Προορισμένη για «εσωτερική χρήση» ήταν η ομιλία Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, σε κομματική εκδήλωση: Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας επιχείρησε να παρουσιάσει μια εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα είπε «ναι» στον διάλογο όταν είδε την ...τουρκική σημαία να κυματίζει στην ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή του Oruc Reis!
«Στην Ανατολική Μεσόγειο μιλήσαμε για δίκαιο διαμοιρασμό και πάντα λέγαμε ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ»( τα Κατεχόμενα). Και πρέπει να υπάρχει δίκαιος διαμοιρασμός. Αλλά είπαν ‘όχι’ η «Κυπριακή Διοίκηση»( η Κυπριακή Δημοκρατία) και η Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι είπαν είναι μέλη μας και θα τους υποστηρίξουμε. Και τι κάναμε εμείς τότε; Πήγαμε στο πεδίο και βάλαμε τη σημαία μας να κυματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία» , ανέφερε.
Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «με την ΕΕ, εδώ και χρόνια, θέλαμε να οικοδομήσουμε καλές σχέσεις, αλλά πρόσφατα επέλεξαν τη γλώσσα των απειλών, αλλά εμείς την απορρίψαμε. Mε τα βήματα που κάναμε στην ανατολική Μεσόγειο, τον Δεκέμβριο το κατάλαβαν και έδωσαν θετικά μηνύματα και τώρα εμείς απαντήσαμε και ανταποδώσαμε, και θα εργαστούμε για ειρηνικές λύσεις». Άλλωστε, αμέσως μετά από το τέλος του 61ου γύρου των διερευνητικών, ο κ. Τσαβούσογλου είχε σπεύσει να μιλήσει για «πολύ θετικό κλίμα».
Όπως είναι γνωστό, η Αγκυρα ενόψει των διερευνητικών επαφών και μετά από την ξεκάθαρη ελληνική θέση , ότι δεν υπάρχει συζήτηση όσο υπάρχουν απειλές, είχε σταδιακά αποσύρει όλα της τα ερευνητικά πλοία όπως και τα γεωτρύπανά της από την Ανατολική Μεσόγειο.
Το τελευταίο πλοίο που είχε απομείνει στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν το «Μπαρμπαρός», το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Την είδηση της απόσυρσής του αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα στις 18 Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου