Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Βρετανία: Θα υποβάλει επίσημο αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Η Βρετανία θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα επίσημο αίτημα ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού» (CPTPP), με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν αργότερα αυτό το έτος, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία της να προσχωρήσει στη CPTPP, η οποία καταργεί τους περισσότερους δασμούς μεταξύ Αυστραλίας, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλής, Ιαπωνίας, Μαλαισίας, Μεξικού, Νέας Ζηλανδίας, Περού, Σιγκαπούρης και Βιετνάμ.

«Ένα χρόνο μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ, σφυρηλατούμε νέες εταιρικές σχέσεις που θα αποφέρουν τεράστια οικονομικά οφέλη για τον λαό της Βρετανία», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.




Το Reuters μετέδωσε την Πέμπτη ότι το Λονδίνο δεν θα δώσει στη δημοσιότητα μια εκτίμηση των οικονομικών οφελών της ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στη CPTPP, πριν αιτηθεί να ενταχθεί σε αυτήν - σε αντίθεση με προηγούμενες δεσμεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Προγενέστερες κυβερνητικές οικονομικές αναλύσεις του Brexit υποδείκνυαν μικρή ενίσχυση οικονομικής απόδοσης από πρόσθετες εμπορικές συμφωνίες.



Η κυβέρνηση τονίζει ότι η ένταξη στη CPTPP θα καταργήσει δασμούς σε τρόφιμα, ποτά και αυτοκίνητα, ενώ θα συμβάλει στην ενίσχυση των τομέων της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου θα συνομιλήσει με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας τη Δευτέρα υποβάλλοντας επίσημο αίτημα για ένταξη στη CPTPP, υπογράμμισε η ανακοίνωση.

«Υποβάλλοντας αίτηση για να γίνουμε η πρώτη νέα χώρα που θα ενταχθεί στη CPTPP καταδεικνύει τη φιλοδοξία μας να έχουμε εμπορικές συναλλαγές με τους καλύτερους όρους με φίλους και εταίρους μας σε όλο τον κόσμο και να είμαστε ένας ενθουσιώδης πρωταθλητής του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο Τζόνσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου