Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Το εμπορικό έλλειμμα που μόλις ανακοίνωσε η Τουρκία για τον Αύγουστο φέρνει δάκρυα κι απαιτεί δολάρια που δεν υπάρχουν

Με ένα νέο μέτωπο ανοιχτό στο Αζερμπαϊτζάν και επείγουσα ανάγκη για σκληρό νόμισμα, μια από τις παραδοσιακές του πηγές όχι μόνο στερεύει, αλλά απαιτεί και αυτό άμεση χρηματοδότηση σε δολάρια

Τριπλασιάστηκε η «τρύπα» στο διεθνές εμπόριο της Τουρκίας σε σχέση με τον Ιούλιο ή τον περσινό Αύγουστο – πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα που έχει καταγραφεί από την κρίση του 2018!

Η Τουρκία ανέφερε έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου ύψους 6,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο έλλειμμα μετά την κρίση της τουρκικής λίρας το καλοκαίρι του 2018, καθώς οι εισαγωγές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες.

Το έλλειμμα έλλειμμα των $6,3 δισ. συγκρίνεται με τα $2,34 δισ. δολάρια του ελλείμματος τον Αύγουστο του 2019 και τα $2,7 δισ. δολάρια του φετινού Ιουλίου.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου φέτος. Το πρόγραμμα οικονομικών τονωτικών της κυβέρνησης Ερντογάν επέτεινε το πρόβλημα, καθώς οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση εισαγόμενων αγαθών, προκαλώντας μεγαλύτερη αιμορραγία συναλλάγματος και αυξάνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα.

Οι διεθνείς αγορές απαιτούν από την κεντρική τράπεζα του Ερντογάν να σφίξει σημαντικά τη νομισματική πολιτική, να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα και να περιορίσει τον πληθωρισμό, που καλπάζει με ρυθμό 11,8%.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 20 τοις εκατό ετησίως τον Αύγουστο σε 18,74 δισεκατομμύρια δολάρια, με την αύξηση των κεφαλαιουχικών αγαθών και των καταναλωτικών αγαθών να είναι 39% και 20% αντίστοιχα, ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία σήμερα.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,7% ετησίως στα 12,46 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις πωλήσεις μεταποιητικών αγαθών να μειώνονται κατά 6%.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε 10,25% την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσει στην υπεράσπιση της λίρας και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες παραμένει κάτω από το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού.

«Τρομερά αποτελέσματα από τις διεθνείς συναλλαγές τον Αύγουστο», ανέφερε ο Τιμ Ας, ανώτερος στρατηγικός αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. «Αναδεικνύει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα – πρέπει να σφίξουν την πολιτική για να μειώσουν τη ζήτηση για δολάρια.»

Την Τρίτη η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ – στις 7,85 λίρες ανά δολάριο. Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 24% της αξίας του φέτος.

Τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια από 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν 12,9 τοις εκατό και οι εισαγωγές μειώθηκαν 1,2 τοις εκατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου