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί θα έχει αξία για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια. Στη συνέχεια απολαμβάνει την άνοδο, που στην ουσία είναι μια επανεκτίμηση της αγοράς».
Η Coca-Cola είναι ένα στοίχημα με ρίσκο
Η Berkshire αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές της Coke από το 1988 έως το 1989, συγκεντρώνοντας πάνω από 23 εκατ. κομμάτια.
Όταν ο Μπάφετ άρχισε να αγοράζει για πρώτη φορά το πρώτο τρίμηνο, πολλοί επενδυτές ήταν ακόμα επιφυλακτικοί από τη συντριβή της Μαύρης Δευτέρας τον Οκτώβριο του 1987. Ο Μπάφετ πήγε κόντρα σε ό,τι θεωρούνταν επικίνδυνο. Υπερασπίστηκε μάλιστα τη θέση του στην ετήσια επιστολή του στους μετόχους της Berkshire το 1988. Επίσης, η Berkshire υπερδιπλασίασε τη θέση σε 100 εκατομμύρια μετοχές μέχρι το 1994 και μέχρι σήμερα δεν έχει πουλήσει καμία.
Μετά από δύο split μετοχών, ο αριθμός τους είναι τώρα 400 εκατομμύρια, αλλά η βάση κόστους της Berkshire παρέμεινε στα 1,3 δισ. δολάρια από το 1994.
Από το τέλος του έτους 2020, η επένδυση ανήλθε σε 21,5 δισ. δολάρια, δίνοντας απόδοση 1550%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μερίσματα.
Η Berkshire στα τέλη του 2020 είχε στην κατοχή της το 9,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Coke.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου