Σε μάχη δικηγόρρων εξελίσσεται ο «πόλεμος των εμβολίων» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, με το εργοστάσιο της AstraZeneca στο επίκεντρο: η Κομισιόν έδωσε στην δημοσιότητα - λογοκριμένο - το συμβόλαιο της αγγλοσουηδικής εταιρείας με τις Βρυξέλλες και η ίδια η Ούρσουλα δον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη, είπε ξεκάθαρα ότι περιμένει τα 400.000.000 εμβόλια για τα οποία έχει υπογράψει. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι είναι «πεντακάθαρη» η ευθύνη της εταιρείας με βάση το συμβόλαιο.
«Υπάρχει μία έκφραση στα γερμανικά, που μεταφράζεται «διαυγές σαν λάσπη» - και αυτό το κομμάτι του συμβολαίου είναι ...διαυγές σαν λάσπη, δήλωσε από την πλευρά του ο Τζέιμς Τέρνερ, νομικός που ειδικεύεται στις διασυνοριακές εμπορικές διενέξεις.
Στην Βρετανία, κυριαρχεί η αίσθηση ότι το ζήτημα είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε μία δικαστική διαδικασία, καθώς η δημοσιοποίηση του συμβολαίου Ευρωπαΐκής Ένωσης - AstraZeneca - καθώς υποστηρίζεται από αρκετούς νομικούς ότι δεν προκύπτει ο βαθμός της δέσμευσης που έχει αναλάβει η εταιρεία ως προς την παράδοση δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόβλημα εστιάζεται στο εργοστάσιο της AstraZeneca στο βρετανικό έδαφος - και ξεκίνησε από την στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι λόγω προβλημάτων παραγωγής , πρόκειται να παραδώσει σημαντικά μειωμένες ποσότητες εμβολίων στις χώρες της Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, η Βρετανία είχε σπεύσει να προπαραγγείλει σημαντικές ποσότητες εμβολίων, ενώ λειτουργεί και πολύ πιο ευέλικτα στο ζήτημα της έγκρισης των εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, έως την 1η Μαΐου, οι Βρετανοί σκοπεύουν να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού.
Νομικοί όπως ο Τέρνερ θεωρούν ότι η εταιρεία έχει πολύ ισχυρά επιχειρήματα για να μην παραδώσει στην Ευρώπη εμβόλια από το βρετανικό εργοστάσιό της υποστηρίζοντας πλήρως την θέση της AstraZeneca ότι στο συμβόλαιο δεν υπάρχει ισχυρή δέσμευση για την παράδοση των αρχικών 300.000.000 εμβολίων της συμφωνίας με την Ευρώπη, αλλά μία αόριστη υπόσχεση ότι η εταιρεία θα έκανε «το καλύτερο δυνατόν».
Ωστόσο, άλλοι νομικοί, όπως Ρίτσαρντ Πάρκινσον, ερμήνευσε το ίδιο συμβόλαιο εντελώς διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι η AstraZeneca είναι δεσμευμένη να παραδώσει τα εμβόλια χρησιμοποιώντας όλα τα εργοστάσιά της - συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού.Μάλιστα, σημειώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε στο συμβόλαιο Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΑstraZeneca που να υποδηλώνει ότι η Βρετανία έχει προτεραιότητα στην παραλαβή των παραγγελιών. «Η εταιρεία έχει δύο πελάτες , την Ευρώπη και την Βρετανία, που έχουν έννομο δικαίωμα στις δόσεις των εμβολίων που παράγει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι νομικοί σημειώνουν ότι σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, αρμόδια είναι τα βελγικά δικαστήρια - και ότι σε περίπτωση που η εταιρεία χάσει την δίκη , τότε δεν θα μπορέσει να κρατήσει αποκλειστικά για την Βρετανία τα εμβόλια που παράγονται στο εκεί εργοστάσιό της.
Όπως είναι γνωστό,η Κομισιόν - που βάλλεται εκ των έσω για τους χειρισμούς της σχετικά με τις παραγγελίες εμβολίων - έχει επιβάλλει ελέγχους στην εξαγωγή τους, καθιστώντας ωστόσο υπεύθυνα για την εφαρμογή τους τα κράτη μέλη, από το έδαφος των οποίων πρόκειται να εξαχθούν τα εμβόλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου