Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Μεταναστευτικό: Πώς η Βαυαρία βρήκε δουλειά σε 283.000 μετανάστες

 Σε εργατικό παράδεισο των απανταχού μεταναστών και προσφύγων αναδεικνύεται η Βαυαρία, η οποία τα έχει καταφέρει περίφημα όχι μόνο στην κοινωνική ενσωμάτωση
των μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών αλλά και στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Με ποσοστό ανεργίας μόλις 6,3% μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, το βαυαρικό μοντέλο κατατάσσεται σίγουρα στα πιο επιτυχημένα σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο.

Το τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα του 2015 οδήγησε το υπουργείο οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου στη θεσμοθέτηση εκείνη την χρονιά ενός προγράμματος ένταξης των αλλοδαπών μέσω της εκπαίδευσης και της εργασίας. Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν θεαματικά, καθώς την τελευταία πενταετία 283.413 πρόσφυγες και μετανάστες εντάχθηκαν στην τοπική αγορά εργασίας ή σε προγράμματα πρακτικής εκπαίδευσης.
Η Βαυαρία με το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Γερμανία κατόρθωσε να ενσωματώσει υποδειγματικά τους πολίτες τρίτων χωρών μέσω της εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό ανεργίας του εργατικού δυναμικού αλλοδαπής προέλευσης στη Βαυαρία είναι μόλις 6,3%, το μισό από ότι στην υπόλοιπη Γερμανία.

Ενώ ο αρχικός στόχος του προγράμματος ένταξης ήταν η δημιουργία 60.000 θέσεων εργασίας για αφιχθέντες μετά το 2015 πρόσφυγες και μετανάστες, την τελευταία πενταετία δημιουργήθηκαν 116.000 νέες θέσεις απασχόλησης για άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Καθοριστική στην επιτυχία του προγράμματος θεωρείται η στενή συνεργασία κρατικών, τοπικών και περιφερειακών φορέων με τις βαυαρικές επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και εξεύρεσης θέσεων στην αγορά εργασίας να αναλαμβάνουν την υλοποίηση της δράσης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Βαυαρίας, την τελευταία πενταετία υπολογίζεται ότι 32.000 μετανάστες απέκτησαν επαγγελματική εμπειρία μέσω πρακτικής εκπαίδευσης σε βαυαρικές επιχειρήσεις, 18.000 άλλοι υπέγραψαν συμβάσεις μαθητείας και 149.500 συνολικά εντάχθηκαν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, ως απαραίτητο πρώτο βήμα για την εξεύρεση μιας θέσης στην τοπική αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου