"Σύμφωνα με διαδικτυακές αναφορές, για να προσθέσουμε προσβολή στον τραυματισμό, τα έξι F-35 που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την Αθήνα είναι τα ίδια αεροσκάφη που προορίζονταν αρχικά για την Τουρκία" Αμερικανός κρατικός αξιωματούχος αναφέρει ότι η Τουρκία κινδυνεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις εάν δεν «περπατήσει πίσω» S-400
Το άγνωστο περιστατικό: Η Τουρκία χάνει το F-16 μετά από πλαστή σύγκρουση με Έλληνες μαχητές
Αναφορά: Πριν από την αγορά του F-35, η UAE ενδέχεται να πουλήσει μέρος του F-16 Blk60 στην Ελλάδα
Forbes: Αυτές οι εξαγορές και αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα τρομερό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας
Σε ειδήσεις που πιθανότατα δεν θα γίνουν δεκτές στην Άγκυρα, έχει αναφερθεί ότι ο επόμενος στρατιωτικός συνεργάτης των ΗΠΑ που θα λάβει το Lockheed Martin F-35 Lightning II Joint Strike Fighter θα μπορούσε να είναι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με διαδικτυακές αναφορές, για να προσθέσουν προσβολή στον τραυματισμό, τα έξι F-35 που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την Αθήνα θα ήταν βαμμένα "μπλε και άσπρο" και είναι τα ίδια αεροσκάφη που προορίζονταν αρχικά για την Τουρκία.
Η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα F-35 αφού η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό S-400 Triumf, το οποίο οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι δεν είναι συμβατό με άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και το NATO Ally για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ο ένας στον άλλο για απομάκρυνση από τα ρωσικά συστήματα.
Το S-400 Triumf (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler) αναπτύχθηκε και δημιουργήθηκε από τον Almaz-Antey. Σχεδιάστηκε για να παρέχει προστασία από αεροπορικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων κρουαζιέρας, τακτικής και λειτουργίας, καθώς και πυραύλων ενδιάμεσης εμβέλειας σε περιβάλλον ραδιο-παρεμβολής. Το S-400 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε εγκαταστάσεις εδάφους. Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους 40Ν6 και να δεσμεύσει στόχους σε απόσταση έως και τετρακόσιων χιλιομέτρων έως και έξι φορές την ταχύτητα του ήχου, και σε υψόμετρο έως και τριάντα χιλιομέτρων υπό έντονη εχθρική πυρκαγιά και εμπλοκή. Άρχισε να λειτουργεί το 2007.
Ρωγμή στο ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με αναφορές, η Ελλάδα θα εφοδιαστεί τελικά με είκοσι από τα μυστικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, με τα πρώτα έξι να φτάνουν το 2022. Αυτή η πρώτη παρτίδα αεροσκαφών θα μπορούσε να παραδοθεί την ίδια στιγμή που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δέχεται έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale. από τη Γαλλία, το ελληνικό κατάστημα Estia ανέφερε για πρώτη φορά. Η πώληση αποτελεί μέρος της διαδικασίας «κυβέρνηση σε κυβέρνηση».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προέκυψε επίσης λόγω της ενεργοποίησης των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf. Η Τουρκία δοκίμασε για πρώτη φορά την πλατφόρμα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα νωρίτερα αυτό το μήνα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ασκήσεων κοντά στην πόλη Σινόπ στη βορειοανατολική ακτή της χώρας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του τηλεοπτικού καναλιού A Haber, το οποίο βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση, αν και δεν είναι επίσημα κρατικό, επιβεβαίωσαν ότι η εκτόξευση έγινε.
Έχει επίσης αναφερθεί ότι εκτός από την πώληση και την ενδεχόμενη παράδοση του F-35 στην Ελλάδα, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν ακόμη και να επανατοποθετήσουν την παρουσία του μακριά από την αεροπορική βάση Incirlik στην Τουρκία σε μια αεροπορική βάση στο ελληνικό νησί της Κρήτης. Οι Γερμανοί νομοθέτες πρότειναν την απόσυρση στρατευμάτων και όπλων από τη βάση και τον Σεπτέμβριο του 2017 ο γερμανικός στρατός εγκατέλειψε την Τουρκία και επανατοποθετήθηκε σε μια αεροπορική βάση κοντά στο Azraq στην Ιορδανία.
Πέρυσι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να μελετά τη δυνατότητα απομάκρυνσης των πυρηνικών όπλων και των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη βάση. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε προτείνοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει εντελώς τη βάση.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εκ των πραγμάτων σύμμαχοι από το 1952 για κανέναν άλλο λόγο από το ότι είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, υπήρξε ανοιχτή εχθρότητα μεταξύ των δύο εθνών από τότε που η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1830. Τα έθνη διαφωνούν τώρα για τα αποθέματα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης φυσικού αερίου στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου