Αναβρασμός και έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στους δικαστικούς υπαλλήλους των Πρωτοδικείων Πειραιά και Αθήνας και στους υπαλλήλους των υποθηκοφυλακείων Πειραιά και Αθηνών, οι οποίοι αντιδρούν με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων Νίκαιας και Αιγάλεω και την μεταφορά τους στα κτηματολογικά γραφεία Πειραιά και Περιστερίου αντίστοιχα, επισημαίνοντας πως το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα στην δημιουργία συγχρωτισμού εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους που έφθασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η κατάργηση του υποθηκοφυλακείου Νίκαιας και η κατάθεση όλων των πράξεων δηλαδή μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, υποθήκες κλπ, των ακινήτων της Νίκαιας γίνονται πλέον στο κτηματολογικό γραφείο Πειραιά και όπως καταγγέλλουν «συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας και τη στιγμή που η κυβέρνηση λόγω covid-19 παίρνει μέτρα και συνιστά την αποφυγή συνωστισμού και υπερσυγκέντρωσης πολιτών σε ορισμένο χώρο, δημόσιο ή ιδιωτικό. Απ’ότι φαίνεται οι κύριοι του Κτηματολογίου αγνοούν και αυτήν την επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή πραγματικότητα».
Παράλληλα, όπως αναφέρουν το ίδιο συμβαίνει και με το υποθηκοφυλακείο Αιγάλεω του οποίοι οι πράξεις μεταφέρθηκαν στο υποκατάστημα κτηματολογικού γραφείου Περιστερίου!
Σύμφωνα με τους δικαστικούς υπαλλήλους οι καταργήσεις των υποθηκοφυλακείων υποχρεώνουν όλους τους πολίτες της Νίκαιας και του Αιγάλεω που έχουν ακίνητα στις περιοχές αυτές όχι απλά να μετακινούνται σε άλλους δήμους όπως είναι ο Πειραιάς και το Περιστέρι αλλά να πηγαινοέρχονται τα έγγραφα και οι υποθέσεις τους από τη Νίκαια στον Πειραιά και τούμπαλιν όπως άλλωστε και στο Αιγάλεω με το Περιστέρι.
Ενώ σε αυτή την ταλαιπωρία υποβάλλονται και οι δικηγόροι που ασχολούνται με τις δανειοδοτήσεις των τραπεζών και τις προσημειώσεις και φυσικά και οι δικαστικοί επιμελητές.
Εκτός από τα παραπάνω οι δικαστικοί υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων αντιδρούν και για ακόμη έναν σοβαρό λόγο. Όπως καταγγέλλουν η κυβέρνηση Σύριζα πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και δημιουργούνται κτηματολογικά γραφεία τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε την παράταση για δυο χρόνια της κατάργησης των υποθηκοφυλακείων.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, ο γενικός διευθυντής έχει εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» την κατάργηση υποθηκοφυλακείων «αγνοώντας την από 24.12.2019 Απόφαση και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβερνήσεως και του ίδιου του πρωθυπουργού περί παράτασης για 2 χρόνια της προβλεπόμενης στον νόμο 4512/2018 κατάργησης των υποθηκοφυλακείων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Επίσης σημειώνουν ότι με την κατάργηση και του τρίτου μεγαλύτερου στη χώρα υποθηκοφυλακείου, αυτού στον Πειραιά υπήρξε «αυτόματη συνέπεια όλοι οι υπάλληλοι (δημόσιοι) του έμμισθου υποθηκοφυλακείου Πειραιά καθώς και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι της Νίκαιας μετατράπηκαν αυτόματα σε υπαλλήλους του Κτηματολογίου. Και οι μεν υπάλληλοι του Πειραιά (όσοι δήλωσαν ότι ήθελαν να παραμείνουν) έχασαν την ιδιότητα του δικαστικού υπαλλήλου οι δε της Νίκαιας έγιναν σε μια νύχτα και χωρίς ΑΣΕΠ από ιδιωτικοί υπάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι».
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύουν οι δικαστικοί υπάλληλοι οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενημερώσει και το γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού κ. Οικονόμου, είναι αυτό το οποίο έχει να κάνει με τα λάθη των κτηματολογικών εγγράφων σε πανελλήνια κλίμακα από τα οποία ένα 70% των συναλλαγών δεν μπορούν να προχωρήσουν.
Κι όμως τονίζουν αυτό οφείλεται στην προηγούμενη διοίκηση η οποία είχε τοποθετηθεί από το Σύριζα, χωρίς όμως να δίνουν άφεση αμαρτιών στην τωρινή την οποία ψέγουν διότι «δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα ζητήματα αυτά των τεράστιων λαθών των κτηματογραφήσεων που ταλαιπωρούν όλη την Ελλάδα» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά καλύπτοντας και την προηγούμενη διοίκηση αλλά και γιατί σπεύδουν να εφαρμόσουν ένα νόμο που ψηφίστηκε επί Σύριζα.
Και όπως καταλήγουν οι δικαστικοί υπάλληλοι ο επιτακτικός λόγος επίσπευσης της κατάργησης των υποθηκοφυλακείων είναι η απορρόφηση 70 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων! Ένα έργο «άχρηστο» κατά τους δικαστικούς υπαλλήλους αφού, όπως σημειώνουν, για το «Κτηματολόγιο» σημασία έχει ο τελευταίος ενεργός τίτλος του κάθε ακινήτου και όσα δικαιώματα υπάρχουν πάνω σε αυτό. Και φυσικά όλα αυτά υποτίθεται ότι με την κτηματογράφηση έχουν καταχωρηθεί και σε όσες περιοχές βρίσκονται στο στάδιο της κτηματογράφησης οι πολίτες που έχουν δικαιώματα είναι ευνόητο ότι θα τα δηλώσουν για να μην χάσουν τα ακίνητά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου