Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Έρευνα-«φωτιά» για την Ουχάν: 10 φορές μεγαλύτερος από τον πραγματικό ο αριθμός όσων μολύνθηκαν από κορωνοϊό

Σε κλίμα εμφανούς κόπωσης ανά τον κόσμο εξαιτίας του σφοδρού δεύτερου κύματος κορωνοϊού και μια ανάσα προτού κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μεταβεί στην Κίνα για να ανάψει το πράσινο φως της έναρξης των ερευνών σε σχέση με την προέλευση της φονικής νόσου, μια ενδιαφέρουσα μελέτη βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Η αξία της έκθεσης, που κυκλοφόρησε από τα κινεζικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, είναι μεγάλη, καθώς αποκαλύπτει ότι στην Ουχάν, από όπου άρχισε η διασπορά του κορωνοϊού, οι μολύνσεις έφτασαν στο μισό εκατομμύριο, αριθμός 10 φορές υψηλότερος από εκείνον που είχαν αναφέρει οι αρχές της πόλης.
Τα νέα αριθμητικά δεδομένα έρχονται ύστερα από έναν ζωηρό κύκλο συζητήσεων που βασίστηκε στο γεγονός ότι η Κίνα απέκρυπτε τα πραγματικά νούμερα των περιστατικών της φονικής νόσου.

Οι ΗΠΑ, άλλωστε, όπως και αλλα κράτη της Δύσης, μίλησαν για εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων από πλευράς Πεκίνου που τελικά λειτούργησε αποπροσανατολιστικά για όλο τον κόσμο και για τον ΠΟΥ.



Στον ΠΟΥ η Κίνα ανέφερε το ζήτημα της υγειονομικής κρίσης στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, ωστόσο τα πνεύματα οξύνουν οι έρευνες βάσει των οποίων ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Νοέμβριο, κιόλας, του 2019.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η τελευταία κινεζική μελέτη για την Ουχάν βασίστηκαν σε δείγματα αίματος 34.000 ανθρώπων στους οποίους και βρέθηκαν αντισώματα.

Από την έρευνα προέκυψε και ότι το ποσοστό των ανθρώπων στην Ουχάν που έχουν αντισώματα κορωνοϊού φτάνει στο 4,43%.

Πολλοί θα έλεγαν, πάντως, ότι στην πόλη από όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός παρατηρείται «sucess story».



Πάρτι, συγκεντρώσεις και άρση των μέτρων συνθέτουν το παζλ της κανονικότητας στην Ουχάν, όπου ο κόσμος βγαίνει σαν μην υπάρχει πανδημία.

Μελετώντας το μυστικό της επιτυχίας, πολλοί εστιάζουν στα μαζικά τεστ και στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε, ακόμη, και ο πολύ μικρός αριθμός των φιλοξενούμενων στα γηροκομεία που αποτελούν υγειονομική βόμβα σε όλο τον κόσμο.

Ενώ οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο επιβάλλουν διαρκώς νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, η Ουχάν εδώ και μισό, περίπου, χρόνο έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά της υγειονομικής κρίσης.

Απασχόλησε, πάντως, η τελευταία εξέλιξη σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο επέβαλε σε δέκα περιοχές lockdown ύστερα από τον εντοπισμό επτά νέων κρουσματων κορωνοϊού.

Στα μέτρα που ελήφθησαν περιλαμβάνεται η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων και η απαγόρευση συγκεντρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου