Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Καστελόριζο: «Το ειδυλλιακό νησί στην καρδιά της ελληνοτουρκικής διαμάχη» γράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων


Κάτοικοι του νησιού περιγράφουν την καθημερινότητά τους
«Το ελληνικό νησί Καστελόριζο που βρίσκεται στα γαλαζοπράσινα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, μόλις 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές, μπορεί να μην μοιάζει με το επίκεντρο μιας διεθνούς διαμάχης», όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Και δεν αισθάνονται έτσι οι κάτοικοι, ακόμη κι όταν εντείνονται οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με τους συμμάχους τους να συντονίζουν αντίπαλες στρατιωτικές ασκήσεις σε κοντινά ύδατα παλεύοντας για τα δικαιώματα εξερεύνησης φυσικού αερίου.

«Κανείς δεν φοβάται εδώ», λέει ο Γιώργος Καραγιάννης, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο 45χρονος κάτοικος του νησιού υποστηρίζει ότι έχει «συνηθίσει σε αυτά τα παιχνίδια που εξυπηρετούν τους πολιτικούς, αλλά που δεν χτυπούν φυσικά τους νησιώτες».

Γεννημένος στο νησί με το λιμανάκι που τα σπίτια είναι σε παστέλ χρώματα, το καραβάκι του Γιώργου Καραγιάννη μεταφέρει τους νησιώτες στην επαρχία Κας της Τουρκίας για να κάνουν τα ψώνια τους. «Το κάνω αυτό επί 30 χρόνια και η οικογένειά μου το έκανε πριν από μένα. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει », επιμένει.

Προς το παρόν, το μόνο που εμποδίζει την δουλειά του είναι η νέα πανδημία του Covid-19, όπως ο ίδιος επισημαίνει.

Με τους μισούς από τους 500 κατοίκους του νησιού να είναι μέλη των ενόπλων δυνάμεων, άνδρες με στρατιωτικές στολές και λουόμενοι ανακατεύονται στην προκυμαία του μικρού λιμανιού του Καστελόριζο. Όμως, ο άγριος διεθνής αγώνας εστιάζεται στους θησαυρούς που βρίσκονται κάτω από το νερό.

Το Καστελόριζο είναι το ελληνικό νησί το πιο απομακρυσμένο από την ηπειρωτική Ευρώπη, ένα βραχώδες κομμάτι γης μόλις 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων. «Οι κάτοικοί του είναι «συνηθισμένοι» να είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η μακροχρόνια εχθρότητα της Ελλάδας και της Τουρκίας», λέει η 62χρονη Φωτεινή Δρίτσα και προσθέτει: «Μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων «υπάρχουν δεσμοί και φιλίες».

Ο αντιδήμαρχος Σταύρος Αμυγδαλός συμφωνεί ότι «έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Είμαστε αδελφοποιημένοι με την απέναντι πόλη. Οργανώνουμε από κοινού ένα πολιτιστικό φεστιβάλ. Υπάρχουν σημαντικοί οικονομικοί δεσμοί». Καθώς η πολιτική πίεση αυξάνεται, «παρακολουθούμε, αλλά μένουμε ήρεμοι και δεν αλλάζουμε τίποτα στην καθημερινότητά μας», προσθέτει ο κ. Αμυγδαλός.



'Οπως εξηγεί ο Παναγιώτης Τσάκωνας, διευθυντής του προγράμματος ασφαλείας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), «εάν οι δύο χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν, θα πρέπει να προσφύγουν σε ένα διεθνές δικαστήριο που θα καθορίσει τη διαχωριστική γραμμή».

Πριν από οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, και οι δύο πλευρές δείχνουν τους μύες τους με στρατιωτικούς ελιγμούς, προκειμένου να προσελκύσουν συμμάχους στο πλευρό τους ως αμοιβαία επίδειξη δύναμης.

Ωστόσο, οι ασκήσεις διεξάγονται «στην ανοιχτή θάλασσα και η ζωή στο νησί δεν αλλάζει», λέει ένας ακτοφύλακας υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Ήταν το ίδιο πράγμα από τότε που γεννήθηκα», λέει ο ψαράς Δημήτρης Αχλαδιώτης . «Αύριο οι Τούρκοι θα εισβάλουν στο νησί!»

«Προς το παρόν, τα μόνα πράγματα που προκαλούν κύματα στα κρυστάλλινα νερά του Καστελόριζου είναι οι θαλάσσιες χελώνες», καταλήγει το γαλλικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου