Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Τι φέρνει το 5G στην Ελλάδα από το 2021


Μέσα στο 2021, ένα σημαντικο κομμάτι της χώρας θα έχει κάλυψη 5G - Η υιοθέτησή του θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας - Αναλυτικά τα οφέλη του Σε ρυθμούς …5G θα ξεκινήσει να τρέχει από τις αρχές του νέου έτους η χώρα μας, με τη δημοπράτηση του φάσματος 5ης γενιάς να ολοκληρώνεται, με βάση το χρονοδιάγραμμα, πριν το τέλος του έτους.

Από την πλευρά τους, οι τρείς εταιρείες, Cosmote, Vodafone Eλλάδος και Wind Ελλάς οι οποίες χθες κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής για όλες τις φασματικές περιοχές (ήτοι 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz) στη διαγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων με σκοπό τη χορήγηση φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς έχουν ήδη δηλώσει ότι θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την παροχή υπηρεσιών από τους πρώτους μήνες του 2021.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πολιτείας και των παρόχων, μέσα στο 2021, ένα σημαντικο κομμάτι της χώρας θα έχει κάλυψη 5G.

Οσον αφορά τα οφέλη από την υιοθέτηση του 5G που θα έρθει σταδιακά στη χώρα, τα επόμενα χρόνια, μία καταγραφή επιχειρεί στο τελευταίο της ενημερωτικό η Wind με βάση και σχετικές έρευνες με πηγές από την Κομισιόν, την ΕΥ, την Accenture, την UBS, κα..


Το 5G διεθνώς και στην Ευρώπη

Διεθνώς, την επόμενη τριετία θα υπάρξει εκτόξευση των επενδύσεων σε εφαρμογές και υποδομές δικτύων 5G παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της EY με τίτλο «Maximizing the 5G opportunity for enterprise».

Μέχρι στιγμής το 5G εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 59% των συνολικών συνδέσεων στη Νότια Κορέα, περίπου το 50% των συνολικών συνδέσεων σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, το 31% στην Ευρώπη, το 25% στην Κίνα, 16% στις Αραβικές χώρες, 10% στις χώρες της ΚΑΚ, 7% στη Λατινική Αμερική, 6% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και 3% στις υποσαχάριες χώρες.

Στη Νότια Κορέα, οι συνδρομές 5G έφτασαν τα 7,4 εκατομμύρια ενώ στην Ιαπωνία, όπου κυκλοφόρησε το 5G το Μάρτιο του 2020, ο αριθμός των συσκευών 5G που πωλήθηκαν από την NTT DoCoMo έφτασε τα 149.000.

Τα οφέλη της εισαγωγής των δικτύων 5G σε τέσσερις βασικούς κλάδους και συγκεκριμένα στους κλάδους της αυτοκινη- τοβιομηχανίας, της υγείας, των μεταφορών και της ενέργειας, θα ανέλθουν σε 114 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα δίκτυα 5G αποτελούν βασικό πόρο για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά. Έως το 2025, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31%, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

Ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν υπηρεσίες 5G (Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ελβετία, Λετονία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο) και σε ορισμένες χώρες υπάρχουν περισσότεροι από ένας πάροχοι υπηρεσιών 5G.
Τα 5G οφέλη στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η υιοθέτηση του 5G θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 4,18 δισ. δολάρια (περί τα 3,56 δισ. ευρώ, +1,2%) το χρονικό διάστημα 2022 – 2028. Σε περίπτωση συνεργασίας των παρόχων για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. δολάρια (~5,34 δισ. ευρώ).

Αναφορικά με την απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.

Ως αποτέλεσμα, με βάση τις έρευνες, η τεχνολογία 5G θα είναι σε θέση, όχι μόνο να εξελίξει τις υπάρχουσες επικοινωνίες αλλά και να επιτρέψει καινοτόμες εφαρμογές και πρωτοποριακά επιχειρηματικά μοντέλα με αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και σημαντική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ.

Οι γνώσεις των ελληνικών εταιρειών σχετικά με το 5G, είναι εξαιρετικά υψηλές και οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι η τεχνολογία θα επιφέρει σημαντικά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά.



Ειδικότερα:
92% των εταιρειών είπε ότι «το 5G θα μας επιτρέψει να γίνουμε πολύ πιο συνδεδεμένοι σε αυτό που κάνουμε»
85% των εταιρειών ισχυρίστηκε ότι η μεταφορά δεδομένων σε πραγματικό χρόνο θα επηρεάσει σημαντικά την επιχείρησή τους.
82% των εταιρειών υπολόγισε ότι τα ρομπότ θα κάνουν την κατασκευή περισσότερο αποτελεσματική απ’ ότι είναι σήμερα.
36% των εταιρειών πιστεύουν ότι οι εφαρμογές του 5G θα τους δώσουν την ευκαιρία να εξοικονομήσουν χρόνο.
21% θεωρεί ότι το 5G θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν ζητήματα που θεωρούνταν άλυτα.
18% εκτιμά ότι οι εφαρμογές 5G θα τους δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τους πελάτες.
75% ή 3 στους 4) εκτιμούν ότι το 5G θα ωφελήσει την κοινωνία στο σύνολό της και όχι μόνο τους προνομιακούς χρήστες smartphone.
67% ή 2 στους 3 ερωτηθέντες ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία 5G θα τους επιτρέπει να παρακολουθούν τομείς της επιχείρησής τους που σήμερα δεν μπορούν.
50% ή 1 στις 2 εταιρείες αναμένουν ότι η ασφάλεια θα βελτιωθεί χρησιμοποιώντας drones.
5G vs 4G

Ως προς τις διαφορές ανάμεσα σε 5G και 4G και ειδικότερα σε σχέση με την ταχύτητα, το 5G θα είναι 10 φορές ταχύτερο από το 4G. Θα προσφέρει ταχύτητες έως και 10Gbps και δυνατότητα λήψης ταινίας πλήρους HD σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τα 10 λεπτά στο 4G.

Επιπλέον είναι πολύ χαμηλότερος ο χρόνος απόκρισης: Στο 5G, ο χρόνος απόκρισης μπορεί να είναι 1 ms, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από το χρήστη αλλά είναι χρήσιμο για τις συσκευές. Στο 4G αυτό είναι μέχρι 10ms.

Ως προς τη χωρητικότητα, το 5G θα έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα, άρα τα δίκτυα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα με high-demand εφαρμογές ταυτόχρονα, ενώ υψηλή είναι και πυκνότητα σύνδεσης συσκευών.

Με το 5G, έως 1 εκατομμύριο συσκευές/ Km2 θα μπορούν να είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο σε αντίθεση με 4G όπου 10.000-100.000 συσκευές/Km2 που μπορούν να υποστηριχθούν από την υπάρχουσα υποδομή 4G.

Οσον αφορά τη συχνότητα λειτουργίας, το 5G θα λειτουργεί σε 4 διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων: 700MHz, 2GHz, 3,4-3,8GHz και 26GHz με πολύ μεγαλύτερο διαθέσιμο φάσμα.

Μεγαλύτερη θα είναι και η ευελιξία αφού ο τεμαχισμός δικτύου (network slicing) είναι μια έννοια που θα επιτρέψει σε 5G ένα δίκτυο να χωριστεί σε λογικά μέρη με διαφορετικές παραμέτρους ποιότητας – ας πούμε ένα δίκτυο υψηλής προτεραιότητας για αστυνομικές δυνάμεις ή ένα δίκτυο χαμηλής ισχύος, χαμηλής προσπάθειας για απλούς αισθητήρες IoT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου