Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Τουρκία: Τα «πέτσινα δάνεια» του Ερντογάν μείωσαν την ύφεση – Σε νέο χαμηλό η λίρα

Μικρότερη του αναμενόμενου η μείωση του τουρκικού ΑΕΠ, την ώρα που συνεχίζεται η εκστρατεία - φούσκα του Τούρκου προέδρου για την ενίσχυση της οικονομίας
Τη χειρότερη συρρίκνωση της τελευταίας δεκαετίας γνώρισε η οικονομία της Τουρκίας, ωστόσο η μείωση του ΑΕΠ αποδείχθηκε τελικά μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η κυβέρνηση περιόρισε τη ζημιά από την πανδημία του κορωνοϊού με καμπάνια μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Το τελευταίο τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, μετά από άνοδο κατά 4,5% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η μέση πρόβλεψη αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για συρρίκνωση 10,7%.

Η σοβαρότητα του σοκ ήταν πιο εμφανής στα εποχικά προσαρμοσμένα νούμερα , καθώς εκεί η μείωση του ΑΕΠ ανέρχεται στο 11% για το β’ τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί από το 1998.

Ωστόσο, η οικονομία των 743 δισ. δολαρίων είχε καλύτερες επιδόσεις από πολλούς ανταγωνιστές της μεταξύ των αναπτυσσόμενων κρατών, χάρη εν μέρει σε έναν συνδυασμό μείωσης επιτοκίων, δημοσιονομικών δαπανών και πιστωτικής επέκτασης που χρηματοδότησε η κυβέρνηση.



Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την Τουρκία για να σταματήσει η μετάδοση του ιού από τον περασμένο Μάρτιο, ήταν πιο αυστηροί σε σχέση με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και είχαν ως συνέπεια να προκληθεί μια έντονη κάμψη στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνει η Goldman Sachs.

Προκειμένου να βοηθήσει επιχειρήσεις και καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με την πανδημία, η κυβέρνηση της Τουρκίας αποκάλυψε ένα πακέτο στήριξης ύψους 240 δισ. λιρών (32,7 δισ. δολ.), ενώ οι κρατικές τράπεζες αύξησαν τη χορήγηση δανείων.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα έδωσε ρευστότητα, συγκεντρώνοντας κρατικά ομόλογα ενώ προχώρησε και σε μια σειρά μειώσεων επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτακτης μείωσης κατά μια ποσοστιαία μονάδα τον Μάρτιο.

Το «γύρισμα» της οικονομίας ξεκίνησε όταν άρχισαν να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα προς τα τέλη του β’ τριμήνου. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο και η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε για τέσσερις συνεχόμενους μήνες μέχρι και τον Αύγουστο.

Όμως, τα τρωτά σημεία των προσπαθειών της κυβέρνησης για ενίσχυση της οικονομίας έχουν επίσης γίνει πιο εμφανή.

Οι πληθωριστικές πιέσεις επανεμφανίστηκαν παράλληλα με ακόμα ένα κύμα υποτίμησης της λίρας, ωθώντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης, αλλά χωρίς να καταφύγει σε πλήρη αύξηση των επιτοκίων. Το νόμισμα της Τουρκίας έχει υποτιμηθεί περίπου κατά 19% έναντι του δολαρίου φέτος και έχει η χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η εκστρατεία του Ερντογάν για την τόνωση της οικονομίας μπορεί να μην τη σώσει τελικά από τη χειρότερη ετήσια συρρίκνωση στην ιστορία της, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 5%. Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είναι πιο αισιόδοξος, εκτιμώντας τις φετινές επιδόσεις μεταξύ -2% και +1%.

Ακολουθούν οι προβλέψεις οργανισμών και οίκων για την πορεία του τουρκικού ΑΕΠ το 2020


Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα

Κοντά στο ιστορικό χαμηλό κινήθηκε σήμερα η λίρα, μετά τα στοιχεία ότι η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των δέκα και περισσότερων τελευταίων ετών λόγω της πανδημίας.

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7,3511 έναντι του δολαρίου, και ανταλλάσσεται λίγο πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 7,4161, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 9,9% το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που τα πήγε καλύτερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μείωση κατά 11,8%.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και αναλυτές λένε πως η μείωση της ισοτιμίας του θα ήταν χειρότερη, αν μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου