Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ο Τσιόδρας της Σουηδίας υπερασπίζεται τη μη επιβολή lockdown και… πάει διακοπές

Γιατί υποστηρίζει ότι το «σουηδικό μοντέλο» είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού μακροπρόθεσμα
Μετά από τρεις μήνες ασταμάτητης διαμάχης για το αν η Σουηδία αντιμετώπισε καλά ή όχι την πανδημία του κορωνοΐού, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της σκανδιναβικής χώρας ετοιμάζεται να πάει διακοπές.
Ωστόσο, ο Αντερς Τέγκνελ, μάλλον δεν θα μπορέσει να πάει μακριά από το σπίτι του και τη Σουηδία αφού ένα μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έχει αποκλείσει από τις
λεγόμενες «ασφαλείς ταξιδιωτικές λίστες».

Ο Τέγκνελ ήταν ο άνθρωπος που συνέστησε στην κυβέρνηση να μην επιβάλει περιοριστικά μέτρα όπως τα περισσότερα κράτη και η τακτική αυτή συνδέθηκε με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω Covid-19 στον κόσμο. Ωστόσο, ο Τέγκνελ επιμένει ότι ο κόσμος ουσιαστικά παρεξήγησε τη στρατηγική της Σουηδίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σουηδός επιδημιολόγος φιγουράρισε στα πρωτοσέλιδα όταν κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον χαρακτηρισμό «τρελές» στις χώρες που επέλεξαν να μην εφαρμόσουν αυστηρούς περιορισμούς.

Όπως είπε ο «ο κόσμος βρίσκεται μόλις στο πρώτο στάδιο απέναντι σε μια μακρά και αβέβαιη μάχης με τον Covid-19. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική της Σουηδίας, να διατηρεί δηλαδή, ανοιχτό το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και παράλληλα να εκπαιδεύει τους ανθρώπους να τηρούν τις οδηγίες περί αποστασιοποίησης, είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος αντιμετώπισης μακροπρόθεσμα».

Όπως είπε «ανυπομονώ για μια πιο σοβαρή αξιολόγηση του έργου μας από ό, τι έχει γίνει μέχρι τώρα καθώς δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς θα τελειώσει όλο αυτό».

Ωστόσο, την Παρασκευή, ο Τέγκνελ κέρδισε τη δημόσια μάχη απέναντι στον ΠΟΥ, ο οποίος υπέπεσε σε ένα λάθος. Ο ΠΟΥ είχε αρχικά εντάξει τη Σουηδία σε μια ομάδα 11 χωρών όπου παρουσίαζαν «νέα αύξηση των κρουσμάτων η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί με περιοριστικά μέτρα οδηγούσε σε έξαρση της νόσου, την όποια δεν θα αντέξουν τα συστήματα υγείας».

Κάτι τέτοιο όμως δεν επιβεβαιώθηκε από τα επίσημα στοιχεία της χώρας γεγονός που ανάγκασε τον ΠΟΥ να ανασκευάσει καθώς τα κρούσματα παραμένουν σταθερά.



Το κύριο επιχείρημα του Tέγκνελ είναι ότι τα αυστηρά lockdown ενδέχεται να αποτρέψουν προσωρινά την εξάπλωση του ιού, αλλά δεν θα τον εμποδίσουν να επιστρέψει. Επίσης τα lockdown έχουν οικονομικές επιπτώσεις που παραμένουν.

«Με τον ίδιο τρόπο που όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της δημόσια υγείας. Κι όπως φάνηκε αυτό μπορεί να είναι η ενδοοικογενειακή βία, η μοναξιά και η ανεργία».

Ο Αντερς Τέγκνελ είχε παραδεχθεί στις 3 Ιουνίου στο Bloomberg ότι η στρατηγική του ήταν λανθασμένη και οδήγησε σε πολλούς θανάτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins το ποσοστό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι πενταπλάσιο από της γειτονικής Δανίας. Το αυστηρό lockdown των Δανών που επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου σταμάτησε όταν τέθηκε υπό έλεγχο ο ιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου