Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Εφιάλτης η τηλεργασία για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων

 UBS: Η κατ' οίκον εργασία μια ή δυο μέρες την εβδομάδα μάλλον θα καθιερωθεί. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες επιπλοκές στο ποσοστό των κενών γραφείων, κάτι που συνδέεται άμεσα και με το ύψος των ενοικίων
Στις αρχές της πανδημίας οι αναφορές περί «θανάτου» των γραφείων ακούγονταν μάλλον ως υπερβολές. Οσο όμως επιμένει ο Covid-19 και στον παγκόσμιο χάρτη εμφανίζονται νέα κύματα μολύνσεων, κάτι φαίνεται να αλλάζει στο πώς βλέπουν τον εργασιακό χώρο εργοδότες και εργαζόμενοι, σχολιάζει η αρθρογράφος του Bloomberg, Άντρεα Φέλστεντ.

Όπως λέει, πλέον το γραφείο αποτελεί μάλλον μια επιλογή παρά μια αναγκαιότητα για τα στελέχη των επιχειρήσεων.

Μόλις τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός, η αλλαγή αυτή θα γίνει ευχάριστα αποδεκτή από τις εταιρείες που μειώνουν τα κόστη τους και από εργαζομένους που δεν θέλουν τις καθημερινές μετακινήσεις.

Για τους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων όμως, οι συνέπειες αναμένεται να είναι σοβαρές. Οι αγοραίες αξίες για εταιρείες του επαγγελματικού real-estate όπως πχ η Land Securities Group και η British Land Co. έχουν καταγράψει βουτιά.

Η τηλεργασία δεν αφορά μόνο κολοσσούς όπως η Alphabet, η Twitter ή η Facebook. Ολα τα είδη εταιρειών κάνουν τους ίδιους υπολογισμούς. Ο Αλαν Τζόουπ, επικεφαλής της Unilever, πιστεύει πως ποτέ πια δεν θα επιστρέψει στα γραφεία το 100% του προσωπικού. Η ελβετική UBS Group AG αναφέρει ότι το 1/3 των υπαλλήλων της θα εξακολουθήσει να εργάζεται από το σπίτι.

Με το θέμα της στέγασης να αποτελεί ένα σημαντικό κόστος για τις επιχειρήσεις, οι εργοδότες μάλλον θα επιδιώξουν να μειώσουν τα γραφεία τους.

Η Burberry αναζητά τρόπους να εξοικονομήσει χρήματα από τα γραφεία που διατηρεί εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναλυτές της UBS πιθανολογούν ότι κατά μέσο όρο η κατ’ οίκον εργασία μια ή δυο μέρες την εβδομάδα μάλλον θα καθιερωθεί. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες επιπλοκές στο ποσοστό των κενών γραφείων, κάτι που συνδέεται άμεσα και με το ύψος των ενοικίων.

Για παράδειγμα, στην εμπορική περιοχή του Γουεστ Εντ στο Λονδίνο, η αύξηση της τηλεργασίας – σε συνδυασμό με την επικείμενη ύφεση, μπορεί να οδηγήσει το ποσοστό των κενών χώρων εργασίας από το 3,3% στο α’ τρίμηνο του 2020 σε πάνω από 10% στα τέλη του έτους, αναφέρει η UBS. Μπορεί να ανέλθει και στο 11,5% το 2022.



Το πραγματικό πλήγμα δεν θα γίνει άμεσα ορατό. Σύμφωνα με την Σούζαν Μιούντεν, αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, οι μισθωτές εμπορικών ακινήτων συνδέονται με τις μισθώσεις και υπάρχει πολύ μεγάλο κόστος στην πρόωρη έξοδο από τις συμβάσεις ενοικίασης.

Στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ακινήτων, οι μέσες μισθώσεις διαρκούν από τέσσερα έως οκτώ χρόνια.

Τα καλά νέα για την αγορά ακινήτων είναι ότι θα μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει τους επαγγελματικούς χώρους ως οικιστικά ακίνητα, αν υποτεθεί ότι ο κόσμος θα θέλει ακόμα να ζει σε πόλεις όταν η πανδημία υποχωρήσει.

Μειώνοντας την προσφορά με αυτόν τον τρόπο, η UBS εκτιμά ότι το ποσοστό κενών ακινήτων στο Γουέστ Εντ θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί στο 5,1% έως το 2025



Τα γραφεία πάντως δεν θα εξαφανιστούν εντελώς. Αν και το Zoom έχει κάνει καλή δουλειά σε κάποιες μορφές εργασίας, δεν υπάρχει ικανό υποκατάστατο για τις ανάγκες των εργασιών που απαιτούν συνεργασία πρόσωπο με πρόσωπο ή όταν είναι αναγκαίο το χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με τον πελάτη ή την εκπαίδευση προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων θα πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά. Οι μισθωτές ήδη ζητούν πιο μοντέρνα ακίνητα, φιλικά προς το περιβάλλον με καλή ποιότητα αέρα, εξωτερικές βεράντες και διευκολύνσεις όπως χώρους αποθήκευσης ποδηλάτων. Και ο Covid – 19 θα ενισχύσει αυτή την τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου