▼
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
SARS-CoV-2: Τι τον καθιστά τόσο μεταδοτικό συγκριτικά με τους άλλους κορωνοϊούς
Ο τρόπος που οι πρωτεΐνες ακίδες μετασχηματίζονται στους κορωνοϊούς αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί για τη μεταδοτικότητά τους, ισχυρίζεται νέα μελέτη που εξηγεί γιατί ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται με τέτοια σφοδρότητα συγκριτικά με άλλους κορωνοϊούς
Νέα δεδομένα σχετικά με την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 κομίζει μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας, η οποία εξηγεί γιατί ο νέος κορωνοϊός είναι πιο μολυσματικός από άλλους, όπως ο SARS-CoV-1 που προκάλεσε την πανδημία SARS το 2003.
Μολονότι η σχέση της πρωτεΐνης-ακίδας (πρωτεΐνη S) με τη σφοδρότητα του νέου κορωνοϊού είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, τα νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Βιοφυσικής Εταιρείας αποκωδικοποιούν τον ρόλο της ενεργής και ανενεργής φάσης της πρωτεΐνης και πώς η μετάβαση από τη μία στην άλλη καθορίζει και τη συμπεριφορά του ιού.
Όπως εξηγεί ο ερευνητής Vivek Govind Kumar από το εργαστήριο του καθηγητή Mahmoud Moradi, για να εισέλθουν οι κορωνοϊοί στα κύτταρα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις πρωτεΐνες-ακίδες τους περνώντας από το ενεργό και ανενεργό στάδιο. Οι μοριακές προσομοιώσεις σταΠροηγμένα Υπολογιστικά Κέντρα του Τέξας (TACC) και του Πιτσμπουργκ έδειξαν ότι η διαφορά στην ταχύτητα και συχνότητα αυτή της διαδικασίας είναι το μυστικό πίσω από τη μεταδοτικότητα του ιού.
«Ανακαλύψαμε σημαντικές διαφορές στον τρόπο που οι κορωνοϊοί SARS-CoV-1 και SARS-CoV-2 μετασχηματίζονται, σε διαφορετικές μάλιστα χρονικές κλίμακες. Ο πρώτος κινείται γρηγορότερα, ενεργοποιείται και απενεργοποιείται συνεχώς με αποτέλεσμα η αστάθειά του να μην του προσφέρει τον χρόνο που απαιτείται για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Αντιθέτως, ο SARS-CoV-2 είναι σταθερότερος και έτοιμος για εισβολή», εξηγεί ο Vivek Govind Kumar για τον ιό που κρύβεται πίσω από την πρωτόγνωρη πανδημία της COVID-19.
Ο Δρ. Morandi επεσήμανε πως υπάρχει μια περιοχή στην ουρά της πρωτεΐνης-ακίδας που καθορίζει τη σταθερότητά της κατά την προσκόλληση. Έτσι, μεταλλάξεις στην περιοχή αυτή μπορούν να επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα ισχυρίζεται ο καθηγητής προσθέτοντας ότι νέες θεραπείες θα μπορούσαν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τη σταθεροποίηση δηλαδή της ανενεργής φάσης της πρωτεΐνης και την αδρανοποίηση κατ’ επέκταση του ιού SARS-CoV-2.
Τέλος, ο Δρ Morandi εξήρε τη μέθοδο των μοριακών προσομοιώσεων ως ένα πολύτιμο εργαλείο πρόγνωσης της μεταδοτικότητας σε περίπτωση που κάποιος άλλος κορωνοϊός εμφανιστεί αλλά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών όπως η βρετανική μετάλλαξη B.1.1.7 του SARS-CoV-2, η οποία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο τις ερευνητικής ομάδας για να μελετηθεί ο τρόπος που κινείται και μετασχηματίζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου