Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Lockdown: Νέα μέτρα «ανά πάσα στιγμή» και αλλαγές εν κινήσει για τις «κόκκινες» περιοχές


Με έρημους δρόμους και γεμάτες παραλίες το Σαββατοκύριακο - Αλλαγές εν κινήσει για τις «κόκκινες» περιοχές, όπως συνέβη το Σάββατο με το take away - Σε επιφυλακή οι επιστήμονες - Ποιοι είναι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ρυθμίσεις μέχρι την τελευταία στιγμή απαιτεί η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική από χθες, καθώς επιμέρους ζητήματα χρειάστηκε να δρομολογηθούν τελικά καθ’ οδόν, όπως συνέβη με την αρχική απόφαση για αναστολή του «take away».

Πέρα από τις όποιες διευκρινήσεις υπήρξαν στην πρεμιέρα των νέων περιορισμών, αμφότεροι επιστήμονες και κυβερνητικοί παράγοντες παρακολουθούν με τεταμένη την προσοχή την προσαρμογή της πλειοψηφίας των πολιτών στο νέο πλαίσιο, ιδίως όταν ερήμωσαν τα αστικά κέντρα για να γεμίσουν θαμώνες χθες οι παραλίες από την πρώτη κιόλας μέρα. «Υπήρξε ένας θαυμάσιος καιρός, ο κόσμος παρασύρθηκε, το καταλαβαίνω, αλλά δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε τις βασικές περιοχές της Αθήνας όπου υπάρχουν τα καταστήματα και να μεταφέρεται το πλήθος στις παραλίες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, απηχώντας το κλίμα μεταξύ των ειδικών.


Κανονικά σήμερα το «take away»
Στο ενδιάμεσο, «η Κυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του «take away» θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το «take away» θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, με τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη να σχολιάζει στο twitter πως: «Συγγνώμη για την αναστάτωση αλλά αυτό το μέτρο που αποφασίστηκε χθες υπό τις προτάσεις της επιτροπής δεν μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί. Ασφαλώς πρέπει να τηρούνται από όλους όμως τα υγειονομικά μέτρα».
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στα διαδικτυακά σχόλια -όπως αυτό του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου- για την αναπροσαρμογή της αρχικής απόφασης, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης είχε προαναγγείλει νωρίτερα την απαγόρευση του «take away», λέγοντας πως «η δυνατότητα να βλέπεις ότι κάτι είναι λάθος και να το διορθώνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη». «Αδυναμία είναι η επιμονή στο λάθος για λόγους επικοινωνίας. Εμείς κάναμε λάθος και το διορθώσαμε πριν γίνει ζημιά. Αφήστε τώρα τους γνωστούς να γκρινιάζουν», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Συναγερμός διαρκείας

Παράλληλα, η δυναμική διαδικασία, στην οποία φαίνεται να εξελίσσεται το πλέγμα των νέων μέτρων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των περιορισμών, ενδεχόμενο που άφησε χθες ανοιχτό ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε κι αλλά μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, μολονότι «η επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα ισόρροπο μείγμα το οποίο θα διασφαλίσει την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία της αγοράς κ από την άλλη τη δημόσια υγεία», σημείωσε.

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, όμως, να παραμένει και χθες τετραψήφιος, φτάνοντας τα 1.113 πανελλαδικά, η αίσθηση είναι ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας, επισημαίνοντας στην κατεύθυνση αυτή πως «αν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές».

Πάντως, «έχουν διερευνηθεί όλες οι πιθανές δυνατότητες για τον έλεγχο της κατάστασης. Υπήρξε ανάγκη κλιμάκωσης των μέτρων λόγω της διασποράς που έχει αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές» εξήγησε ο κ. Γώγος αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν στα νέα μέτρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η τελική λύση δεν ξέρουμε πραγματικά ποια μπορεί να είναι», χωρίς να εξαιρεί από αυτή την εκτίμηση και ένα ολικό lockdown.

Τα μέτρα του lockdown

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ παραμένουν για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική μέχρι τις 6 το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου τα εξής μέτρα:

1. Μετακίνηση το Σαββατοκύριακο μόνο με αποστολή SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

2. Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

3. Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away (και αναστολή της διαδικασίας click inside).

4. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Το ωράριο λειτουργίας τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες διαιτολογίας διαμορφώνεται ως εξής:

· Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

· Σάββατο Κυριακή, κλειστά.

Ανοιχτά κάθε Σάββατο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα θα παραμένουν μόνο:

· τα σούπερ μάρκετ,

· τα καταστήματα τροφίμων,

· οι φούρνοι,

· τα βενζινάδικα και

· τα φαρμακεία

5. Κανονική λειτουργία του «take away» στα καταστήματα εστίασης.

6. Αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές του Σαββατοκύριακου, αλλά από το επόμενο, δηλαδή από τις 13-14 Φεβρουαρίου. Αντίθετη στην απόφαση εμφανίστηκε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι «σε ανοικτούς χώρους η μετάδοση είναι πολύ μικρότερη από ότι σε κλειστούς χώρους» ενώ προστίθεται ότι η απόφαση στέλνει το καταναλωτικό κοινό σε χώρους που η μετάδοση είναι μεγαλύτερη. Η ομοσπονδία ζητάει, άμεσα, συνάντηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Επιτροπή Επιδημιολόγων.

7. Κλειστά παραμένουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, όπως προβλέπεται για τις «κόκκινες» περιοχές.

8. Δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της ίδιας περιφέρειας.

Αυξημένα μέτρα

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, υπό αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση και νέους περιορισμούς έχουν τεθεί οι δήμοι:

· Θήρας,

· Μυκόνου,

· Χαλκιδέων,

· Πατρέων και

· Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Ειδικότερα, στις περιοχές αυτές:

· Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου.

·Αναστέλλεται η λειτουργία των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

·Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

· Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών και αντικαθίσταται με τηλεκπαίδευση. Εξαίρεση αποτελούν οι δήμοι Μυκόνου και Θήρας, όπου τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

· Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

· Αναστέλλεται η λειτουργία των Δικαστηρίων.

·Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

· Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Υπό παρακολούθηση

Παράλληλα, στη βαθμίδα των «κόκκινων» περιοχών παραμένουν ή εντάσσονται μέχρι το επόμενο Σάββατο:

· ο δήμος Εορδαίας,

· ο δήμος Θηβαίων,

· ο δήμος Τανάγρας,

· ο δήμος Σπάρτης,

· ο δήμος Ζακύνθου,

· η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,

· ο δήμος Ρεθύμνης

· ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού

· ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

· ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και

· ο δήμος Τεμπών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου